Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Jordens energibalans.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Jordens energibalans."— Presentationens avskrift:

1 Jordens energibalans

2 Jordens energibalans Solstrålning (gult i bilden) kommer mot jorden.
En del av strålningen reflekteras tillbaka ut i rymden av atmosfären, moln och av marken.

3 Jordens energibalans En annan del av strålningen absorberas (= tas upp) av atmosfären, moln och marken. Det som absorberas omvandlas till värmestrålning (IR-strålning = rött i bilden)

4 Jordens energibalans En del av värmestrålningen (de röda pilarna) strålas ut från jorden och atmosfären. En annan del av värmen tas upp av gaser i luften = håller jorden varm och gör att jorden går att bo på.

5 Jordens energibalans Att värme hålls kvar på jorden kallas för VÄXTHUSEFFEKT Utan växthuseffekt skulle jorden ha en medeltemperatur på ca -18 grader Celsius. Nu har vi istället en medeltempertur på ca grader Celsius.

6 Jordens energibalans Vi människor kan påverka hur mycket värme som hålls kvar på jorden och då förstör vi den naturliga energibalansen. Vi påverkar med utsläpp av gaser som: Koldioxid Metan Vattenånga (släpper vi inte ut men mer kan avdunsta upp i atmosfären när det blir varmare)

7 Förstärkt växthuseffekt
Betyder att mer värme hålls kvar på jorden. När det blir varmare kan vädret påverkas. Isar smälter och då kan vattennivåerna stiga. Isar är som speglar och om de smälter kan reflekteras det ut mindre strålning från solen. Den blå färgen visar var det har varit kallare än genomsnittet för perioden medan de röda färgerna visar var det har varit varmare.

8 Förstärkt växthuseffekt
Det kan regna mer på vissa platser = ge översvämningar. Det kan bli torka på andra ställen. Fler stormar och orkaner kan uppstå. O.s.v.


Ladda ner ppt "Jordens energibalans."

Liknande presentationer


Google-annonser