Västsvenska Simförbundet En introduktion. Västsvenska Simförbundet  Sedan 1993 har SSF arbetet utifrån barn-och ungdomsprogrammet ”Simlinjen” med slutmålet.

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Funderingar kring Långsiktig utveckling av simmare
Advertisements

Granskningsområden Måluppfyllelse och resultat Tillsynen granskar inom detta område förskolornas måluppfyllelse gällande resultatet av förskolornas arbete.
Träningslära 1 Träningslära kan ses som läran om människokroppens
Tränings och Tävlingslära
Charmtrollen är våra allra yngsta deltagare och där innebandyn ännu inte är i fokus. Tanken är att bli barnens första kontakt med organiserad idrott, känna.
Vad behöver vi veta för att göra en planering
Idrotten vill Idrottsrörelsens idéprogram Antagen av RF-stämman 2009.
Hälsa och Kondition.
Mental träning Mål & Motivation
Bild 1 Välkomna! Lärarhandledning: 1.
IUP Individuell UtvecklingsPlan
 I denna bilaga ger vi en kortfattad presentation inom olika områden gällande träning och hälsa som vi erbjuder på Forma träningscenter.  Kontakta gärna.
ETU, Utvecklingstrappor 8/ Inspiration och motivation.
- fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner
Träningslära 9:or ht 11.
Inledning Initiativet till värdegrundsarbetet kommer från de tio medverkande idrotter i Göteborg som började diskutera möjligheten för barn att prova flera.
Styrketräning för växande individer
Handbollsspelet Vad vet vi idag om spelet? Vad vet vi i framtiden ? Utveckling Varför sker en utveckling? Vilka tekniker kommer att utvecklas?
Spelarutveckling Ligger sanningen i betraktarens ögon?
Utvecklingstrappan – en röd tråd från E - Senior
Talangprogrammet Antal aktiva med dokumenterad medaljkapacitet i sommaridrotter inför respektive år Finns det ett samband mellan pengar och idrottsliga.
Portfolion / Dokumentationen bidrar till utveckling
Värmdö HC´s U9-U10 Hockeyskola 6-7 år U 8 U11-U12 U13-U14 U15-U16 B-jun A-jun A-lag B-lag Vetsutbildningstrappa Framåt.
Simidrott för alla SSS Vision SSS verkar för simidrott och hälsa för alla genom att; Simidrott ska vara det självklara valet av idrott, där.
FYSISK BETYDELSE BADMINTON 1 A
Hälsa och Kondition.
Betygskriterier Idrott & Hälsa
Lgr 11 - fortsatt arbete med de nya läroplanen med tillhörande kursplaner.
Barns utveckling Kort introduktion.
Agenda föräldramötet den 24 september
STYRKETRÄNING Mia Jönsson FTT14/FTP
Hur får vi Sigbox att bli en helhet? BFL, SUA, IKT.
Analys/bakgrund Problembild Mål/syfte Ansvar Tid Utvärdering
Simkunnighet. Simkunnighet i den Strategiska planen Simkunnighet är ett prioriterat område i den Strategiska planen Prioriterat område = ett.
VSSF Strategiplan Augusti VSSF är en del av Svenska Simförbundet (SSF) och vår inriktning framgår av Svenska Simförbundets stadgar.
Föräldramöte F 08/09 30 September Policy, spelarutbildningsplan; hur jobbar BK Höllviken med flickfotbollen? 2.Höstens planering: Tjejcupen,
Västsvenska Simförbundet. Simlinjeassistent Efter utbildningen kunna verka som assisterande ledare på alla nivåer och inriktningar. Simlinjeinstruktör.
Sveriges Olympiska Kommitté. Genomföra OS tar ut, förbereder och leder OS-truppen.
Idrottslyftet – mer och fler Utformning av kommande arbete.
MÅLSÄTTNING - Att sätta mål för det du ska göra. VARFÖR SKA VI SÄTTA MÅL? Vet du inte vart du ska kan du inte planera vägen dit… För att nå ett bra resultat.
Svensk Innebandys Utvecklingsmodell ”SIU” Så många som möjligt, så länge som möjligt.
Vad är det som avgör om du lyckas med dina studier eller ej?
Vi är en idrottsförening med spets, bredd och mångfald. Vi som föreningen vill ge dig en chans att utvecklas hos oss. Föreningens värdegrund är glädje,
1 KIF:s AFF Black Knights Värderingar
- En filosofi, vår filosofi.. FILOSOFI -. ett sätt att tänka att tänka Inte bara ännu en plan att sätta i hyllan. Ett verktyg för förändring inom vår.
Välkommen till Föräldramöte P03 lag 4-6. Spångamodellen Spånga IS Fotboll är en förening vars syfte är att, utifrån Fotbollens spela lek och lär, bedriva.
Föräldrarbarn BAS Pojkar Bas1/Bas2 BAS 1 BAS 2 BAS 3 BAS 4 Microtruppen Minitruppen Truppen Seniortruppen.
Utvärdering och planering Akademin
Agenda Söderköpings IK PF03 Föräldramöte 19/3
Träningsupplägg och säsongsmål Sandåkern Innebandy - Pojkar 08
LPP – Rörelse Simning och livräddning åk 8
Göteborgs Ishockeyförbund
Vad skiljer de bästa instruktörerna från de bra?
V I S I O N Bättre, Starkare och Roligare Sigtuna IF Fotboll
LPP – Rörelse Simning och livräddning åk 7
Tränings- upplägg grunder
VÄLKOMNA FÖRÄLDRAMÖTE
FRIIDROTT ÅR TRÄNINGSLÄRA.
FRIIDROTT ÅR TRÄNINGSLÄRA.
FRIIDROTT ÅR SPRINT.
EN SIMKLUBB FÖR ALLA Svenska Simförbundets ”Simlinje”
Spelarutbildningsplan
Välkomna till denna presentation av projektet Idrott för alla.
Möte 19/3.
Att vara idrottsförälder
Fotbollslek för barn 5-7 år Informationsmöte
Välkommen till kursen Friidrott år!
ASLS Nybörjarkurser i Crawl och Andra Simsätt
Att vara idrottsförälder FC Gute PF 05/06 18 mars 2018
Presentationens avskrift:

Västsvenska Simförbundet En introduktion

Västsvenska Simförbundet  Sedan 1993 har SSF arbetet utifrån barn-och ungdomsprogrammet ”Simlinjen” med slutmålet att barnet ska simma de fyra simsätten.  2009 tog SSF:s dåvarande simkommitté beslutet att utvidga ”Simlinjen” till att även omfatta de första tävlingsåren.  Under resans gång beslutades att revidera det tidigare programmet och samtidigt ta fram en ny utvecklingstrappa som ska utgöra en röd tråd och simlinje för SSF:s barn-, ungdoms-, junior-och seniorverksamhet.  Svenska Simförbundets utvecklingsmodell ”Simlinjen” är en modell som pekar på hur det bör se ut och mot vad vi hela tiden bör sträva efter på alla nivåer.

Västsvenska Simförbundet  Simlinjen är vägvisande. Individer är unika och inga ska tvingas in i fasta ramar och strukturer utan istället ges möjlighet till sin specifika utveckling.

Västsvenska Simförbundet 1. Vattenvana och aktiv start. 0-4 år 2. Lekfull siminlärning och rörelseglädje. 4-8 år. 3. Teknikinlärning och fysisk aktivitet. 7/8 -11/12 år (flickorna minst ett år före pojkarna). 4. Lära sig simträning. 9/ år 5. Träna och tävla. 12/13-16/17 år. 6. Träna för att prestera 15/17 år och uppåt. 7. Träna för att nå full potential/vinna 17/19 år och uppåt. 8. Simma hela livet 8/12 år och uppåt. Fördjupning SI 2-8år Fördjupning SI 7-13år Fördjupning SI 12-17år

Västsvenska Simförbundet  Verksamhet för de allra yngsta barnen.  Babysim –Verksamhet för barn från 3 månader upp till 2 år, som tillsammans med vuxna, vägleds genom lek och målrelaterade övningar till att upptäcka glädje med, och respekt för vatten.  Minisim –Verksamhet för barn ca 2-5 år, som genom lek och målrelaterade övningar, lär sig de elementära grunderna i de fyra simsätten.

Västsvenska Simförbundet Målsättning  Fånga barnets och deras föräldrars intresse för vatten och simning.  Säkerhet och respekt i och kring vatten.  Vattenvana och elementära grunder i de fyra simsätten.  Stimulera barnets utveckling och skapa medvetenhet om kroppsläge i vatten samt respekt för vatten.  Stimulera till daglig fysisk aktivitet. Inriktning och innehåll  Svenska Simförbundets planering och övningar med leken som metod.  Stimulera barnets utveckling i vattnet med hjälp av lek, sånger och närhet.  I en social samvaro mellan barn och vuxna uppnå vattenvana och säkerhet i och kring vatten.  Grundmotoriska rörelser.  Lekfull träning.  Att utifrån barnens mognad utforma aktivteter för att hjälpa barn att känna sig kompetenta och bekväma i att delta i en mängd roliga och utmanande fysiska aktivteter.

Västsvenska Simförbundet  Verksamhet för barn från ca 4 år, som genom lek och målrelaterade övningar, lär sig de elementära grunderna i de fyra simsätten, utifrån barnets egna förutsättningar med slutmålet att bli simkunnig.  Kronologisk ålder: 4-8 år

Västsvenska Simförbundet Målsättning  Ge förutsättningar så att barnet blir simkunnig enligt den nordiska simkunnighetsdefinitionen.  Lära alla fyra simsätten.  Stimulera barnets utveckling och skapa medvetenhet om kroppsläge i vatten samt respekt för vatten.  Få barnet intresserad för simidrott.  Stimulera till daglig fysisk aktivitet.  Minst 200 träningstimmar/år i och utanför den organiserade verksamheten. Inriktning och innehåll  Främja övergripande fysisk utveckling och rörlighet både i och utanför bassängen.  Svenska Simförbundets planering och övningar med leken som metod.  Simteknik i alla fyra simsätten.  Starter och vändningar.  Tävlingsintroduktion. Simmaren bör ges möjlighet att prova på Utmanaren om intresse finns och mognad uppnåtts.

Västsvenska Simförbundet  Verksamhet för barn i åldern 7 år och uppåt, som genom lek och målrelaterade övningar, vidareutvecklar grunderna i de fyra simsätten, utifrån varje individs egna förutsättningar, med slutmålet att kunna tävla alternativt ta simmärken och simma för välmående.  Guldåldern för att utveckla motoriska färdigheter. Det är viktigt i detta stadium att så många barn som möjligt, förutom simfärdigheter, får så stor variation av aktiviteter som möjligt.  Kronologisk ålder: 7-11/12 år. Ca 2-3 år i detta utvecklingsstadium. Flickor ca 1 år före pojkar.

Västsvenska Simförbundet Målsättning  Utveckla tekniken i de fyra simsätten så att simningen blir effektiv.  Kunna simma 200 crawl, 200 ryggsim, 200 bröstsim, 200 medley och 50 fjäril regelrätt med start, vändning och målgång.  Barnet intresserat av att utöva tävlingssimning som idrott.  Grundläggande rörlighet på land  Stimulera till daglig fysisk aktivitet.  Minst 300 träningstimmar/år i och utanför simverksamheten. Inriktning och innehåll  Främja övergripande fysisk utveckling och rörlighet både i och utanför bassängen.  Rörlighet och stabilitet.  Funktionell träning.  Simföreningen ansvar för den totala fysiska aktiviteten.  Frekvensutveckling –snabbhet genom bättre teknik, rörlighet och smidighet.  Svenska Simförbundets planering och övningar med leken som metod.  Vidareutveckla simtekniken i alla fyra simsätten.  Vidareutveckla starter och vändningar i alla fyra simsätten.

Västsvenska Simförbundet  Verksamhet för barn från 9-10 år och upp till puberteten inleds.  Dessa år är fortfarande guldåren för utveckling av motoriska färdigheter, möjligheterna kommer inte tillbaka. Därför bör möjligheterna till inlärning och utveckling av motoriska färdigheter såväl på land som i vatten maximeras.  Simtävlingar  Inträde enligt kronlogisk ålder, ca 9/10 och färdighetsnivå. Utträde enligt biologisk ålder, runt år, när tillväxtspurten inleds. Flickor ca 1-2 år före pojkar. Ca 2-3 år i detta utvecklingsstadium.

Västsvenska Simförbundet Målsättning  Tillväxtspurten har påbörjats samt simmaren har uppnått en social, kognitiv och emotionell mognad för utvecklingsstadium 5.  200 medley och 400 fritt slutmål i denna fas, för allsidighet och uthållighet.  Goda tekniska färdigheter, snabbhet och uthållighet i samtliga fyra simsätt.  Tävlat och uppnått utvecklig i alla fyra simsätt.  Provat att tävla på 200 rygg, bröst, frisim och 100 fjäril.  Minst 300 träningstimmar/år i simverksamhet och totalt 450 träningstimmar/år.  Bibehållen grundläggande rörlighet på land. Inriktning och innehåll (Nytt from. Stadium 4)  Styrketräning  Introduktion och upptrappning av aerob och anaerob träning som träningsformer. I dessa åldrar är korta och intensiva intervaller bäst för utveckling av både aerob och anaerob förmåga.  Utveckla kunskaper om tävlingar. T.ex. förberedelser, efterarbete.  Utveckla tävlingsbeteende.  Lära sig grundläggande tävlingsupplägg och -strategier, t.ex. genom kunskap om splittar, undervattenssim, tid på starter och vändningar

Västsvenska Simförbundet  Verksamhet för ungdomar i början, under och precis efter puberteten  Detta är framförallt viktiga år för att utveckla motorn, d.v.s. hjärtat och andra egenskaper som har med kondition och uthållighet att göra  Extra viktigt att simmarna uppnått goda koordinativa, motoriska och tekniska färdigheter i tidigare utvecklingsfaser.  I denna fas introduceras t.ex. den första nationella mästerskapstävlingen, Sum-Sim. För svensk simning utveckling är det viktigt att så många simmare som möjligt uppnår målsättningarna i utvecklingsstadium 4 och fortsätter in i detta stadium

Västsvenska Simförbundet Ålder  Inträde enligt biologisk ålder, när tillväxtspurten inleds och simmaren är psykosocialt mogen. För de flesta simmare i åldern år. Flickor går oftast in i fasen 1-2 år före pojkar. Utträde enligt biologisk/kronologisk ålder, runt år, när puberteten är närmar sig slutet och simmaren uppnått en mognad och nivå för nästa utvecklingsstadium. Ca 3-4 år i detta utvecklingsstadium beroende av ingång och utvecklingstakt

Västsvenska Simförbundet Målsättning  Simmaren har uppnått en social, mental och kognitiv mognad för utvecklingsstadium 6.  400 medley för att säkerställa en fokus på aerob utveckling samt 1-2 simsätt som simmaren identifierats ha god fallenhet för.  Tävlat på samtliga tävlingsdistanser.  Deltagit på Sum-Sim, U-GP och andra inbjudningstävlingar på lokal och regional nivå.  Kvalificerad för JSM.  Minst 800 träningstimmar/år inom simverksamhet i slutet av stadiet (ca 700 timmar om varit kortare tid i stadiet eller sysslat med andra idrotter parallellt).  Bibehållen grundläggande rörlighet. Inriktning och innehåll (några ex.)  Prioritering av aerob träning så fort tillväxtspurten påbörjas, inledningsvis betoning aerob kapacitet (träning i intensitetszon 2 och 3) och runt den maximala tillväxten bör träning i intensitetszon 3 och 4 successivt utgöra ett större inslag i träningen  Fortsatt styrketräning –Vikter  Automatisera simtekniska färdigheter som uppnåtts i tidigare stadium, d.v.s. de sammansatta simsätten bör under detta stadium, utifrån simmarens individuella förutsättningar, automatiseras så att simmaren kan utveckla sin individuella simstil.  Mental träning är en naturlig del av träningsprocessen för simmaren.  Livsstilsplanering

Västsvenska Simförbundet  Verksamhet för simmare som gått igenom puberteten och har valt att satsa på simning fullt ut.  I detta stadium tävlar simmaren på JSM eller däröver.  Träningen kommer nu ha en helt avgörande betydelse för prestationsutvecklingen då simmaren inte längre får något gratis via tillväxt.  Krav-och kapacitetsanalyser samt långsiktiga utvecklingsplaner bör göras. Ålder  Inträde i detta stadium när mognad, rätt nivå och ambition uppnåtts. Dock tidigast runt 15 år (flickor) och 17 år (pojkar).

Västsvenska Simförbundet Målsättning  Kontinuerlig prestationsförbättring på specialsimsätt-och distanser samt gärna också 200 medley.  Den aktives alla kapaciteter –fysiska, tekniska, taktiska, mentala, personliga och livsstil –är fullt engagerade och etablerade.  Träningsfokus har ändrats från att bygga färdigheter och kapaciteter till att maximera prestationen.  Minst 900 träningstimmar/år inom simverksamhet i slutet av stadiet.  Minst kvalificerad för SM. Inriktning och innehåll (några ex.)  Utifrån krav-och kapacitetsanalyser samt förutsättningar specialisering mot lämpligt simsätt och distanser.  Fortsatt prioritering av aerob träning, men mer specifik och i syfte att säkerställa en god förmåga att klara av mer träning med högre intensitet samt en förbättrad återhämtning.  Anaerob träning viktigt utifrån individuella förutsättningar och krav. Tävlingsperioder kan utgöra ett viktigt inslag i träningsprocessen.  Träningen bör vara puls-och laktatbaserad. Fysiologiska och metabola profiler bör genomföras.

Västsvenska Simförbundet  Verksamhet för vuxna simmare som valt att satsa fullt ut på simning, minst på halvtid  I detta stadium tävlar simmaren på minst SM-nivå och har motivation och fokus mot en internationell simkarriär Slutmål  Kontinuerlig prestationsförbättring och uppnå full potential på specialdistans/er  Tränig för att uppå såväl toppresultat –som prestationer.  Den aktives alla kapaciteter –fysiska, tekniska, taktiska, mentala, personliga och livsstil –är fullt engagerade och etablerade.  Träningsfokus mot perfektion vad gäller färdigheter samt maximering av tävlingsspecifika färdigheter.  träningstimmar/år inom simverksamhet i mitten av detta stadium.

Västsvenska Simförbundet  Detta utvecklingsstadium börjar så fort individen bestämt sig för att inte hålla på med tävlingssimning. Det kan ske i stort sett från början, men det kan också ske betydligt senare i livet, då individen gått igenom flera av de andra utvecklingsstadierna.  Simningen i detta stadium kan utgöra huvudidrotten, men mer på en motion, rekreation och hälsonivå eller kan utgöra en kompletterad idrott till någon annan huvudidrott.  Simningen kan även utgöra ett viktigt inslag i en masters-eller triathlonsatsning.

Västsvenska Simförbundet Förkunskaper  Simkunnig enligt den nordiska definitionen; falla i vattnet, ta sig upp till ytan och simmar 200 m i sträck på djupt vatten varav 50 m i ryggläge.  Grunderna i alla fyra simsätten. Slutmål  Förbättrad simkunnighet.  Förbättrade fysiska egenskaper, som kondition, styrka, uthållighet och rörlighet. Högre fitness.  Förbättrade simspecifika färdigheter. Syfte  En aktiv och hälsosam livsstil.  Livslångt deltagande inom simidrotten.