Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kalla kriget! Vad hände sedan?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kalla kriget! Vad hände sedan?"— Presentationens avskrift:

1 Kalla kriget! Vad hände sedan?
Lars Hindrum, Prästängsskolan, Eksjö –

2 Andra världskrigets följder
Världen som vi lever i idag är en direkt följd av det som hände efter Andra Världskriget. Vi skulle inte känna igen oss i en värld där Andra Världskriget inte hade ägt rum. Idag kommer vi att gå igenom det viktigaste följderna av Andra Världskriget.

3 Tyskland och Berlin delades
I fyra delar. USA, Frankrike, Storbritannien och Sovjet fick varsin del. Uppdelningen gällde fram till 1990. Berlinmuren byggdes av Sovjet 1961 för att hindra östtyskar att fly till väst.

4 Kalla kriget Två nya supermakter skapades: kommunistiska Sovjetunionen och det liberala USA. Maktbalans i världen. Kalla kriget var inget egentligt krig mellan USA och Sovjet – utan frostiga relationer mellan de båda länderna.

5 Marshallplanen Istället för att tvinga Tyskland betala krigsskadestånd hjälpte USA till att bygga upp Västtyskland och Västeuropa.

6 Israel bildas Den judiska staten Israel bildas Något som grannländerna inte accepterade. Många krig har därefter utspelats. USA står bakom Israel.

7 Efterkrigskrig Många ”mindre” krig har utspelats sedan 1945:
Nordkorea/Sydkorea Sovjet/Afghanistan Nordvietnam/USA och Sydvietnam Israel/Palestina Israel/Egypten

8 Förenta nationerna bildas
FN bildades Skulle bli ett nytt NF. USA gick med. Idag har FN 193 medlemsländer. De jobbar med fler saker än att bevara fred i världen.

9 EU bildas Kol och stålunionen (numera EU) bildas 1952.
Istället för att vapen skulle korsa gränserna, skulle kol och stål göra det. Rumänien och Bulgarien gick med 1/

10 Kolonierna avvecklades
De kolonier som de europeiska länderna besatt avvecklades. Länderna blev självständiga. Frankrike har idag endast Franska Guyana (Sydamerika) och Danmark har Grönland kvar.

11 Sverige efter 1945 Ekonomiskt gick det väldigt bra för Sverige efter 1945 fram till 70-talet. Sverige var inte bombat och kunde hjälpa till att bygga upp Europa. Sverige förblev neutralt under Kalla Kriget.

12 Utan Andra Världskriget?
Hur hade världen sett ut? Hade terrorism varit ett stort problem? Hade vi haft ekonomisk kris i världen idag? Vilket land hade varit stormakt? Hade det funnits stormakter?


Ladda ner ppt "Kalla kriget! Vad hände sedan?"

Liknande presentationer


Google-annonser