Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Ämnesomsättningssjukdomar

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Ämnesomsättningssjukdomar"— Presentationens avskrift:

1 Ämnesomsättningssjukdomar

2 Diabetes typ I Utbryter i ungdomen.
Produktionen av insulin minskar i betacellerna i bukspottskörteln. Orsaken är okänd. När insulinet minskar kan blodet inte längre transportera socker från blodet till cellerna.

3 Diabetes typ I Cellerna svälter och blodsockerhalten stiger.
Symptom är trötthet, avmagring och ständig törst. Behandlas nästan alltid med insulinmedicinering som ersätter det insulin som saknas.

4 Diabetes typ II Konstateras ofta först i vuxen ålder eller i ålderdomen. Sockerbalansen i kroppen har ofta varit störd redan länge. Det finns insulin i blodet men cellerna kan inte utnyttja den, man blir insulinresistent. Symptomen är samma som vid typ I men kommer långsammare.

5 Diabetes typ II Ofta kan viktminskning och lämplig diet vara den vård som behövs men om det inte räcker får patienten ofta medicin i tablettform sänker blodsockret. Även insulin kan ges för att sänka blodsockret.

6 Diabetes typ II Den ämnesomsättningsrubbning som diabetes ger upphov till förkalkar blodkärlen. Risken för kranskärlsjukdomar och sjukdomar i blodkärlen i hjärnan och extremiteterna är högre om man har diabetes.

7 Riskfaktorer för diabetes typ II
Bukfetma. Övervikt. Bristande motion.

8 Metaboliskt syndrom En människa som lider av metaboliskt syndrom är ofta ung, har bukfetma, röker och rör på sig för lite. Detta leder till att hon har större risk att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar än genomsnittsbefolkningen. Man kan diagnostisera metaboliskt syndrom genom att mäta blodsockervärden och fettvärden.

9 Normal ämnesomsättning
Uppehålls genom att motionera, äta hälsosam mat, undvika övervikt och att inte röka.


Ladda ner ppt "Ämnesomsättningssjukdomar"

Liknande presentationer


Google-annonser