Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Medvetna skolmåltider Martina Regnander, dietist Projektsamordnare SkolmatSverige Stockholms läns landsting/Karolinska Institutet.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Medvetna skolmåltider Martina Regnander, dietist Projektsamordnare SkolmatSverige Stockholms läns landsting/Karolinska Institutet."— Presentationens avskrift:

1 Medvetna skolmåltider Martina Regnander, dietist Projektsamordnare SkolmatSverige Stockholms läns landsting/Karolinska Institutet

2 SkolmatSverige 2

3 3 Resultatrapporter

4 MEDVETNA SKOLMÅLTIDER -DATA OM KLIMATSMARTA MATVANOR 4

5 Utbud och Näringsriktighet ◊Vegetariska rätter – 45 % erbjuder en vegetarisk rätt till alla elever 4-5 dagar i veckan – 35 % erbjuder detta mer sällan än 1 gång/vecka eller aldrig – 50 % av skolorna serverade vegetariska rätter som innehöll en järnrik komponent ◊Salladsbord – 88 % erbjuder dagligen ett bra salladsbord med minst fem sorters grönsaker – 50 % erbjuder minst två komponenter som innehåller baljväxter 5

6 Miljöpåverkan ◊Minska köttkonsumtionen – 32 % har infört en köttfri dag – 54 % försöker minska köttportionerna 6 Vi serverar inte kött utan endast fisk och veg mat Det är något som börjat gro hos oss och vi diskuterar det Huvudrätten är en gång per 5 veckor helt vegetarisk.

7 Miljöpåverkan ◊Matsvinn och avfall – 51 % mäter matsvinn i produktionen under minst en vecka per termin – 62 % mäter tallriksavskrap – 33 % av skolorna har en skriven policy om att minska mängden matsvinn ◊Öka elevernas medvetenhet om svinn – 23 % hade temaveckor – 10 % involverade elever att mäta svinn – 23 % svarade att det var integrerat i undervisningen – 24 % uppgav ”annat” 7

8 Miljöpåverkan ◊Livsmedelsval – 23 % av skolorna svarar att minst hälften av det nöt- eller lammkött som används är naturbeteskött – Miljömärkt fisk. 60 % av all fisk som serveras kommer från hållbara bestånd 8

9 Miljöpåverkan ◊Ekologiska produkter – Mjölk är det livsmedlet som skolor oftast väljer ekologiskt (72 %) följt av ägg (37 %), mjöl (32 %), nötfärs (27 %) och rotfrukter (14 %) ◊Vad hindrar skolan? – Kostnaden 76 % – Produkter är inte upphandlade 46 % – Ingen riktlinjer/politiskt beslut 20 % – Produkter inte tillgänglig på marknaden 17 % – Ej rätt förpackningsstorlek 13 % 9

10 Organisation och styrning ◊Fortbildning – I 34 % av skolorna har samtlig personal har fått utbildning om miljöanpassad matlagning – Miljöanpassad matlagning är bland de fortbildningar som önskas mest (44 %) ◊Policy – Hälften av skolorna (55 %) har en kostpolicy och av dessa angav 60 % att den omfattar ekologiska livsmedel, köttkonsumtion etc. 10

11 11 Tack!


Ladda ner ppt "Medvetna skolmåltider Martina Regnander, dietist Projektsamordnare SkolmatSverige Stockholms läns landsting/Karolinska Institutet."

Liknande presentationer


Google-annonser