Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen."— Presentationens avskrift:

1 PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen

2 Svårighetsnivå: Svårighetsgrader: Antal spelare: Antal kort: Spelets mål: Extra tillbehör: Årskurs 4 och äldre. Spelet är relativt lätt att förstå, men lite svårare än ”krig”. 2. Vid fler spelare spelar man med lag. Hela kortleken används utom jokrarna. Varje spelare börjar med halva bunken. Att få alla kort eller ha flest kort när överenskommen speltid har gått. 1 st timglas (1 min.) kan användas för att begränsa tiden man tar på sig för varje tur. Kan beställas på www.getsmart.no

3 Det här spelet är menat för två spelare, men fler kan delta på samma lag. Spelarna börjar med halva bunken var (jokrarna är inte med). Dina kort befinner sig nederst på bilden. I det här spelet används endast de matematiska värdena. De traditionella värdena, och det faktum att det står ruter, spader osv har ingen funktion.

4 Varje spelare lägger de två översta korten från sin bunke fram på bordet med lite avstånd emellan. Motståndarens kort har värdena 60% och ⅓ medan du har 40% och 0,6. De två korten man har lagt ut anger ett intervall. Nu vill man dra ett tredje kort med ett värde som ligger innanför det intervallet. Det är tillåtet att lägga på ett värde som motsvarar ett av korten på bordet. Tar vi dig som exempel kan vi uttrycka det såhär: 40% ≤ x ≤ 0,6. Du kan alltså lägga på kort med värde från och med 40% och till och med 0,6. Det är en fördel att känna till de olika värdena i kortleken. Vi kommer tillbaka till det senare.

5 Man kan nu lägga ut ett tredje kort och hoppas att det har ett värde som faller innanför värdena på bordet. Men, det är tillåtet med satsning. Ifall intervallet är smalt (få möjligheter att dra kort med värde som ligger mellan värdena på bordet), kan man ta bort ett av korten man har lagt ut. Men det ”kostar”, man måste satsa två av sina kort och lägga dem på bordet som en del av ”potten”.

6 Här ser vi att du önskar att satsa för att försöka öka ditt intervall. Det ena kortet på bordet dras in och läggs till sidan i en uppsamlingsbunke.

7 Här lägger du ut de två extra korten du måste ”offra” till ”potten” för att du ska få tillåtelse att byta ett kort. Innan du nu lägger ut det sista kortet, måste motståndaren bestämma sig för om han också vill satsa. Ifall han väntar tills du har lagt ut, är det för sent...

8 Motståndaren väljer också att satsa och börjar med att dra in ett av sina kort.

9 Motståndaren lägger ut två kort i ”potten”.

10 Båda spelarna lägger ut ytterligare ett kort (den här gången med framsidan upp) och får därmed ett nytt intervall.

11 Spelarna lägger ut varsitt kort mellan de två andra korten och hoppas att deras kort har ”rätt” värde.

12 Motståndaren la ut ett kort som beskriver värdet 1/5 som är 20% eller 0,2. Han är besviken eftersom det värdet ligger utanför intervallet som de två andra korten bestämmer. Ifall vi jämför de tre värdena som decimaltal är det lätt att se att 0,2 inte är inom intervallet. 7/10 är 0,7 och 1/3 är 0,333... Matematiskt skriver man det såhär: 0,2 < 0,333.. < 0,7

13 Du lägger ut ett kort med värdet 10% som är 0,1 eller 1/10. Gör vi om 40% till decimaltal får vi 0,4 och 1/5 blir 0,2. 0,1 är alltså det minsta värdet och ligger därför inte innanför intervallet. Uttryckt matematiskt: 0,1 < 0,2 < 0,4.

14 I och med att ingen av spelarna klarade att dra ett kort med ett värde inom sitt eget intervall, blir det krig. Kriget går till så att spelarna drar ytterligare ett kort och den med högst värde vinner kriget. Man kan eventuellt bestämma att ännu ett kort läggs i ”potten” innan kriget avgörs.

15 Som vi ser, är det du som har tur. Ditt kort har värdet 80% som är 0,8 eller 4/5. Motståndaren drog ett kort med värdet 75% som är ¾ eller 0,75. Matematiskt skrivs den olikheten såhär: 0,8 > 0,75.

16 Alla utspelade kort går till omgångens vinnare. Korten samlas i en bunke bredvid huvudbunken. (När din huvudbunke tar slut blandar du uppsamlingsbunken och använder den som ny bunke.)

17 Nästa omgång börjar. Spelarna lägger igen ut två kort med lite avstånd emellan. Båda spelarna värkar vara nöjda med sitt intervall och väljer därför att inte satsa. Motståndaren borde kanske ha gjort det?

18 Båda spelarna lägger ut sitt tredje kort. Ditt kort beskriver värdet 1/10 som är 10% eller 0,1. Motståndaren la ut ett kort med värdet 60% som är 0.6 eller 3/5. Den här gången ser vi att båda är innanför intervallet. 0,6 ligger mellan 0,3 och 0,7 på tallinjen så motståndaren har helt klart lyckats med sitt tredje kort. När det gäller dig, så har du ett kort som är lika med värdet till ett av de första korten. Då är du precis innanför intervallet! Kom ihåg att intervallet är från och med det minsta värdet till och med det största värdet.

19 I och med att båda spelarna klarade att dra kort med värde innanför sitt intervall, blir det krig. Därför drar båda spelarna ännu ett kort. Den med högst värde på det kortet vinner kriget.

20 Som vi ser, var det motståndaren som fick högst värde. Hans kort har värdet 30% som är 0,3 eller 3/10. Du fick värdet 0,2 som är 20% eller 1/5. Alltså vinner motståndaren eftersom 0,3 > 0,2 (kan till exempel också skrivas 3/10 > 1/5)

21 Alla utspelade kort går till vinnaren.

22 Den tredje omgången har börjat och varje spelare har lagt ut två kort. Båda spelarna är nöjda med sina intervaller och ingen önskar att satsa.

23 Spelarna har lagt ut sitt tredje kort. Motståndarens kort är 4/5 som är 0,8 eller 80%. Tyvärr, för det ligger inte mellan 0,333... och 0,75 på tallinjen. Du har mer tur och lägger ut ett kort med värdet 2/5 som är 40% eller 0,4. De två andra korten representerar värdena 30% och 100%. 40% ligger mellan de värdena. Matematiskt skriver vi den olikheten såhär: 30% < 40% < 100%

24 Du vann omgången och samlar in alla de utspelade korten. Så fortsätter spelet tills en spelare har vunnit alla korten eller överenskommen speltid har gått. Ifall en spelare har färre än tre kort, avgörs omgångarna genom att båda spelarna lägger upp ett kort och den med högst värde vinner.


Ladda ner ppt "PowerPoint av Bendik S. Søvegjarto Koncept, text och regler av Skage Hansen."

Liknande presentationer


Google-annonser