Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

DANMARK.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "DANMARK."— Presentationens avskrift:

1 DANMARK

2 DANSKA SPRÅKET Danskan har utvecklats från det gemensamma nordiska språket (fornnordiska, fornöstnordiska), Som talades fram till vikingatiden i nuvarande Danmark, Sverige och Norge.

3 Fornöstnordiska var en dialekt av fornnordiska som man talade i Sverige och Danmark omkring e.kr som senare efter en tid utvecklades det till svenska och danska språket.

4 Danska är ett nordiskt språk som är ett officiellt språk i Danmark och
modersmål för flera danska medborgare. Ungefär 5 miljoner människor talar Danska. Det några som talar danska i Grönland, Färöarna, Island och USA.

5 Skillnader och likheter mellan Danska och Svenska språket
Danska och Norska använder bokstäverna æ och ø för ä och ö, oftast kk istället för ck, och ks istället för x. Danskarna reducerar en del ljud; drar ihop orden. Även ett annorlunda uttal av vissa vokaler kan förvirra svenskar. Dom skiljer sig i stavning av böjningsformer t.ex "dansa"=danse, "druckit"=drukket

6 Danskan som tillhör det fornnöstnordiska språken är nära besläktat med svenskan och norskan. Skriven danska är lättare att förstå för svenskar och norskar där ungefär 90% av orden är igenkännbara med bara små stavningsskillnader. Talad danska är oftast svårare att förstå för svenskar på grund av det snabba uttalutvecklingen som danmark har haft under 1900-talet

7 Här kommer ett youtube klipp där folk säger några ord på Danska

8 Faktan kommer ifrån: Gjord av: Neira, Millianne och Khareena


Ladda ner ppt "DANMARK."

Liknande presentationer


Google-annonser