Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Norra Europa.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Norra Europa."— Presentationens avskrift:

1 Norra Europa

2 Skillnader och likheter
Sverige och Finland har väldigt mycket skog och många sjöar. Island har många vulkaner. Norge, Sverige och Danmark har liknande traditioner. Island och Norge lever mycket på fiske och jakt. Norge och Island är inte med i EU. I Estland, Lettland och Litauen så hör man mycket ryska. Norge: Många fjordar och berg, Danmark och de baltiska länderna var platta.

3 Sverige Ca. 9.5 miljoner invånare. Huvudstad: Stockholm.
I Sverige finns det väldigt många vackra skärgårdar. Sverige tillhör Skandinavien och även Norden. Alfred Nobel uppfann dynamiten, LM Eriksson uppfann telefonen. I södra Sverige är det mer tätbefolkat än i norra Sverige. Kebnekaise är det största berget, 2111m högt. Största nordiska landet till ytan.

4 Norge Norge har rikligt med olja.
En av Europas mest populära båtfärder finns i Norge, Hurtigruten. Ett bergigt land. Huvudstad: Oslo. 4.6 miljoner invånare. Golfströmmen gör att Norge och övriga Norden har ett varmt klimat under sommarhalvåret.

5 Danmark Legoland och tivoli är två populära besöksmål för turister.
Huvudstad: Köpenhamn. Långa sandstränder, de kan bli upptill 50m höga. Danmark är uppbyggt av större och mindre öar. Danmark har 5.4 miljoner invånare. Danmark är kända för sina designade produkter, bl. a stolar och fåtöljer.

6 Finland Huvudstad: Helsingfors (Helsinki)
Kända för att bada mycket bastu (sauna) 5.3 miljoner invånare. Kallas för ”De tusen sjöarnas land” Också kända för sina stora färjor. Dess största exportvaror är Nokia och produkter från skogen. Hockey är den sport med flest utövare.

7 Island Island tillhörde Danmark fram till 1944.
Island skapades av vulkaner. Island har många varma källor under marken som bl. a kan värma upp husen. Huvudstad: Reykjavik. Ca invånare. Islands natur påminner om månen.

8 De baltiska länderna Estland, Lettland & Litauen.
Estland har 1.4 miljoner invånare och huvudstaden heter Tallinn. Lettland har ca. 2.5 miljoner invånare och huvudstaden heter Riga. Litauen har ca. 3.7 miljoner invånare och huvudstaden heter Vilnius. Alla tre länder har tidigare tillhört Sovjetunionen. Alla tre länder är relativt platta.


Ladda ner ppt "Norra Europa."

Liknande presentationer


Google-annonser