Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Akustik.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Akustik."— Presentationens avskrift:

1 Akustik

2 Vad är ljud? Ljud är en vågrörelse.
En ljudkälla skickar tryckvågor genom materia. Ljud kan sedan registreras med hörselorgan eller diverse teknisk utrustning.

3 Kan någon höra dig skrika i rymden?
Nej, eftersom ljud behöver materia för att spridas kan ljud inte finnas i vakuum.

4 Ljudets hastighet I rumstempererad luft rör sig ljudet i c:a 340 m/s.
Hur lång tid tar det innan man hör ekot på sitt eget rop, om ljudet reflekteras 340 m ifrån där man står? Fladdermöss använder eko för att hitta, eftersom de inte kan se omgivningen.

5 Vad är en ljudvåg? Det är en tryckvåg genom materia som gör så att materians atomer/molekyler växelvis förtätas och förtunnas. Detta föreställer atomer/molkyler som skickar vidare en ljudvåg. Förtunning Förtätning

6 Hur kan man beskriva en ljudvåg?
När man ritar en ljudvåg brukar man göra det så här: Förtätning Förtunning Avståndet mellan två förtunningar kallas för en våglängd.

7 Vad är frekvens? Frekvens är ett mått på hur många svängningar (alltså våglängder) som skapas per sekund. Frekvensen mäts i Hertz (förkortas Hz) Om detta är ljudet under en sekund så är frekvensen 4 Hz. Om ljudvågorna skapas snabbt så är frekvensen hög. Då är alltså vågländerna korta. Hur stor är då frekvensen här? Om ljudvågorna skapas långsammare är frekvensen lägre. Då är vågländerna längre. Svar: 2 Hz

8 Höga och låga frekvenser
En bastuba spelar toner med låga frekvenser. En piccolaflöjt spelar toner med höga frekvenser. En människa (nyfödd) kan höra ljud med frekvens mellan 20 Hz och Hz.

9 Ultraljud och infraljud
Infraljud är ljud med frekvens under 20 Hz. Ultraljud är ljud med frekvens över Hz. Människor kan alltså inte höra dessa ljud. Ultraljud används bl.a till att titta på foster.

10 Ljudstyrka Ljudstyrka mäts i decibel (förkortas dB)
Den övre ljudvågen föreställer ett ljud med högre ljudstyrka jämfört med den undre. Smärtgränsen ligger vid c:a 130 dB.

11 Var rädd om din hörsel! Dessa tre råd ger företaget Logitech på sin hemsida angående hörlurar/öronsnäckor: Begränsa den tid som du använder öronsnäckor eller hörlurar med hög volym. Undvik att skruva upp ljudet för att få bort omgivningsljud. Vrid ner volymen om du inte kan höra personer som talar i din närhet.

12 Några fler tips är: Använd öronproppar eller liknande på konserter och dansställen. Det finns öronproppar av bättre kvalitet, som inte försämrar ljudet man hör, utan bara dämpar det. Placera bullermätare i bullriga miljöer, t.ex klassrum. Denna bullermätare varnar när ljudnivån blir för hög. Denna modell av öronproppar är billiga, går lätt att få tag på (prova Apoteket) och försämrar inte ljudupplevelsen, men de dämpar ljudet. Ju fler hack som går in i örat, desto mer dämpar de. (Bild till vänster.)

13 Svara på dessa frågor: Varför kan ingen höra dig skrika i rymden?
Hur snabbt rör sig ljudet genom luft i rumstemperatur? Hur kan man förklara en ljudvåg på atom-nivå? Vad är frekvens? I vilken enhet mäts frekvens? Vad är infraljud och ultraljud? I vilken enhet mäts ljudstyrka? Vad kan man göra för att skydda sin hörsel? (Detta är ett mål i ämnet musik, så se till att klara denna uppgift om ni vill nå det målet. Christer får information om ni klarat det från Anders och Johan.)

14 Ta reda på följande: Vad är dopplereffekt?
Hur kan man beräkna hur långt bort blixten slog ned?


Ladda ner ppt "Akustik."

Liknande presentationer


Google-annonser