Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Anatomi - hur är din kropp byggd?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Anatomi - hur är din kropp byggd?."— Presentationens avskrift:

1 Anatomi - hur är din kropp byggd?

2 Tre olika typer av ben Rörben kallas de långa och smala ben som bl.a. finns i våra armar och ben. Korta och oregelbundna ben hittar vi fötterna och händerna. Även ryggkotorna är denna typ av ben. Platta ben bygger upp skallen. Skulderbladen är också platta ben.

3 Några av kroppens större ben

4 Ryggraden Ryggraden består av 33-34 ryggkotor.
Mellan kotorna finns det diskar som gör ryggraden böjlig och är stötdämpande. Diskarna trycks ihop under dagen. Därför är man ofta kortare på kvällen än på morgonen.

5 Leder Skelettets ben hålls ihop av leder.
I en led möts två eller flera ben och kan röra sig mot varandra. Både ledhuvudet och ledpannan är täckta av brosk för att glida bättre mot varandra och för att tåla slitage bättre. En led hålls samman av ledband och muskler

6 Muskler

7 Vad är en muskel? En muskel består av celler som kan dra ihop sig som svar på en nervimpuls. Cellerna kallas ibland för muskelfibrer eftersom de är så långstäckta. Muskelfibrerna ligger i buntar som omges av bindväv. Flera buntar bildar en muskel. Efter födseln bildas inte fler muskelceller, de blir bara större.

8 Musklernas funktioner
Rörelseförmåga Stadga åt skelettet Skydd åt inre organ Möjlighet att tala, svälja och tugga Visa känslouttryck i form av olika miner Kontroll av tarmens och urinblåsans tömning Hjälp att hålla kroppstemperaturen

9 Tre olika typer av muskler
Skelettmuskulatur bygger upp de stora muskler som bland annat finns i armar och ben. Skelettmusklerna fäster vid skelettet eller bindväv och kan påverkas av viljan. De arbetar snabbt men är inte så uthålliga. Hjärtmuskulatur bygger upp vårt hjärta. Hjärtmuskulaturens sammandragningar pumpar ut blodet i kärlen. Muskulaturen är både uthållig och snabb, men kan inte styras av viljan. Glatt muskulatur finns till exempel i blodkärlens väggar, luftrören, urinblåsan och mag-tarmkanalen. Den kan inte styras av viljan och är uthållig men långsam.

10 Skelettmuskler Varje skelettmuskel fäster på två eller flera ställen på skelettet. De olika ställena kallas för ursprung och fäste. En del skelettmuskler fäster i huden. Framförallt ansiktets muskler. Fästpunkterna på skelettet sitter på varsin sida om en led. När muskeln drar ihop sig böjs eller sträcks leden. Muskler som böjer i en led kallas böjmuskler, medan muskler som sträcker i en led kallas sträckmuskler.


Ladda ner ppt "Anatomi - hur är din kropp byggd?."

Liknande presentationer


Google-annonser