Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

NORSKA.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "NORSKA."— Presentationens avskrift:

1 NORSKA

2 Två språkformer Bokmål
-Norge tillhörde Danmark >gammalt danskt skriftspråk Vanligaste språkformen Nynorska Skapades under 1800-talets mitt Bygger på västnorska dialekter

3 Kommuner, skoldistrikt väljer språk
Alla elever lär sig dock båda formerna upp till viss ålder (sedan välja själv) Ca 15% grundskoleelever har nynorskan som undervisningsspråk (?)

4 Skillnader? Bokmål Nynorska Norge Jeg Ikke Hvem Se Kaster en Noreg Eg
Ikkje Kven Sjå Kastar ein

5 Typiska drag i norskan Ä, ö -> ae, o med streck
Främmande ord förnorskas? (sentrum, stasjon, sjakk) D uttalas oftast inte efter l, n – kveld, bånd Urnordiska diftonger finns kvar (ej i svenskan) – bein, royk Lånord: slalom, rabalder

6 Sverige och Norge Intresset för och kunskapen om svenskt kultur- och samhällsliv är i Norge betydande - större än svenskarnas kunskap om norska förhållanden. I Norge upplevs inte språkskillnaderna som ett stort hinder för kontakter över gränsen. Anledningen till det är bl a att flertalet norrmän i många år har haft tillgång till svensk TV.

7 Bellman och Taube, Vreeswijk och Lundell - de är alla lika uppskattade i Norge som i Sverige. Det samma gäller i hög grad många företrädare för den yngre musiken. Svensk skönlitteratur på originalspråket finns att köpa i de större boklådorna. Författare som Tunström, Ekman, Mankell, Guillou och Tranströmer översätts och deras böcker når en relativt stor läsekrets. Svensk konst och svensk design har en intresserad publik i Norge.

8 Norsk musik Vad känner ni till för norsk musik/norska artister?

9 Exempel Aha – en. Alexander Ryback – en.
Finn Kalvik och Cajsa Stina åkerström - tröstevisa Elisabeth Andreasson – La de svinge

10 Black and decker


Ladda ner ppt "NORSKA."

Liknande presentationer


Google-annonser