Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rättigheter och rättsskipning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rättigheter och rättsskipning"— Presentationens avskrift:

1 Rättigheter och rättsskipning
Brott och straff Rättigheter och rättsskipning

2

3 Lagstiftning - hur lagar skapas
Det är riksdagen som stiftar våra lagar. Dessa lagar finns samlade Svea Rikes Lag. Polisen ska se till att lagarna följs. Domstolarna ska döma de som inte följer lagarna.

4

5 Olika lagar Det finns flera olika typer av lagar.
Brottslagar = lagar som beskriver olika brott. Civillagar = lagar som t.ex. bestämmer hur arv ska fördelas när någon dör. Grundlagar = Hur Sverige ska styras. Det finns fyra grundlagar, t.ex. rätten att få skriva och tala fritt (yttrande - och tryckfrihetslagar).

6

7 Påföljder/Straff Påföljd är ett annat ord för straff.
Man kan dömas till olika påföljder. Fängelse, böter, fotboja och samhällstjänst är några exempel. Det vanligaste i Sverige är böter.

8

9 Kriminalitet Att begå ett brott är olagligt.
Det finns olika typer av kriminalitet/brott. Våldsbrott, ekonomisk brottslighet, bedrägeri och hatbrott är exempel på några brott. Kan ni ge några exempel?

10

11 Hur påverkas en familj av kriminalitet?
Barn som kränks mår inte bra och behöver hjälp. Om ett barn lever med en förälder som är kriminell mår barnet dåligt. Våld i hemmet kan bli hemska för barn att uppleva.

12

13 Hur påverkas samhället av kriminalitet?
Om ett samhälle drabbas av kriminalitet är det dåligt för människorna som bor där. Människor kanske inte vågar gå ut. Företag kanske inte kan vara i samhället. Tidningar vågar inte skriva om brottslingar för att de är rädda för att bli attackerade.

14

15 Hur påverkas individen av kriminalitet?
Om man blir utsatt för brott behöver man ibland hjälp. Att bli utsatt för brott är jobbigt. Det är viktigt att berätta om man blivit utsatt för ett brott, att anmäla brottet. Det gör man till polisen. Vad som räknas som ett brott står i lagen.

16

17 Mänskliga rättigheter
De mänskliga rättigheterna är för alla människor på jorden. Alla människor är födda fria. Alla människor är lika mycket värda. De finns för att alla människor ska få möjlighet att leva ett bra liv. T.ex. har man rätt till en bostad och mat.

18

19 Barnens rättigheter = barnkonventionen
Mänskliga rättigheter för barn. Ett barn är varje människa under 18 år. Alla barn har samma rättigheter. Barnets bästa ska alltid vara viktigast. Det är föräldrarna som ansvariga för barnet.

20 The end


Ladda ner ppt "Rättigheter och rättsskipning"

Liknande presentationer


Google-annonser