Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ett bildspel med lite fakta om de nordiska länderna.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ett bildspel med lite fakta om de nordiska länderna."— Presentationens avskrift:

1

2 Ett bildspel med lite fakta om de nordiska länderna.

3 En del av Europa. Det bor ca. 24,7 miljoner människor i Norden. Länderna som tillhör Norden är Danmark, Finland, Färöarna, Grönland, Island, Norge och Sverige. Färöarna och Grönland är en del av Danmark. Åland är en del av Finland.

4 Gorm den gamle räknas som Danmarks förste regent. 910-958 Stadsvapen

5 Landet är en Monarki Margarethe II av Danmark heter den nuvarande regenten. Danmark är halvön Jylland och 443 öar, som är bebodda. Köpenhamn, Danmarks huvudstad ligger på Själland. Landet är medlem i EU, FN, NATO och OECD. Kända danskar är t.ex H-C. Andersen, Bille August, Tycho Brahe, Lars Ullrich, Karen Blixen. Danmark är med i EU, men inte i EMU. Danmark har 5,5 miljoner invånare, de flesta talar danska.

6 Färöarnas historia vet man inte så mycket om. Irländska munkar använde Färöarna som eremitboningar under 600- och 700-talet. Nu tillhör de Danmark. Stadsvapen

7 Färöarna är självstyrande sedan 1948. De är inte med i EU, trots att Danmark är medlem. Färöarna består av 18 öar. Det bor drygt 48 000 människor på Färöarna. Huvudstaden heter Torshamn. De har egna frimärken.

8 Ungefär 2500 f.Kr. bosätter sig indianer på I slutet av 800-talet hittar Gunnbjørn viking ön och ger den namnet Gunnbjørnland. Hundra år senare får den får den namnet Grönland av Erik Röde. År 1000 kom de första Inuiterna. Stadsvapen

9 Grönland är världens största ö. Var fram 1814 till norsk koloni, sedan blev det en dansk koloni. Det blev en del av Danmark 1953. De är inte med i EU trots att Danmark är medlem. Huvudstaden heter Nuuk. Det bor drygt 56 000 människor där. Det är stora temperatur skillnader på Grönland, sommaren vid kusten kan det bli +20°C och vintertid på inlandsisen går temperaturen ned till –70 °C.

10 Finland tillhörde Sverige i mer än 700 år. Stadsvapen

11 Landet är en demokratisk republik. Det leds av en president. Tarja Halonen är den nuvarande presidenten. Hon blev omvald 2006. Finland blev självständigt 1917, den 6 december. Finland kallas för ”De tusen sjöarnas land”. Huvudstaden heter Helsingfors. Det bor 5,2 miljoner människor i Finland. Kända finnar är t.ex. Alvar Aalto, Eino Leino, Alexsis Kivi. Många ”krigsbarn” sändes till Sverige under vinterkriget och fortsättningskriget.

12 Det var människor från väst som koloniserade Åland för ungefär 6000 år sedan. Stadsvapen

13 1809 hamnade Åland under Finland, men behöll det svenska språket. Åland är sedan 1921 självstyrande med egen lagstiftnings- behörighet i och med detta kan Åland liknas vid en självständig stat. Människor som inte är ålänningar får inte äga någon fast egendom på Åland. Åland består av ca 6 750 öar, där bor ungefär 26 500 människor. Mariehamn är Ålands enda stad. Åland är medlem i EU.

14 I mitten av 800-talet upptäckte en norrman vid namn Naddod Island. Floke viking sägs vara den som gav Island dess namn. Stadsvapen

15 Man anser att Island är den äldsta ännu ”levande” demokrati. Det blev en självständig republik 1944. Det styrs av en president vid namn Ólafur Ragnar Grímsson. Dess huvudstad heter Reykjavik. Det bor ca 300 000 människor på Island. Att flyga är det bästa sättet att resa på Island. Island är bl.a. känt för sina hästar och sin vulkan. Är inte medlem i EU.

16 Norge blev ett kungarike under 1000-talet. Den förste regenten hette Olav Haraldsson. Norge styrde då bl.a. över Island och Grönland. Stadsvapen

17 Norge tillhörde Unionen fram till 1905, då blev det självständigt. Norge är en monarki med en regering utsedd av parlamentet. Konungen över Norge är Harald V. Norges havsbotten, ute i Nordsjön, är rik på olja. 2004 hamnade Norge som tredje land av oljeexport i världen. Det bor ca 4,5 miljoner människor i Norge. Kända norrmän är t.ex. Henrik Ibsen, Thor Heyerdal, Edvard Grieg, Sigrid Undset. En hel del svenskar arbetar i Norge. Under andra världskriget ockuperade tyskarna Norge.

18 De ursprungliga människorna i Sveriges norra delar kom från början österifrån, medan de södra delarna befolkades av människor söderifrån. Stadsvapen

19 Sverige är en monarki, konungen är Carl XVI Gustaf. Konungen har ingen makt, det är mest en formell monarki. Sverige är en representativ demokrati. Karl VII Sverkerson är Sveriges första (bevisade) konung. Hans regeringstid var mellan 1161-1167. Sveriges ursprungsbefolkning är samerna, folket i norr. Huvudstaden heter Stockholm. Det bor drygt 9miljoner människor i Sverige. Kända svenskar är t.ex. Astrid Lindgren, Carl von Linné, Alfred Nobel, Gustaf Dalén, Tage Danielsson. Sverige är med i EU men inte i EMU.

20 http://www.norden.org http://sv.wikipedia.org http://www.pics4learning.com/ http://www.lektion.se http://susning.nu http://historiska-personer.nu/ http://historiska-personer.nu/min-s/default.html Sveriges regenter ~ från forntid till nutid, Lars O. Lagerqvist, Norstedts

21 Bukgkjbuig.knb.likhyo.öbjliyhöp-puio- gbk.öf


Ladda ner ppt "Ett bildspel med lite fakta om de nordiska länderna."

Liknande presentationer


Google-annonser