Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden Lukas Jansson.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden Lukas Jansson."— Presentationens avskrift:

1 Rymden Lukas Jansson

2 Galaxer Ordet galax kommer från det grekiska ordet galaktos som betyder mjölk. Dom trodde det var gudarna som spillde mjölk. I en galax finns bland annat damm, gas och miljarder stjärnor. Galaxen hålls ihop av dragningskraften. Edwin Hubble undersökte den suddiga fläcken noga och var helt säker på att det var en ny galax. Du ser Andromedeagalaxen med blota ögat.

3 Stjärnor En stjärna är en himlakropp som består av glödande gas. En stjärna föds i en nebulosa . De kan födas många tillsammans men åker sedan ifrån varandra eller vissa blir dubbelstjärnor och snurrar runt varandra. Det finns olika stjärnor som: Röd dvärg, svart dvärg, röd jätte och vit dvärg. De största stjärnorna lyser med blått sken och är varma på ytan. Det finns stjärnor som är lika gamla som universum. De är minst och lättast. Neutron stjärna är större än planeterna. Solen är medelstor och medeltung och den närmsta stjärnan till jorden. När en blå stjärna exploderar blir det en supernova.

4 Stjärnbilder V imänniskor har sett och hittat på stjärnbilder i mer en tusen år. En avv våra i lättaste stjärnbilder att hitta är Karlavagnen som är en del av stora björnen. I Sverige tycker vi att Karlavagnen ser ut som en vagn som dras av tre hästar. I andra länder tycker dom inte alls som oss i Sverige. I Thailand tycker dem att det ser ut som en krokodil och i Afrika en Elefant. Om du hittar Karlavagnen hittar du säkert Polstjärnan. Tänk dig en linje från Karlavagnens två bakre stjärnor så kommer du till Polstjärnan. Innan kompassen uppfunnits var Polstjärnan viktig för sjömän. Polstjärnan är alltid ovanför Nordpolen och har därför alltid vädersträcket norr.

5 Galileo Galilei upptäckte att det fanns mörka fläckar på solen.
Dom fläckarna var ”endast” 4 000 grader varmt. I kärnan på solen är det grader varmt. Solen skickar upp enorma gaslågor som kallas protuberanser. Protuberanser kan bli km höga. Solen har levt nästan halva sitt liv. Solen har levt 4,6 miljarder är och har 5 miljarder år kvar solen Solen är en medelstor stjärna som består av glödande gas. Solen föddes i ett gasmoln. Det tar ca 27 dagar för solen att snurra runt sin axel. I Egypten trodde de på solguden Ra. När den blundade blev det mörkt och när den tittade blev det ljust.

6 Solsystemet Vårt solsystem består av Solen, planeterena, deras månar och stjärnor. I mitten av vårt solsystem finns Solen. Sedan kommer de åtta planeterna, inifrån Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus. Sedan dom två dvärgplaneterna Pluto och Sedna. Planeterna kretsar runt Solen på grund av Solens och planeternas dragningskraft till varandra. Förr i tiden trodde man att Jorden var platt och att allt snurra runt oss. På natten kan du gå ut och kolla på månen, då tror du säkert att det är Månen som lyser, men nej, alla planeterna reflekterar solljuset så det ser ut som om de lyser. Nu vet vi väldigt mycket om rymden men kan inte bli nöjda, vi vill veta mer. Vi får reda på mycket med våra maskiner vi har. Vi har jobb som arbetar om rymden. Dom arbetar å olika sätt men om samma sak. Vi skickar upp Astronauter i rymdfarkoster, Astronom kollar med sina teleskop och skickar upp rymdsonder.

7 Merkurius Merkurius Merkurius är den mista planteten i vårt solsystemet. Merkurius har en hastighet på 48 km/s. Merkurius är lite större än månen, men mycket tyngre. Den har en kärna av järn. Saknar atmosfär. Merkurius består av sten. Merkurius yta har miljontals kratrar. Merkurius är synlig vid horisonten vid soluppgång och nedgång. Men den är svår att upptäcka vid solen. På natten har den -180 men på dan Merkurius fick namn efter de romerska gudarnas budbärare. Rymdsonden Messenger åkte förbi Merkurius ch 2009 och tog då bilder. Den åkte förbi även Rymdsonden BepiColombo åkte upp 2013.

8 Venus Venus Venus Redan för 3000 år sedan upptäckte man Venus i Babylonien. I Mexiko byggdes ett tempel åt Venus och i Grekland och Rom tyckte dom att det var en ren skönhet så döpte den efter kärleksgudinnan Venus. Det är lätt att hitta Venus, på kvällen lyser den vit i väster och vi kallar den Aftonstjärna och på morgonen i öster kallar vi den Morgonstjärnan fast det egentligen inte är en stjärna, den bara återspeglar solljuset. Venus är ungefär lika stor som jorden så vi säger att det är vår tvillingplanet. Venus är ett klot av sten. Venus yta består av berg, vulkaner och stenslätter grader. Venus är den andra planetern från solen. Venus är den varmaste planetern i solsystemet för den har en atmosfär av koldioxid som stänger inne värmen. Täta orangea moln omgiver planetern Venus snurrar runt solen på 225 dygn men runt sin axel på ca 200 jorddygn.

9 JORDEN Tellus JORDEN Jorden är vår planet och tredje planeten från solen. Jorden har en skorpa av hård sten. Innanför skorpan är en flytande massa som kallas magma eller lava. Jorden tycker vi är vanlig och normal men den är faktiskt ovanlig på många sätt. Faktiskt är det den enda planet med liv! Jorden har allt som behövs för liv, ljus, värme, vatten syre & luft. Jordens år är hela 365 dygn förutom på skottår, då är det 366 dygn. Jorden snurrar ett varv runt sin axel på 24 timmar. Jorden lutar i 23 grader och därför har vi årstider.

10 Mars Del 1 Mars, Den röda planeten
Mars är den fjärde planeten från solen och röd planet och består av berg, vulkaner, kratrar och sten av rostat järn. Mars har även en atmosfär utan syre och bara koldioxid. Mars har fått sitt namn efter den romerska stridsguden Mars. Skulle man starta krig skulle man studera Mars noga för en rörelse kunde visa när det var rätt tidpunkt för krig. Mars är mindre än jorden. Mars är alltså en ökenliknande planet. Mars är kall i polerna och det kan bli hela -130 grader, tur man inte bor där! Men vid ekvatorn är det +20 grader och varmare.

11 Mars har två månar, Phobos och Neimos som betyder rädsla och skräck.
Mars Del 2 Ett år på Mars är 687 dygn. Det är alltså ungefär 300 dygn mer än jorden. Ett dygn på Mars är mer likt jorden, alltså 24 timmar. Mars har två månar, Phobos och Neimos som betyder rädsla och skräck. Rymdfarkoster har tagit kort av planeten och vissa har sökt liv men dom har däremot hittat rinnande vatten !


Ladda ner ppt "Rymden Lukas Jansson."

Liknande presentationer


Google-annonser