Kost. Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb,

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Advertisements

Kost, näringslära och sömn
Hockey och Kost! Hallsberg Hockey Team 96/97
Kostföreläsning Repetition
Näring och individuella behov åk 8
Sammanfattning mat och hälsa
Sammanfattning mat och hälsa
Hem- och konsumentkunskap
Näringsämnen Proteiner: Fett: Kolhydrater: Vitaminer och mineraler
Hur ska man planera upp sina måltider?
ENERGI.
Kost för idrottare.
Teori Träningscamp 7 maj
Vad finns i maten?.
Kost och vätska för längdskidåkare referens; SISU idrottsböcker
Repetition.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION.
©Johan Johansson. Kost Sömn Träning ”Ju hårdare träning desto viktigare blir återhämtningen”
Kostanalys - RÄTT MAT VID RÄTT TIDPUNKT GER DET BÄSTA TRÄNINGSRESULTATET.
Fotboll kräver mycket energi Vad ska man äta och dricka för att orka prestera på topp? Hur mycket ska man äta? När ska man äta?
Kost för prestation VästergötlandsFF Örjan Jonsson Västergötlands FF.
Bra mat för unga idrottare Erik Hellmén Ansvarig Nutrition/ANDT Folkhälsoenheten, Örebro läns Idrottsförbund Örebro Universitet & Restaurang Högskolan.
Repetition av näringslära
Kost. Lektionsinnehåll Kost Kroppen Energibalans Effekter av olämplig kosthållning Energigivare, näringsämnen Vätska Måltidsordning, tallriksmodellen.
Grundläggande idrottsnutrition - Ett helhetstänk gällande träning, kost och återhämtning! Arlandagymnasiet årskurs 1
Kost information Information
NÄR 1202 Näringslära 50 p Kursen skall ge kunskap om: matens betydelse för hälsan samt näringsämnens uppbyggnad och deras uppgifter i kroppen. Ett mål.
Balans ÄtaTränaVila Ökad träning: ökat energibehov mer mat Ökad träning utan ökat intag: tomt glykogenförråd muskulaturen bryts ner kan ej tillgodogöra.
Diskussionsfrågor Har du bra balans mellan träning, vila och mat?
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Energibehovet del 2 Om kroppens energiutvinning Anna Nyström maj 2013.
Matcirkelns budskap Du ska äta allsidigt= med variation. Motsats = ensidigt= Samma livsmedel dag efter dag.
Proteiner Fett Kolhydrater Mineralämnen Vitaminer Vatten För att din kropp ska må bra behöver den:
© Folkhälsoenheten, ÖLIF 2007 Obalans i triangeln = Försämrad prestationsförmåga - Trötthet - Sjukdom / Skador - Näringsbrist -
Optimera dina träningseffekter och nå längre med rätt mat.
MÅLTIDER - Hur jag ger min kropp bränsle och byggstenar!
Att äta rätt Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna.
Bra proteinkällor Ägg Kyckling Fisk Kött Keso och kesella.
Äta – Träna – Vila Kostens roll i ungdomsidrotten.
Studieteknik - tips och ideer
Henrik Persson Gästriklands Idrottsförbund SISU Idrottsutbildarna
Energi och Näringsämnen
Tränings- och kostprogram
Kolhydrater.
4 saker att tänka på Energibehov Energibalans Kvalité Timing.
Kost 2 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Kost 1 Presentera ämnet kort! Det handlar om mat för idrott, hur du som idrottare kan prestera bättre genom att tänka på vad och hur du äter!
Fysiologi – hur din kropp fungerar
Utställning och diskussionsfrågor
Lektion 2 Orka från morgon till kväll
KOST Grupp forsläsning.
Källa: Livsmedelsverket
Matcirkeln, tallriksmodellen och näringslära
Vitaminer.
Kost En bra och balanserad kost innehåller: Kolhydrater Proteiner
Lektion 1 Grönsaker, frukt och bär
- Personlig Tränare - Kostrådgivare - Integrativ Coach
Näringsämnen i kroppen
Energi och Näringsämnen
Protein.
Mat är livet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Mellanstadiet.
Det här är en presentation från Aktiv Skola om några av de mest grundläggande faktorerna för att vi ska må bra. Lågstadiet.
Tallriksmodellen består av tre delar:
Mineralämnen.
Kolhydrater.
Kost för prestation.
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
PRESTATIONSTRIANGELN - GRUNDEN FÖR EN GOD PRESTATION
Presentationens avskrift:

Kost

Vem är jag? Jobbar på Logistikskolan/TrängR Bor i Trädgårdsstaden Gift med Per Barn Albin 6 år, Tim 8 år Utbildad på GIH; Tränarutb Övrigt: PT utb, kostrådgivarutb, insturktörutb Intresse: träning, barnen, husvagn

Energibalans Intag Förbrukning  Fett

Energi Isolera Stötdämpande och skydd Transport av A, D, E och K Celluppbyggnad Substrat för hormontillverkning Uppgift: Finns i: Brist på… Fett

Energibalans Intag Förbrukning  Fett  Kolhydrater

Bränsle Energireserv Uppgift: Finns i: Brist på… Socker Stärkelse kostfibrer Kolhydrater

Blodsocker (glukos)

Experiment!

Energibalans Intag Förbrukning  Fett  Kolhydrater  Protein

Uppbyggnad av celler, antikroppar och lipoproteiner Ger struktur och stadga åt vävnader Hemoglobin och myoglobin är proteiner Hormoner är proteiner Fungerar som enzymer Uppgift:Finns i: Brist på… Protein

Proteintillskott vs mat Näringsvärde per 100g /port (bar) Energi (Kcal) 225 Fett 7,6 Kolhydrater 22 (20g socker) Protein 16 Salt 0,16 Swebar Näringsvärde per 100g /port (bulle) Energi (Kcal) 110 Fett 3 Kolhydrater 19 (4g socker) Protein 2 Fibere 0,7 Kanelbulle

Proteintillskott vs mat Näringsvärde per 100g Banana /port Energi (Kcal) Fett 8g 2,6 Kolhydrater 5g 1,7 Protein 76g 25 Salt 0,4g 0,15 Ingredienser Banana: Vassleproteinkoncentrat [ mjölk ] (innehåller emulgeringsmedel soja lecitin), arom, färgämne (betakaroten), sötningsmedel (aspartam). Näringsvärde per 100g Kycklin gwok /port Energi (Kcal) Fett 1,1g 4,4 Kolhydrater 3g 12 Protein 12,3g 49,2 Salt 0,99g 4 Fibrer 2,15g8,5 Vitamin D (µg) 0,6302,5 Vitamin C (mg) 4,920 Folat (µg) 21,285 Järn (mg) 0,64

Prestation i vardagen  Frukost 20-25%  Mellanmål 5-10%  Lunch 20-25%  Mellanmål 5-10%  Middag 20-25%  Ev. kvällsmål Prestation i vardagen

Fördelning mellan näringsämnen 50-60% 25-30%10-20% Tallriksmodellen

Diskutera och skriv ner! I vilka livsmedel hittar ni kolhydrater, protein och fett? Vad har kolhydrater, protein och fett för funktion i kroppen? Vad händer om kroppen får brist på kolhydrater, protein eller fett? Övrigt som vi tyckte var intressant!

Energibalans Intag Förbrukning  Fett  Kolhydrater  Protein  BMR

BMR=Basalmetabolism Vår energiomsättning i vaket, vilande tillstånd. Beräkna BMR 13,384 x kg + 692,6 Ex. Tjej 14 år 45kg 1295kcal/dygn

Energibalans Intag Förbrukning  Fett  Kolhydrater  Protein  BMR  Termogenes  Aktivitet

Aktivitet Tjej 14 år 45kg BMR 1295kcal/dygn En vanlig skoldag (NNR) 2270 kcal/dygn MET Jogga 8km/h ”snacktempo” 8 Sova 0,9 Laga mat 2 Spela fotboll 7-10 Ex. Fotbollsspel 90 min kcal extra 3000 kcal/dag

”Bränsletankar” Kolhydrater-Muskler+ Lever ca 550gram Fett ca 10-20kg ______________________________________ Protein (nödbränsle) ca 10-15kg Energiförråd hos en genomsnittsman Mängd (kg)Energi (kcal)Aktivitetens längd (min) Glykogen (kolhydrater) 0, Fett 10, Protein 8,

Intensiteten avgör var energin kommer ifrån ! Intensitet energiförbrukning LågMedelHög Kolhydratsförbränning Fettförbränning

På fotbollsplanen…. Intermittent arbete (intervaller) Ca 10km löpning/match Genomsnitt 85% av maxpuls dvs medel-högintensivt Förbrukar 40-50% av de kolhydrater som finns i musklerna

Energi för att prestera Före träning/match Större måltid 1-4h före träning 1-2 gram kolhydrater/kilo 0,15-0,25 gram protein/kilo 1 kycklingfile, 1 portion ris och grönsaker Litet mellanmål min före träning/match gram kolhydrater 5-10 gram protein 1 Ost och skinksmörgås Under aktivitet Vid träning mer än 1,5-2h bör en kolhydratslösning intas. Efter träning En mindre måltid intas inom 30min 1-1,5 gram kolhydrater/kilo 0,15-0,3 gram protein/kilo 1 glas mjölk och en banan eller fruktyoghurt med müsli En större måltid intas inom 2hUgnsbakad lax med potatis och sås

Tävling!!!