Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

När man skjuter ett skott i innebandy är det framförallt två faktorer som påverkar hur långt ut i sidled bollen kommer att gå: Kroppens läge och lutning.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "När man skjuter ett skott i innebandy är det framförallt två faktorer som påverkar hur långt ut i sidled bollen kommer att gå: Kroppens läge och lutning."— Presentationens avskrift:

1 När man skjuter ett skott i innebandy är det framförallt två faktorer som påverkar hur långt ut i sidled bollen kommer att gå: Kroppens läge och lutning i förhållande till bollen Bladets vinkel i förhållande till bollen Båda dessa faktorer är av teknisk natur. En spelare börjar lära sig redan under sina första år hur han/hon ska hålla kroppen och klubban för att placera bollen så långt ut mot stolparna som möjligt. Denna information lagras i ryggmärgen precis som information om hur man gör när man cyklar och hur man åker snowboard. Att informationen lagras i ryggmärgen innebär att en van avslutare inte behöver tänka på var han ska placera bollarna, de bara sitter där. Precis lika självklart som att du inte behöver tänka på hur du gör när du cyklar, du bara gör det.

2 Om man minskar målets bredd under spelarens första år som innebandyspelare så får det som konsekvens att spelaren lär sig att placera bollarna innanför stolparna på det mindre målet.

3 Om man minskar målets bredd under spelarens första år som innebandyspelare så får det som konsekvens att spelaren lär sig att placera bollarna innanför stolparna på det mindre målet. När spelaren sedan går över till fullstor målbur kommer signalerna från ryggmärgen att tala om för spelaren att hålla kropp och klubba så som han/hon lärt sig i unga år, och bollarna kommer att placeras relativt centralt i det nu bredare målet. Detta går naturligtvis att träna bort, men det tar tid. Har du någon gång försökt cykla på en cykel där hjulet svänger höger när du vrider styret åt vänster så vet du hur svårt det är att träna bort en intränad reflex.

4 Men får man inte samma problem om man minskar höjden på målet då?

5 NEJ, FAKTISKT INTE! Förutom de tekniska faktorerna som kroppens och klubbladets läge och lutning finns det ytterligare en faktor som påverkar bollen i höjdled, nämligen: Bollens hastighet

6 Jordens dragningskraft drar bollen nedåt
Jordens dragningskraft drar bollen nedåt. Ju längre tid en boll färdas i luften desto mer hinner dragningskraften dra den nedåt. En boll som färdas långsamt tar längre tid på sig att komma fram till målet. Dragningskraften ger en dalande bollbana. När spelaren har blivit äldre får man förmoda att han/hon skjuter lite hårdare. Om spelaren då avlossar ett skott från exakt samma ställe och med exakt samma skotteknik, kommer detta skott att träffa lite högre upp i målet eftersom det inte hinner påverkas lika mycket av dragningskraften.

7 För att de unga spelarna ska kunna lära sig en skotteknik som de kan använda även under junior- och senioråldern bör man alltså ha lägre målburar i ungdomsåren, dock INTE smalare.


Ladda ner ppt "När man skjuter ett skott i innebandy är det framförallt två faktorer som påverkar hur långt ut i sidled bollen kommer att gå: Kroppens läge och lutning."

Liknande presentationer


Google-annonser