Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Taoismen. Av Barbara E. Reed.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Taoismen. Av Barbara E. Reed."— Presentationens avskrift:

1 Taoismen. Av Barbara E. Reed

2 Kvinnor i taoistisk filosofisk litteratur.
Enligt Tao te Ching så kommer alla ting från Moderns livmoder. Tao-begreppet kallas ibland Moder, det mörka, det mystiska, dörröppningen. Icke-varandet och varandet beskrivs i Taoismen med kvinnliga symboler. Modern är icke-varande. Chuang tzu nämner en myt om ett matrilineärt samhälle där man kände till sin mor men inte sin far. I taoismen är man ointresserad av sociala hierarkier.

3 Yin och Yang, den religiösa taoismens historia
Yin är den mörka, kalla, fuktiga kvinnliga sidan. Yang är den soliga, heta, torra, manliga sidan. Dessa två sidor av tillvaron är komplementära. Det ska finnas en balans. Taoismen som religion kan föras tillbaka till 100-talet e.v.t. och Chang Tao-ling som då på ett övernaturligt sätt gav honom ny undervisning. Chang Tao-ling blev sedan känd som den förste himmelske mästaren där ledarskapet sedan gick i arv. Ledarskapet i mindre församlingar kunde vara både män och kvinnor. Det finns kända kvinnliga ledare. Denna relativt starka ställning hos kvinnorna kan delvis förklaras av att det inte var eliten i det kinesiska samhället som var taoister. De var mera lägre klasser där kvinnorna kunde ha en större roll.

4 Taoism, folkliga kulter och shamanism.
De kinesiska traditionerna, konfucianism, Buddhism och Taoism är ofta svåra att separera. Taoistprästerna har ofta haft rollen som rituella specialister. Shamanismen, som var central i äldre kinesisk religion, var centrerad kring kvinnor. Det kinesiska ordet wu syftade ursprungligen på en kvinna. C:a 1000 år f.v.t. hade man fruktbarhetsriter med kvinnliga shamaner. Det finns idag fortfarande kvinnliga shamaner på Taiwan och i Hong Kong. De kan kommunicera med de dödas andar från byns familjer.

5 Syn på kroppen, kvinnliga adepter och kvinnliga gudar.
Taoismen har inte kropp/ande dualism. Den fysiska kroppen är högt värderad. Universum är förvandling mellan yin och yang. Detta är också en uppdelning i Himmel och Jord. Det finns en positiv syn på sexualiteten i taoismen eftersom man där ägnar sig förening mellan yin och yang. Den kvinnliga kroppen representerar den skapande kraften hos Tao. Det fanns många kvinnliga adepter som genomförde olika magiska handlingar som att gå på vatten. Det finns en annan historia om en kvinna som ägnade sig alkemi eller en anna kvinna som blev 200 år.

6 Forts. Mycket uppmärksamhet ägnas åt sexuella tekniker för att uppnå mer energi och för att utöva en sorts inre alkemi för att nå ett långt liv. Mannens essens är säden och kvinnans menstruationblodet. Det finns ett stort antal gudinnor i taoismen, En av de mest kända är Nu-kua, en drakgudinna som skapade människorna och reparerade världen. Andra gudinnor som himlens kejsarinna fortsätter att beskydda världen. Taoismen överlever idag, mestadels utanför folkrepubliken. Det finns också intresse i väsvärlden.


Ladda ner ppt "Taoismen. Av Barbara E. Reed."

Liknande presentationer


Google-annonser