Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Judendomen k.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Judendomen k."— Presentationens avskrift:

1 Judendomen k

2 Abraham Abraham är en viktig person för judendomen, han levde för ungefär 4000 år sedan. Gud gav Abraham ett eget land som hette Kanaan. Han och hans släckt flyttade dit

3 Gud Judarna har bara en gud. När Mose var på ett berg så kom gud och sa 10 stycken budord. Ett av dom var att judarna hade bara en gud och inget ska vara viktigare än gud.

4 synagoga En synagoga är där judarna håller gudstjänst. Synagoga betyder samlingsplats. Inne i synagogan är det väldigt guldigt och väldigt många ljus. På utsidan av synagogan finns det fönster längst upp på synagoga som ser ut som ser ut som stjärnor och dom kallas för Davidsstjärnan. Det finns en ljusstake inne i synagogan som har åtta ljus. Den använder dom vid en högtid som kallas Chanukka. Chanukka är en högtid i december och då tänder man åtta ljus i åtta dagar. På svenska betyder Chanukka tempelinvigningsfest.

5 Rabbin Rabbin är som en präst fast för judarna. Och dem har svarta kläder på sig. Dem är ibland ledare för en religiös skola.

6 sabbat Sabbat firar man på lördagar. Sabbat betyder vilodag, vilodagen i Sverige är på söndagar. Sabbat dagen är en helig dag. Sabbat dagen är till för djur och människor ska vila. Det finns i det tio guds budord, som gud gav till Mose.

7 kippa Män och pojkar har kippa men inte kvinnor. Kippa är som en mössa eller hat. När man bär kippa så visar man respekt mot gud. Istället för kippa kan man också ha mössa eller hatt. Visa personer har det hela tiden medans andra har bara på visa tillfällen.

8 Kosher Kosher är som en matregelbok som man läser i judendomen för man ska veta vad man ska äta. Till exempel får man inte blanda i mjölkvaror med kött.

9 Tora Judendomens heliga bok heter Tora, Tora betyder lagen och läran. Tora är som bibeln fast i judisk. I boken finns det en berättelse om hur jorden blev till.

10 Mose Gud sa en dag till en pojke som hete Mose att han skulle hjälpa judiska folket från farao. Och ta dem till Abrahams land Kanaan. När han hade tagit med sig de judiska folket så kom dem först till en strand och sedan till röda havet så dem kunde inte komma förbi. Men gud delade havet i två delar så Mose och de judiska folket kunde gå förbi.

11 Högtider=nyår Nyår firas i september eller oktober. Judarna firar nyår har att minas att gud skapt världen och för varje år är en ny start då människorna kan göra saker bättre än året innan. Judarna firar nyår i 10 dagar. Varje dag i dem 10 dagarna så blåser man i ett vädurshorn utan för den närmaste synagogan.

12 Judiska tron Judarna tror på en gud. Guden heter Jahve på hebreiska. Hebreiska är judarnas språk, deras språk. Judarna har respekt för gud och Jahve så mycket så dom inte säjer hans namn. Det säger herren istället. Enligt judiska tron skapa gud världen. Enligt judarnas tro gjorde gud en överenskommelse med Abraham när han prata med honom för 4000 år sedan. De kom överens med gud om att Abraham och hans släkt skulle berätta om gud för andra människor. Gud lovade i sin tur att bli judarnas vän. Enligt judendomen är människor lika gud och vi ska hjälpa honom att skapa en bra värld. Gud vet att vi är dumma ibland och att vi inte klarar allt. Enligt judarna förlåter gud oss.

13 Av: Emilia, Hampus, Nathalie och Pontus


Ladda ner ppt "Judendomen k."

Liknande presentationer


Google-annonser