Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Naturvetenskaplig undersökning

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Naturvetenskaplig undersökning"— Presentationens avskrift:

1 Naturvetenskaplig undersökning

2 En naturvetenskaplig undersökning innehåller:
En frågeställning och en hypotes (=klok gissning) Planering och genomförande av en undersökning Ett resultat av undersökningen En slutsats av de resultat man har fått

3 Frågeställning och hypotes
Ofta utgår man ifrån ett problem av något slag: Löser sig en sockerbit lika snabbt som strösocker i vatten? Hypotes: Jag tror att ………

4 Planera undersökningen
Nu gäller det att planera undersökningen, alltså hur du praktiskt ska gå till väga. Vilken utrustning behövs i undersökningen? Exakt hur ska det går till? Det ska vara en tydlig beskrivning så att vem som helst kan genomföra undersökningen på lika sätt.

5 En jämförande undersökning – det gäller att göra en ”rättvis undersökning”:
Förhållandena måste vara lika vid olika delförsök måste motsvara varandra: Beskriv felkällor och hur man kan ta bort dessa. Exempel på en felkälla är en ”begränsande faktor” alltså något som kan påverka resultatet negativt. Ex. noggrannhet när man mäter upp något.

6 Beskriv felkällor och hur man kan ta bort dessa
Beskriv felkällor och hur man kan ta bort dessa. Exempel på en felkälla är en ”begränsande faktor” alltså något som kan påverka resultatet negativt. Ex. noggrannhet när man mäter upp något. Fundera på om det finns några risker med experimentet och hur du kan undvika dem.

7 Resultat Slutsats Undersökningen leder till ett resultat.
Ibland är det lämplig att redovisa resultatet i en tabell eller ett diagram. Slutsats Resultatet leder till en slutsats. Slutsatsen besvarar frågan man ställde från början och man förklarar också varför det blev som det blev.

8 Exempel:

9

10 Till dagens undersökning:
Problem:

11 Frågeställning: Vilket av de tre fasta ämnena koksalt, bikarbonat eller socker har bäst neutraliserande förmåga? Nu kan man ställa en hypotes, om man har en föreställning om vad som kommer att hända och varför. Hypotesen kan man skriva eller rita.

12

13 Supersnabb repetition om syror och baser
Syror innehåller vätejoner, H+. Baser innehåller hydroxidjoner, OH-. Om man blandar lika mycket surt, H+, som basiskt, OH-, blir lösningen neutral. Neutralisation: Syra + bas -> vatten + salt


Ladda ner ppt "Naturvetenskaplig undersökning"

Liknande presentationer


Google-annonser