F AMILJEN OCH DE UNGAS EKONOMI. VARDAGSEKONOMI PENGAR Funktion: Bytesmedel Värdemätare Värdebevarare.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Pengar har flera funktioner:
Advertisements

Kreditmarknad, Arbetsmarknad, Aktiemarknad
Samhällsekonomi.
Konsumentköplagen.
1. Varför finns det pengar?
Samhällsekonomi 2.
Kapitel 13, Likviditet.
Konsumenternas Bank- och finansbyrå. BANK OCH FINANS Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter Kontakt via telefon,
Konsumenttjänstlagen
Aktier och aktiesparande
Konsumentkreditlagen
VAD KOSTAR DET AVGIFTSFRIA LÅNET?
Behövs det pengar? Byteshandel.
Penningskarusellen ”Kunderna betalar med pengar för att få ett behov uppfyllt. Och företaget får pengar för att kunna betala sina utgifter. Både parter.
För att kunna göra varor och tjänster behöver man produktionsfaktorer.
Ränta och inflation Företagen Ränta Konsumenter
Ränta och inflation Företagen Konsumenter Ränta
Budget och buffert Det här är en typbudget från Swedbanks Institut för Privatekonomi. Den kan vara en vägledning för att ta reda på ungefär vad som är.
Få ut mer av ditt sparande
Samhällsekonomi Del 1.
Privat pensionssparande
En konsument är en person som förbrukar varor och tjänster.
Privat pensionssparande. Spara själv? Ska det verkligen behövas?
Lag om distansavtal och avtal utanför affärslokaler (LODA)
Ekonomiska kretsloppet
Konsumentköplagen.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Fonder och fondsparande. Vad är en fond? En fond är en samling (portfölj) värdepapper utgivna av olika företag. Den som investerar i en fond äger en andel.
Grundkurs i nationalekonomi, Åbo akademi Centralbanker och det monetära systemet.
Företag.
Lektion 3 - Investera Ung Privatekonomi. Initiativtagare och huvudsamarbetspartners Samarbetsföretag.
Att hamna i skiten För att förstå hur din ekonomi fungerar måste du ha förståelse för ett par grundläggande begrepp; Inkomster – Det du tjänar eller de.
Kapitel 15 Budgeten.
Inflation och deflation
Introduktion - Konsumentekonomi
Konsumentköplagen.
1 Bankaffären Alla lika = alla olika ≠ Peter Bermann Kontorschef SEB Lindholmen.
Fonder och fondsparande. Nästan alla svenskar sparar i fonder Källa: TNS Sifo Prospera, 2012 %
Samhällekonomi.
Tryggare ekonomi på äldre dar. Konsumenternas Bank- och finansbyrå Verksamhet Lämnar gratis och oberoende information och vägledning till konsumenter.
Samhällsresurser och fördelning
 SYFTE: Utveckla kunskaper om och intresse för arbete, ekonomi och konsumtion i hemmet.  Utveckla kunskaper om konsumtionens villkor, om sparande, krediter.
S AMHÄLLSEKONOMI. Ordet ekonomi betyder hushållning -alltså att få det man har att räcka till.
Ekonomi och konsumentkunskap Syfte och kunskapskrav Åk.9.
N ATIONALEKONOMI OCH EKONOMISK TILLVÄXT. B EHOV, PRIS OCH EKONOMISK TILLVÄXT.
 Offentlig sektor – all verksamhet som drivs av stat, landsting och kommun. Främst tjänster inom offentlig sektor ex lärare, sjukvårdspersonal, poliser.
Kort ekonomisk historia. Vad krävs för att en vara ska tillverkas?
3:1 Access – Företagsekonomi 1. Kopiering tillåten © Liber AB Starta företag Dessa får inte starta företag den som är försatt i konkurs den som har näringsförbud.
PROCENT. Centum betyder 100 på latin 1 Century = 1 århundrade 100 cent = 1€ Procenttecknets utveckling Centurion – Romersk officer som ledde mellan 80.
 Centralt innehåll:  Konsumtion och ekonomi  Ungas privatekonomi, till exempel att handla över Internet, att låna pengar, att handla på kredit eller.
Konsumenträtt Kap. 8.
Hur blir du en kunnig konsument? Du vill ju inte bli ”blåst”
Välkommen Informationsträff KPA Pension. Den allmänna pensionen.
Inkomstbeskattning av öppet bolag och kommanditbolag Skatteförvaltningen.
EKONOMI. Hur påverkar din familj samhällets ekonomi? Hur påverkar samhällets ekonomi din familj?
Pensionsplanering. Dagens agenda: Vad vill jag ha svar på? Paus Pensionssystemet Paus Tjänstepensionen.
Ekonomi & Handel Genomgångar.
Konsument-ekonomi Ord och begrepp.
Pengar Byteshandel De första mynten Papperssedlar – Sverige först 1661
Familjeekonomi Samhällskunskap åk 4.
Att spara långsiktigt? En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Ekonomisk utveckling & Samhällsekonomiska målen
Anna och Erik har varit kompisar länge
Y Ränta När man lånar eller sätter in pengar på ett sparkonto kan banken använda pengarna och betalar därför för att låna dem.
Vad kostar lånet? INTRODUCERA KAPITLET
Koll på pengarna? I Konsumentverkets broschyr ”Koll på pengarna” finns det tips och råd om hur man kan få koll på sin vardagsekonomi. Det här lektionsstödet.
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Privatekonomi – vad är det?
Att spara långsiktigt En förutsättning och ett villkor för en sund och hållbar ekonomi är att hushållen har tillgång till rätt och relevant information.
Privatekonomi – vad är det?
Presentationens avskrift:

F AMILJEN OCH DE UNGAS EKONOMI

VARDAGSEKONOMI

PENGAR Funktion: Bytesmedel Värdemätare Värdebevarare

K ONSUMERA ELLER SPARA ? Inkomster och utgifter bör vara i balans Fasta och rörliga kostnader bör beaktas

K ONTANT, MED KORT ELLER PÅ KREDIT ? Man kan betala: Kontant Med kontantkort Med kreditkort På avbetalning Via nätbanken Med mobiltelefonen

K ONSUMTION OCH REKLAM

V IKTIGA BEGREPP Konsumtion = köp av vara eller tjänst Konsumentskyddslagen = skyddar konsumentens rättigheter Konsumentrådgivaren Konsumenttvistenämnden Garanti = tidsbundet skydd för kvaliteten på en vara eller en tjänst som säljaren ger

A TT VÄLJA BOENDEFORM

B OENDEFORMER Man kan bo: i en hyresbostad man får använda bostaden mot att man betalar hyra innebär rättigheter och skyldigheter i en ägarbostad = man äger bostaden själv oftast ett egnahemshus eller en lägenhet i ett bostadsaktiebolag i en bostadsrättsbostad = man betalar en bostadsrättsavgift och skötselvederlag I en delägarbostad = man köper först en del av bostaden och har senare oftast möjlighet att köpa hela bostaden

B ANKER OCH PLACERINGAR

B ANKENS UPPGIFTER Samla upp sparpengar Låna ut pengar Inlåningsränta = den ränta banken ger åt sparare Utlåningsränta = den ränta banken får av låntagare Mellanskillnaden täcker bankens egna utgifter

A TT TA ETT LÅN Ränta = priset på pengar Din låneränta = referensränta + marginalränta Referensränta= den ränta banken binder lånet till Marginalränta = bankens vinst på ditt lån

U PPG. Gör uppg. 3& 4 på s. 93 Vad är a) euribor b) primeräntor? Varför kan det ibland vara bra att binda sitt lån till en så kallad fast ränta istället för rörliga räntor?

S VAR : 3. Vilken ränta? Begär offerter från flera banker! Beakta den verkliga årsräntan. Hur lång ska betalningstiden vara m.m. 4. a) Någonting man pantsätter för att få ett lån b) Att någon personligen garanterar en annan persons lån (i allmämnhet med hela sin egendom).

Euribor = En referensränta i euroområdet. Den utgör ett medeltal av de räntor till vilka de största bankerna i euroområdet lånar ut pengar till varandra Primeräntor: Bankernas egna referensräntor En fast ränta är tryggare ifall ränteläget är osäkert och de rörliga räntorna (marknadsräntorna) plötsligt kan stiga. Det kan dock ofta billigare att binda lånet till en rörlig ränta ifall ränteläget är någorlunda stabilt.

PLACERINGAR Att spara pengar på bankkonto är tryggt men räntan är låg Andra placeringar kan ibland ge mera avkastning men det finns inga riskfria placeringar

U PPG. Vad är aktier och varför kan det vara a) bra b) dåligt att placera pengar i aktier? Varför kan det vara bra att placera pengar i så kallade realplaceringar som skog eller ett hus? Tolka bilden på s. 93 och gör uppg. 5 på samma sida

A KTIER = andelar i ett aktiebolag + man kan få vinstutdelning från det företag man äger aktier i + man kan sälja sina aktier till ett högre pris än man köpte dem för ifall deras värde har gått upp + i allmänhet är aktier säkra investeringsobjekt på längre sikt - bolaget som man äger aktier i kanske inte betalar ut vinstutdelning - aktiepriserna kan sjunka - ifall aktiebolaget försätts i konkurs förlorar man sin insats

Värdet på skog och bostäder stiger ofta De är användbara (skogen som rekreation osv. och bostaden går att bo i) Försäljningsvinsten på en bostad är skattefri inkomst ifall bostaden har varit i egen användning i minst två år

A RBETSLIVET

V IKTIGA BEGREPP Arbetsavtal = avtal mellan arbetsgivaren och arbetstagaren där man kommer överens om till exempel löner, arbetstider och arbetsuppgifter. Prövotid = tid i början av arbetsförhållandet då både arbetsgivaren och arbetstagaren kan avsluta arbetsförhållandet utan uppsägningstid. Kollektivavtal = avtal mellan en arbetstagarorganisation och en arbetsgivarorganisation om branschens arbetsvillkor, som löner, arbetstider, semestrar m.m. (jämför med lokalt avtal!) Uppsägningstid: övergångsperiod då man säger upp sig eller blir uppsagd. Det ska finnas tid till att söka ett nytt arbete eller hitta en ny arbetstagare så uppsägningstiden skyddar båda parter. Uppsägningstiden beror på arbetsförhållandets längd.

F ÖRETAGANDE OCH FÖRTAG

V ILKA EGENSKAPER MÅSTE EN FÖRETAGARE HA ?

FÖRETAGSFORMER Firma, enskild näringsidkare Öppet bolag Kommanditbolag Aktiebolag Andelslag