Sexuella trakasserier och respekt VO1:s arbete kring temadagen den 24 februari 2016.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Samverkan socialtjänst, skola och förskola
Advertisements

Mottagningsgruppen / Familjeavdelningen
Välkommen Barnet i rättsprocessen Brottsmål & Vårdnadsmål
Känner du att du har rätt att älska vem du vill utan att någon lägger sig i?
Lika Behandlings Plan Verksamhetsåret 2012/2013
1. Vad är en personuppgift?
Likabehandlingsplan och plan mot kränkande behandling
Psykosocial problematik Barn som far illa Lagstiftning Elisabeth Cedervall 2011.
Verksamhetspresentation av Tunets fritidshem
Barnkonventionen Rätt att utvecklas som person
Eskilstuna Zonta-klubb
Att visa fotnot, datum, sidnummer Klicka på fliken ”Infoga”och klicka på ikonen sidhuvud/sidfot Klistra in text: Klistra in texten, klicka på ikonen (Ctrl),
Barn som far illa My Stein.
Likabehandlingsplan/plan mot kränkande behandling
Barns rätt till en trygg skola
Olika brott.
Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter Mångfald Resurs Självständighet RättigheterMångfald Resurs Självständighet Rättigheter.
Sofielundsskolans Ordningsregler
Barn som far illa Region Skåne
Dagens program Presentation Syftet med projektet
Barnkonventionen Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen.
Nätmobbing/Cyberbullying
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Barnets rättigheter i Sverige och för alla barn i världen
Likabehandlingspolicy för Slottegymnasiet
Lex Sarah Lex Sarah är en del i det lagstadgade systematiska kvalitetsarbetet. Gäller för verksamheter inom SoL och LSS. Syftet är att verksamheten ska.
Barnmisshandel. I samhället I sjukvården Barnmisshandel i samhället Allmänhet Socialtjänst Polis Åklagare Domstolar Sjukvård.
1 Barnkonventionen - en introduktion Fisksätra
SOCIALTJÄNSTEN - SKYDDANDE AV PERSONSUPPGIFTER
Barnmisshandel ur socialtjänstens perspektiv
Rättigheter och rättsskipning
Barn som anhöriga Hearing 17 januari 2013 Hur arbetar BRIS Vad berättar barn för BRIS Slutsatser BRIS.
BARNMISSHANDEL. Vad innebär barnmisshandel ? Våld Kränkningar Vanvård Vårdnadshavare.
Bra initiativ med kalas och en eloge till skåne för detta arrangemang och allt bra som sker i skåne.
Riktlinjer för misskötsamhet
Barn som växer upp i familjer med våld
Våga fråga! Utbildning i våld i nära relation Anette Eriksson Ingela Widell jan 2016.
Följ upp barnrättsarbetet med hjälp av ett antal implementerings- och tillämpningsnycklar.
1 Att upptäcka våld mot barn - om rutinfrågor inom elevhälsan Karin Blomgren Tematisk rådgivare/Sakkunnig Rädda barnen.
Barn och ungdomar utsatta för misshandel och sexuella övergrepp Steven Lucas, överläkare, med. dr. Akademiska barnsjukhuset.
Elevhälsan i skolan Spela roll ABF-huset Giselle Hedberg 1:a skolsköterska Stockholm stad.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID.
Barn- och ungdomsenheten Anmälningsskyldigheten När anmäler vi? Osäkerhet vid anmälan? Vad händer vid en anmälan? Frivillighet och tvångsvård.
Vad är våld i nära relationer, statistik och begrepp Haninge kommun.
2 Brottsoffermyndigheten Värna brottsoffers rättigheter, behov och intressen. Samla och sprida information.
Rapport OM MISSFÖRHÅLLANDE ELLER RISK FÖR MISSFÖRHÅLLANDE ENLIGT LEX SARAH 14 kap.3 § SoL 24b § LSS Gäller hela socialtjänsten samt all verksamhet vid.
Lex Sarah - ett verktyg för bättre kvalitet Riktar sig till dig som jobbar inom Sektor LSS, VoF, Östersunds kommun Bildspelet tar upp: - vilket ansvar.
Föräldramöte 8/9. Personal Idrott: Mats Hemkunskap: Eva Textilslöjd: Annika Musik: Joa Resurs: Catrin Matematik: Gunilla Träslöjd: Filip.
För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna eller man, ung.
Hantering av krav på vård av viss behandlare inom hälso- och sjukvården.
Välkomna! Föräldramöte 8/9.
BARN I FARA ANMÄLNINGAR
Socialnämnden ska erbjuda stöd för att underlätta för de personer som vårdar en närstående som är långvarigt sjuk eller äldre eller som stödjer en närstående.
Skolors arbete för att motverka kränkningar av elever på nätet
Våga prata om psykisk ohälsa!
Förundersökning.
Lektion 1:1 Vad är våld Hur kan våldet benämnas
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Barn som närstående.
Rutin orosanmälan Granskad och beslutad av Hälso-och politiska avdelningen, Carsten Regionövergripande rutin (ersätter tidigare lokala varianter/versioner)
Till dig som är chef Materialet som ligger i ledningssystemet under verksamhetsplanering och uppföljning, jämställd och jämlik verksamhet, jämställdhet.
Kumla skolas plan mot diskriminering och kränkande behandling
Cvl:s värdegrund För att kunna lyckas i sina studier är det viktigt att kunna känna trygghet och att våga vara sig själv. Oavsett vem eleven är – kvinna.
ISABELLA LILJEBLAD BEHANDLARE MEDVERKAN FAMILJEFRID
För föräldrar till barn 6-12 år
Tobak - Lektion 3 Åk 4-6.
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Medarbetar- och chefsenkäten 2018
Lex Sarah – en möjlighet till bättre kvalitet
Presentationens avskrift:

Sexuella trakasserier och respekt VO1:s arbete kring temadagen den 24 februari 2016

Vilken hjälp finns att få för den som blivit utsatt för sexuella trakasserier och/eller övergrepp? Polisen tar emot anmälningar då brott har begåtts. De utreder brotten genom att samla bevis och förhöra offer och misstänkta gärningsmän. Här är en länk till en bra film om hur detta går till: Landstinget dokumenterar eventuella skador efter ett övergrepp genom undersökningar och provtagningar.

Socialtjänsten har en skyldighet att ingripa vid misstanke om sexuella övergrepp mot barn under 18 år. En orosanmälan kan göras vid misstanke om att barn far illa. Socialtjänsten utreder vilken insats som ska göras. BUP (barn- och ungdomspsykiatrin) erbjuder behandling och stöd i form av terapi (enskilt och i grupp). Det är viktigt att bearbeta upplevda händelser och känslor genom samtal. HOPP (Riksorganisationen mot sexuella övergrepp). Hit kan man vända sig via telefon eller mail för råd och stöd för att bearbeta aktuella eller äldre sexuella kränkningar och övergrepp.

Kvinnofridslinjen: Dit kan du ringa om du har något du vill prata om; misshandel, sexuella trakasserier och om en dramatisk händelse (fysiskt, psykiskt). Man kan även ha möten med dem och de har tystnadsplikt. Du har även ett val om du vill vara anonym men fortfarande känner att du behöver någon att prata med, de finns där för dig. De berättar även hur du kan gå till väga med det som hänt dig, inom vården eller hur du kan anmäla det som har hänt. Barnombudsmannen: De har en sida man kan gå in på och chatta om sina frågor och få svar. De arbetar utifrån barnkonventionen Bris: De stöttar ungdomar som t ex har problem i hemmet, blir misshandlade eller har föräldrar som dricker eller blir kränkta i skolan. De står upp för barns rättigheter i samhället. Man kan ringa dit anonymt och det finns ingenstans där det syns att man har ringt dit.

Sexuella trakasserier inom vården Personal inom vården, både kvinnor och män, utsätts ibland för sexuella trakasserier av patienter/brukare. Var gränsen går för sexuella trakasserier varierar dock mellan olika personer. P g a demenssjukdom kan patienter/brukare utsätta personal för både olämpligt språkbruk och olämpliga handlingar. Detta måste omvårdnadspersonal lära sig att hantera. Om patienten/brukaren däremot är adekvat måste personalen markera mot sexuella trakasserier. Om det inte hjälper ska man som personal vända sig till sin närmaste chef eller facklig företrädare. Bland sjukvårdspersonal råder ofta en ”rå jargong”, mycket för att bearbeta det ibland både psykiskt och fysiskt tuffa arbetet.