Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Rymden av Noah Rasmussen 4c.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Rymden av Noah Rasmussen 4c."— Presentationens avskrift:

1 Rymden av Noah Rasmussen 4c

2 Galaxer En galax är ett stjärnsystem. Alla galaxer, och det som finns mellan dem, bildar universum. Universum är allt som finns. Kanske det finns mer. Än så länge känner vi inte till något mer. Grekerna trodde nämligen att en stjärnsamling var mjölk som gudarna hade spillt.

3 Vintergatan Det finns ca 200 miljarder stjärnor i Vintergatan. Astronauterna tror att det finns ett svart hål i mitten av Vintergatan. Vintergatan är formad som en stor spiral med slingrande spiralarmar. Långt ute på vintergatans ena spiralarm finns vår sol. I Grekland kallas våran galax Mjölkvägen och på Engelska The Milky Way.

4 Stjärnor En stjärna är en lysande himlakropp. En stjärna föds lever och dör. En del stjärnor har funnits nästan lika länge som universum. Vår stjärna, solen, är en medelstor och medeltung stjärna. De finns många stjärnor som liknar vår sol. Dessa stjärnor kan leva i 10 miljarder år. När bränslet tar slut i en gul stjärna sväller den upp och blir till en röd jätte, därefter svalnar den och krymper ihop till en ljussvag vit dvärg.

5 Karlavagnen är den lättaste stjärnbilden att hitta i Sverige
Karlavagnen är den lättaste stjärnbilden att hitta i Sverige. Vi kan se tusentals stjärnor på natthimlen. Alla de stjärnor, vi kan se, finns i våran galax. Stjärnbilder Vi ser även hur stjärnorna rör sig över himlen, men det är inte stjärnorna som rör sig, utan jorden som snurra runt sin egen axel. Reda för flera tusen år sedan började människorna se mönster och figurer på stjärnhimlen. De hittade på berättelser om figurer för att lättare kunna komma ihåg stjärnbilderna och deras namn. De handlade om gudar gudinnor, om hjältar och monster. Några sagor handlade om djur. På den Nora stjärnhimlen finns de stjärnor och stjärnbilder, som syns på Nordpolen. Här finns bland annat Karlavagnen, som är en del av stora björnen. Om man följer en linje från de två bakre stjärnorna i vagnen kommer man till polstjärnan.

6 Solen Solen föddes i ett gasmoln för 4,6 miljarder år sedan!
Om 5 miljarder är så slocknar solen. Det tar 8 minuter för solens stålar att nå jorden. Bara 100,000 km utanför solen är det 1000,000grader! Solens kärna är 15miljoner grader varm! Solen är en medelstor gul stjärna. Ytan på solen är 5800grader. Solens värme och ljus är viktigt för liv på jorden. Galileo Galilei studerade solen med hjälp av sitt teleskop i början av 1600-talet. Vetenskapsmanen Isaac Newton var också intresserad av solen och solsystemet. Han upptäckte att solljuset består av alla regnbågens färger.

7 solsystemet I mitten av vårt solsystem finns solen, som är en stjärna. Solen är ett hett glödande klot, som strålar ut ljus och värme. Det finns Sirkka 10 planet i vårt solsystem. Merkurius, Venus, Tellus, Mars, Jupiter, Saturnus, Uranus, Neptunus, Pluto, Sedna Planeter asteroider och kometer rör sig också runt solen . Det är solens dragningskraft som gör att himlakropparna blir kvar i sina banor i solsystemet. Planeter, månar, asteroider och kometer. Kometer kan inte lysa själva.

8 Merkurius Merkurius är den minsta planeten i vårt solsystem och är närmast solen. Den har en banna på 48km/s. Den är synlig från jorden. Merkurius är lite större än vår måne. På dagen är det 430grader och på natten -180 grader. Merkurius har en kärna av järn. Merkurius är den snabbaste planeten i vårt solsystem.

9 Venus Planeten Venus är ett klot av sten. Den har berg, vulkaner och slätter. Venus har en tjock atmosfär och orangefärgade moln. Venus är lätt att se från jorden. Venus är jordens tvillingplanet. Den är också den varmaste planeten i vårt solsystem. Venus kalas aftonstjärnan och morgonstjärnan. Fast den inte är en stjärna kallar man den stjärna ändå. Det tar 225 dagar för Venus att snurra ett varv runt solen. 1 dygn på Venus = 243 dygn. Eller ?176dygn?. Det varmaste på Venus är +460 grader. Venus är nästan lika stor som jorden. Flera rymdsonder har undersökt Venus. Till exempel Magellan.

10 Jorden-Tellus Jorden är den 3:e planeten i vår galax. Jorden är också den enda planeten som forskarna har hittat liv på. Om det inte skulle finnas ljus, värme, luft och flytande vatten så skulle vi inte leva. Och om inte jorden skulle luta/snurra runt sin axel… skulle vi inte ha årstider! Och om inte dag/natt skulle funnits skulle vi inte heller leva. Vid ekvatorn så är det +58 grader! Och på nordpolen och sydpolen är det -88! Jordens jordskorpa är gjord av berg och sten. Och om den spricker kommer det lava ur den och det kalas för vulkanutbrott. Atmosfären runt jorden gör så att vi får syre. Jordens måne är ett klot av sten.

11 Källor Wikipedia Rymdboken-Beta Pedagog Stora läs och lär om rymden- Marie Tengnäs


Ladda ner ppt "Rymden av Noah Rasmussen 4c."

Liknande presentationer


Google-annonser