Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Älg Isak Magnusson 2012.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Älg Isak Magnusson 2012."— Presentationens avskrift:

1 Älg Isak Magnusson 2012

2 Utseende Älg är Europas största däggdjur. Den kan bli 2,8 m hög och 2,5 m lång. Och den kan väga otroliga 500 kilo! Färgen är ljusgrå till svartbrun och benen är ljusa. Kalvarna är rödbruna när de föds men de blir lika sina föräldrar fort. Bara hanarna har horn som de fäller på hösten.

3 Utbredning Taigaområdet = norra Nordamerika, norra Norden och norra Ryssland. Älgen lever på de norra delarna av jorden bl.a i Nordamerika i Norden och i norra Ryssland. Förr levde de även i Centraleuropa. Älgen lever mest i Taigaområdet. Älgen trivs bäst i skogar.

4 Föda Älgen är idisslare. Älgens föda består uteslutande av växter. På vintern äter de kvistar från lövträd och barrträd. På våren äter de mest Ljung och bärris. Och på sommaren äter de blad, örter, gräs och vattenväxter.

5 Levnadssätt Älgen är mest aktiv i skymningen, gryningen och på natten. De kan vandra upp till 15 mil mellan sommarbetet och vinterbetet. Hanarna brukar mest strosa omkring ensamma och honorna med sina kalvar. Men ibland slår hanarna ihop sig till ungkarlsflockar.

6 Fortplantning Älgen föder 1-2 älg kalvar om året. Älgtjuren markerar sitt revir genom att skaka om buskar och småträd med sina horn. Dessutom sparkar han upp en brunstgrop med framhovarna. Gropen kan vara cm djup och ha en diameter på 1,5 meter. Den kissar han sedan i och rullar runt i. Sen luktar han verkligen som en älgtjur. I slutet av maj eller i början av juni tittar 1-2 små rödbruna älgkalvar fram. Älgkon är könsmogen som 1-åring, men brukar inte bli dräktig förrän hon är två eller tre år. Älgtjuren blir könsmogen vid två års ålder.


Ladda ner ppt "Älg Isak Magnusson 2012."

Liknande presentationer


Google-annonser