Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Europas natur VATTEN - geografiska begrepp. Ocean En ocean är ett världshav, som är en större havsvattensamling. -Stilla havet -Atlanten -Indiska oceanen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Europas natur VATTEN - geografiska begrepp. Ocean En ocean är ett världshav, som är en större havsvattensamling. -Stilla havet -Atlanten -Indiska oceanen."— Presentationens avskrift:

1 Europas natur VATTEN - geografiska begrepp

2 Ocean En ocean är ett världshav, som är en större havsvattensamling. -Stilla havet -Atlanten -Indiska oceanen -Norra ishavet och -Antarktiska oceanen

3 Hav Hav är det sammanhängande vattenområde som avskiljer jordens kontinenter. Haven täcker 71 % av jordens yta.

4 Sjö/Insjö En insjö är en vattensamling. som inte är en del av havet. En sjö kan vara en del av ett hav. Ex. Nordsjön, Östersjön.

5 Flod/Älv En flod eller älv är ett större vattendrag som med större eller mindre hastighet rinner från högre till lägre höjd och vanligen mynnar ut i havet eller i en större insjö. En flod har tidvatten det har inte en älv.

6 Glaciär En glaciär är en massa av is och snö som har börjat röra sig, av sin egen tyngd. Glaciärer uppstår ofta i polartrakterna av att snö samlas som inte hinner smälta undan. Snön lägger sig lager på lager. Sedan börjar den röra på sig.

7 Sötvatten / Saltvatten Vilka vattendrag i Europa har sötvatten respektive saltvatten? (sött eller salt vatten)

8 Salt eller sött VATTEN? SJÖAR OCEANIER HAV FLODER GLACIÄRER

9 Golfströmmen Golfströmmen är en havsström som går i havet från Mexikanska golfen i Atlanten upp mot Norden. Där vänder den och går söderut igen.

10 Vad betyder Golfströmmen för oss i Norden? Golfströmmen bidrar till att varmt vatten från Atlanten strömmar norrut längs Skandinavens västkust och gör vårt klimat betydligt varmare än normalt på våra breddgrader på andra håll i världen.

11 Vad skulle hända om vi inte hade Golfströmmen? Om inte Golfströmmen skulle finnas får vi ett kallare klimat i och omkring norra Atlanten och effekten skulle märkas av som mest i Skandinavien och Storbritannien. SkandinavienStorbritannien


Ladda ner ppt "Europas natur VATTEN - geografiska begrepp. Ocean En ocean är ett världshav, som är en större havsvattensamling. -Stilla havet -Atlanten -Indiska oceanen."

Liknande presentationer


Google-annonser