Består av kol-, syre- och väteatomer Finns som socker, stärkelse och cellulosa Kommer från växtriket Är vår viktigaste energikälla.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Kolhydrater Vid fotosyntesen bildar växterna kolhydrater. Till denna grupp hör socker, stärkelse och cellulosa.
Advertisements

METABOLISM KOLHYDRATER (GLUKOS).
Munnen Magsäck Tolvfingertarmen Tunntarmen Tjocktarmen
Biokemi Biokemi är den del av kemin som studerar de molekyler och kemiska processer som förekommer i levande organismer.
Energigivande näringsämnen
Varför är kolatomer så viktiga ?
Mat och hälsa åk 8.
Maten.
Repetition inför NP i biologi
Kostcirkeln del 7 - Frukt och bär
Kostcirkeln del 5 - Matfett
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
CELLANDNING/FÖRBRÄNNING
Kolhydrater.
Sammanfattning mat och hälsa
Kost & Hälsa.
Näringslära Vi använder kemisk energi i bensin för att få bilarna att gå. Men här har vi inte något vanligt mått på bensinens energi utan vi brukar istället.
Sammanfattning mat och hälsa
Energi Kraft Näringsämnen som ger energi Kolhydrater Protein Fett
Hem- och konsumentkunskap
Matspjälkning.
Repetition inför NP i biologi
En liten pp om vårt energisystem
Socker och stärkelse Mat, myter och molekyler Lars Nilsson
Matsmältningssystemet
Livets kemi Kolhydrater Fetter Proteiner Vitaminer Mineralämnen
Vilken kemi behöver vi för att leva?
Matspjälkningen spjälka = dela upp i bitar. Enzymen spjälkar stora molekyler Enzymen fungerar som saxar. De kapar långa molekylkedjor i kortare bitar.
Matsmältningen börjar i munnen.
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2013 Årskurs 8 BMSL
Syror och Baser 1 Sid 64 – 79, repetition.
Sockerarter Socker används som energi (mat, bränsle)
Matkemi Då skall du hänga med på den här kursen!
Fetter Energi Kroppens reservenergi Värmeisolering Stötdämpare
Näringsämnen.
Energigivande näringsämnen
MATSPJÄLKNINGEN Station 2: Magsäcken Station 1: Munnen
Repetition.
MATSPJÄLKNINGEN.
Kolhydrater Tre grupper.
Ett arbetsområde i kemi Vårterminen 2015 Årskurs 8 BMSL
Livsmedelskemi.
BIOKEMI Livets kemi.
ÄMNENA I MATEN.
Kostcirkeln del 5 - Matfett Matfett kan man dela in i framförallt två grupper: Hårt matfett – Främst smör och margarin som innehåller en stor mängd animaliskt.
Organisk Kemi.
Man kan använda legobitar för att visa hur atomer sitter ihop
Fibrer Fibrer är kolhydrater som kroppen inte kan bryta ner. Fibrer är gjord av ett korn. Vad är fibrer? Fibrer kommer ifrån växtriket. Växtriket är.
Vegetariskt.
Näringslära Är man vad man äter?. Näringslära = Maten vi äter ska vara god samtidigt som den ska ge oss näringsämnen och den energi vi behöver för att.
Repetition av näringslära
Fetter Energirika ämnen som används som reservnäring Fett = Ester glycerol + 3 st fettsyror Två sorters fetter vegetabiliska och animaliska Bryts ner till.
Matstrupe Lever Magsäck Bukspottskörtel Gallblåsa Tunntarm
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
 Alkohol är ett av de äldsta berusnings – och bedövningsmedel man känner till. Det är jästsvampar som bildar alkohol.
Matens kemi Vilka ämnen behöver du få i dig? Kolhydrater Fett
Mat, måltider & hälsa Årskurs 7.
Kolhydrater - samlingsnamn för olika sockerarter
Proteiner 10.3.
Matspjälkningen 1 Våra födoämnen
Kretslopp Vad är ett kretslopp? Vilka ämnen kan ha ett kretslopp?
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Matspjälkningen.
1.
Alkohol Narkotika Doping Tobak
Människokroppen - celler i samarbete
Presentationens avskrift:

Består av kol-, syre- och väteatomer Finns som socker, stärkelse och cellulosa Kommer från växtriket Är vår viktigaste energikälla

Fruktos (fruktsocker) Glukos (druvsocker)

Sackaros (rörsocker) Maltos (maltsocker) Laktos (mjölksocker)

-

När äpplet mognar blir det mindre grönt (klorfyllhalten minskar) Stärkelse och fruktsyra bryts ner till socker. Äpplet blir sötare

Droppa kopparsulfatlösning i ett provrör med sockerlösning tills du ser en blå färg Tillsätt natriumhydroxid så att lösningen blir lila Skaka provröret Sätt provröret i vattenbad några minuter Om lösningen blir orange/röd innehåller den en reducerande sockerart (ej sackaros)

Finns bl.a. i potatis och säd Kan användas vid tillverkning av lim och papper

Från växtriket T.ex. kokosfett, sojaolja, bomullsolja, majsolja, solrosolja, rapsolja…

Från djurriket T.ex. mjölkfett, talg, ister, tran….

Man behandlar fleromättade syror med väte för att fettet ska bli fast

Transfetter är omättat fett som härdats på industriell väg för att få längre hållbarhet

Kol Väte Syre Kväve

Vad är en aminosyra? Det finns 20 olika sorters aminosyror. Hälften kallas för essentiella aminosyror för att kroppen inte kan tillverka dem själv, utan de måste finnas i den mat vi äter. De har en del som är likadan för dem alla: