Rörelseorgan skelettet

Slides:



Advertisements
Liknande presentationer
Musklerna Vad vi än sysselsätter vår kropp med arbetar våra muskler.
Advertisements

Din kropp består av miljarder celler!
Männisokroppen.
Människokroppen.
HUR FUNGERAR KROPPEN? Bild 2
Välkommen till föreläsningen om musklerna
Välkommen till föreläsningen om skelettet och lederna
Viaskolan Ht – 13 Ninweh, Ilona & Björn
Rörelsesystemet För att du ska kunna röra dig krävs ett sammarbete mellan skelett och muskler.
Hud, skelett och muskler
HUDEN kroppens största organ
Skelettet HGA 2012.
Nervsystemet.
RÖRELSESYSTEMET.
Skelett Skelettet gör så att vi kan stå rakt upp.
Skelettet.
Kroppens organ.
Huden HGA 2012.
MÄNNISKOKROPPEN.
Kroppens anatomi.
Musklerna Ca 50 % av kroppsvikten.
Människan – din hälsa I arbetsområdet kommer vi att studera människokroppen och vad som påverkar din mentala och fysiska hälsa. Vad behöver du egentligen.
Idrottsskador. Att förebygga motionsskador Värm upp ordentligt. Töj korta och strama muskler före och efter motionspasset. Använd bra skor och rätt motionsutrustning.
Musklerna Muskler och senor bildar tillsammans med skelett, leder och fogar det som brukar kallas för rörelseapparaten. Genom att musklerna som är fästa.
Anatomi Läran om människokroppen. Teori varför 1. Teori ska ge djupare förståelse 2. Hjälper en att sesammanhang mellan olika saker 3. Praktik och teori.
Goda resultat inom idrott bygger på en bra balans mellan att ÄTA, TRÄNA och VILA.
Benpress i maskin Sitt med fötterna lite mer än axelbrett i mitten av fotplattan. Se till att knäna är rakt ovanför tårna och att både tår och knän pekar.
Hjärtat & blodomloppet hos människan av: Två elever i klass 8F.
Kroppens transportsystem Hjärtat, blodet och blodkärl.
ANDNING =DWRzdBLDDzc.
Skelettet Vårt skelett är uppbyggt av ungefär 200 ben. En del ben är stora, till exempel lårben och höftben. Andra ben är mycket små, som fingrarnas och.
Skelettet och musklerna
Cirkulation och fysisk aktivitet - Våra bästa vänner går hand i hand + = Sant.
Hjärta & Blodomloppet. Blodkärl I hela kroppen är det fullt utav blodkärl, bara för att varje cell ska få vad den behöver. Man skulle kunna se blodkärlen.
IdrotIdrottIitsskador
Målvaktsutbildning grund del 1 - Målgrupp grön och blå nivå
Förebyggande av skador inom idrott
MÄNNISKOKROPPEN Biologi åk 7 HAGABODASKOLAN – VALDI IVANCIC.
KEMI Vad är det egentligen?.
Allt som lever Vad är biologi?.
Träningslära.
Tränings- och kostprogram
Anatomi-Fysiologi Fundamentals of Anatomy and Physiology (8. uppl.), kap. 10 (s ) Dick Delbro Ht-10.
Ryggradsdjur och ryggradslösa djur
Fysiologi – hur din kropp fungerar
KOST Grupp forsläsning.
Rörelseappartaten - Skelett & muskler
Hjärtat.
Hjärtats uppbyggnad Pump och transportsystem
Cellen, huden, skelettet och musklerna
Genomgång av Ögats delar och deras funktioner
Att dela in livet Vi söker efter sätt att organisera vår värld.
Anatomi - hur är din kropp byggd?.
Hjärta och blodomlopp.
Människans muskler Det finns tre typer av muskelvävnad hos människan.
Respirationssystemet
Du är riktigt trött och frustrerad……
Puberteten Vad är det för något..?
Andningsorganen O2.
Skelettet har flera olika funktioner.
Nervsystemet och hjärnan
Andningsorganen O2.
Andningen.
Du är riktigt trött och frustrerad……
Steg 2 ANATOMI UPPVÄRMNING FYSISK TRÄNING
Mensutmaningen.se MENS a.
Du är riktigt trött och frustrerad……
Du är riktigt trött och frustrerad……
Människans anatomi och fysiologi
Nervsystemet 1. Tar emot olika typer av information från sinnesorgan och olika sinnesceller i kroppen. 2. Hjärnan behandlar informationen genom tolkningar,
Presentationens avskrift:

Rörelseorgan skelettet Skelettet bildar en stomme för musklerna att fästa vid så att vi kan röra oss, gå och stå.

Skelettet är också ett skydd för ömtåliga organ. Hjärnan skyddas av kraniet och hjärta och lungorna av bröstkorgen

Skelettet med lederna bildar tillsammans med muskler en senor rörelseorgan.

Skelettet hos människan består av över 200 ben. 60 av dessa finns i armar och händer. benen.. Benen är täckta av en hinna, benhinnan

Hur är skelettet uppbyggda? Skelettets yttre del är hård och kompakt, medan den inre delen är mjuk och porös( luftig). Det gör skelettet båda stark och lätt. I benens inre del finns röd och gul benmärg. I den röda benmärgen bildas alla röda och vita blodkroppar, medan den gula benmärgen mest består av fett. Runt benet finns en tunn benhinna med blodkärl och nerver.

Skelettet är en levande vävnad ”Benvävnaden” Ben är en vävnad som blir hård genom att kalksalter inlagras i den.Hos ett nyfött barn är skelettet och benen elastiska. Under uppväxtåren hårdnar skelettet gradvis upp till 20 årsåldern. Benen är täckta av en hinna, benhinnan I den finns blodkärl som försörjer benen med syre och näringsämnen, så att benet kan växa eller läka om det skadas. Benhinnan är också mycket rik på nerver och känselkroppar. Därför gör det så ont när man slår sig på

Skelettbenen består av bark och märg Benets yttre vägg kallas barken, som är väldigt kompakt med mycket kalk och stark bindväv. Benets inre kallas benmärgen och den är mer svampartad och luftig och därför blir benet väldigt lätt. Det finns två sorts benmärg, röd och gul. I den röda benmärgen bildas röda och vita blodkroppar. I den gula benmärgen innehåller fettvävnad. Utanför benbarken finns benhinnor som innehåller nerver och blodkärl.

Skelettet är uppbyggt av flera olika slags ben. Stora rörben och små rörben. Platta ben finns bland annat i skallen ,skuldbladen, och bröstet. träningsformade ben finns i fotleder och handleder Oregelbundet formade ben finns i kotorna i ryggraden

När cellerna i benet dör ersätts de av nya. Det finns både celler som bygger upp och celler som bryter ner ben. Tack vare det kan benet ständigt byggas om och hela skelettet kan undan för undan för nyans. Under ett år omsätts ungefär en tiondel av benmassan

Lederna har viktiga uppdrag Lederna gör att benen både hänger ihop och är rörliga mot varandra. Benen är förenade med varandra genom leder som gör benen rörliga i förhållande till varandra. Musklerna är fästade till skelettbenen med senor. Det finns tre sorters leder 1. Vridled i armbåge 2. Gångjärnsled i fingrarna 3. Kulled i axeln och höften .

Allmän byggnad av en led

Höftben och ryggkotor

Meniskskada En menisk är en broskskiva i knäleden. En skadad menisk kan förskjutas inne i leden då man kan inte böja knäet.

Kraniet - ett hårt skal kring hjärnan Hos en vuxen människa är benen runt hjärnan förenade genom bensömmar Obs Ett nyfött barn har inga bensömmar, utan huvudets ben är sammanfogade med en mjuk vävnad( fontaneller)

Ryggraden Ryggraden består av ett trettiotal olika ryggkotor som bär upp och stadgar kroppen. Mellan kotorna finns små elastiska skivor, diskar, som jämnar ut trycket och gör det möjligt att böja och vrida ryggen

Muskler Muskel eller muskelvävnad är kroppsvävnad som är uppbyggd av muskelceller och har förmåga till sammandragningar . Musklerna hjälper oss att röra oss.

I varje muskelfiber finns tusentalsmuskelfibriller. Muskelfibrerna bildar muskelbundtar som tillsammans bygger upp muskeln.

Långsamma och snabba muskelfibrer

Alla muskler kan dra ihop sig och skapa kraft Sammandragningen sker när nervceller skickar signaler till muskelcellerna. Våra rörelseorgan består inte bara av muskler utan också av skelett, leder och senor

Man har tre olika sorters muskler Skelettmuskler styr du med din vilja, glatt muskler och hjärtmuskel styrs av en särskild del av nervsystemet som du inte kan bestämma över med din vilja

Träning förbättrar musklerna syreupptag Genom träning bildas fler energiverk ”mitokondrier i muskelcellerna, det är där förbränningen sker. Ju fler energiverk, desto mer energi kan cellerna frigöra.

Att springa in i väggen Levern och musklerna kan bygga leverstärkelse ( glykogen). Glykogen är förråd vid behov.

Anabola steroider Hormonet testosteron och konstgjorda anabola steroider kan ge ökad muskelmassa. Dessa dopingpreparat har många svåra biverkningar