Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

S YMFONIORKESTERNS INSTRUMENT. T RÄBLÅSINSTRUMENT Namnet träblås syftar på att det är träblad (kallas rörblad) som sätts i rörelse som skapar ljudet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "S YMFONIORKESTERNS INSTRUMENT. T RÄBLÅSINSTRUMENT Namnet träblås syftar på att det är träblad (kallas rörblad) som sätts i rörelse som skapar ljudet."— Presentationens avskrift:

1 S YMFONIORKESTERNS INSTRUMENT

2

3 T RÄBLÅSINSTRUMENT Namnet träblås syftar på att det är träblad (kallas rörblad) som sätts i rörelse som skapar ljudet. Alla träblåsinstrumenten sitter samlat precis bakom stråkinstrumenten i en symfoniorkester. Saxofonen är ett träblås men är inte så vanligt i symfoniorkestern. Oboe och Fagott har dubbla träblad. Flöjten är ett undantag, här finns inget träblad.

4 F AGOTT

5 K LARINETT

6 O BOE

7 S AXOFON

8 T VÄRFLÖJT

9 T VÄRFLÖJTER

10 B LECKBLÅSINSTRUMENT Ljudet bildas av att läpparna vibrerar. Bläckblåsinstrument är ofta väldigt ljudstarka. Trumpeten var från början ett instrument för fanfarer och andramilitära signaler. De flesta bläckblås har ventiler med undantag av trombonen. Längre rör innebär lägre ton! Tjockare rör innebär också lägre ton!

11 T ROMBON

12 T RUMPET

13 H ORN

14 T UBA

15 S TRÅKINSTRUMENT Stråkarna utgör den största delen av symfoniorkestern. Det finns olika storlekar på stråkinstrumenten. Fiolen (violin) och Altfiolen (viola) håller man under hakan och man knäpper på den med fingrarna (pizzicato) eller spelar med stråke. Cellon är näst störst i stråkfamiljen och den sitter man på en stol och spelar med instrumentet mellan knäna. Kontrabasen står man upp och spelar eftersom den är så stor.

16 V IOLIN ELLER FIOL

17 S TRÅKFAMILJEN

18 S LAGVERKSINSTRUMENT Till dessa hör pukorna, marimban och t ex cymbal. Pukor finns även på trumset som används i rockmusik men då ser de lite annorlunda ut. Ibland har pukorna endast ett par slag i ett helt verk (musikstycke). På slagverken spelar man med olika typer av trumpinnar eller klubbor.

19 P UKOR

20 K LUBBOR

21 M ARIMBA

22 C YMBAL

23 S TRÄNGINSTRUMENT Harpa, flygel och ibland gitarr Hur skapas ljudet? Hur kommer det sig att flygeln och pianot tillhör gruppen stränginstrument?

24 H ARPA

25 F LYGEL

26 G ITARR


Ladda ner ppt "S YMFONIORKESTERNS INSTRUMENT. T RÄBLÅSINSTRUMENT Namnet träblås syftar på att det är träblad (kallas rörblad) som sätts i rörelse som skapar ljudet."

Liknande presentationer


Google-annonser