Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet"— Presentationens avskrift:

1 Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet
Framtidens kemi Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet

2 Forskningsområden Läkemedelskemi Nanoteknologi Batterier Biomaterial
Biosensorer Smarta proteiner Grön kemi Sjukdomars kemi Konstgjord fotosyntes Solenergi

3 Läkemedelskemi Att ta reda på hur sjukdomen fungerar och hur den borde kunna stoppas. Prova molekyler som finns i naturen, t.ex. från växter eller djur. Designa molekyler med 3D-datordesign. Försök att bygga molekylen i verkligheten. Testa att det fungerar och att biverkningarna är små.

4 Batterier Batterier lagrar energi i kemiska föreningar.
Det finns olika ämnen vid plus- och minuspolen. När batteriet används blir det en kemisk reaktion och elektroner (el) går från ena polen till den andra. Med el kan man göra den kemiska reaktionen omvänt och ladda batteriet. Ämnena vid polerna avgör batteriets Styrka Livslängd Pris Miljöfarlighet

5 Biosensorer Människans kropp har naturligt miljontals olika sensorer, t.ex. för smak och beröring. En biosensor är en uppfinning som kopplar ihop någonting levande med en elledning. Sensorn känner av och skickar en signal via elledningen till en dator. Sjukdomar kan upptäckas. Hälsotillståndet kan kontrolleras.

6 Grön kemi Målsättningen är att finna nya sätt att tillverka produkter som är bra för ekonomin och vår livsstil utan att ge negativa effekter på hälsa och miljö. Att göra material och ämnen på ett annat sätt. Bioplast, råvaran är inte olja utan växtmolekyler. Biobensin, råvaran är inte olja utan växtmolekyler.

7 Konstgjord fotosyntes
Växters fotosyntes: Solenergi + H20 + CO2 bildar O2 + druvsocker Konstgjord fotosyntes: Solenergi + H20 bildar H2 + O2 (biprodukt) Vätgas är ett bränsle som kan sparas och flyttas. Metoden skulle kunna användas i solbränsleanläggningar.

8 Nanoteknologi Nano betyder dvärg på grekiska.
Nanoteknologi har kallats det viktigaste genombrottet sedan ångkraften. Med nanoteknologi bygger man material och konstruktioner på minsta möjliga nivå. Varje byggsten kan vara ett lager atomer eller t.o.m. enstaka atomer. Användningsmöjligheterna är enorma. T.ex. kunna göra ett material av kol som är hundra gånger starkare än stål, väger 1/6 och som leder el och värme lika bra som koppar.

9 Biomaterial Ett material som utför eller ersätter en funktion i kroppen. Det äldsta är troligen guld för att laga tänder. Finns i sjukvården som höftproteser, konstgjorda blodkärl, hjärtklaffar. Kroppen kan läka många skador men inte allt. Med hjälp av specialanpassade ämnen som sprutas in kan kroppen själv kan läka större skador, t.ex. laga organ.

10 Smarta proteiner Proteiner utför de flesta uppgifterna i en levande cell. Forskare försöker göra om de proteiner som naturligt finns. De förändrade proteinerna används till att göra någonting annat än vad de gör i cellen. De kan användas för att: Framställa bättre ämnen Bota sjukdomar Bättre läkemedel

11 Sjukdomars kemi Kunskaper i kemi behövs för att förstå och beskriva hur en sjukdom uppkommer och vilka symptom den ger upphov till. Att kunna ge rätt diagnos på en sjukdom är viktigt. Att kunna ge rätt behandling tidigt är viktigt. Vid letandet av sjukdomar använder man PET-teknik. Patienten äter ämnen med radioaktiva isotoper i. En PET-kamera och en dator ger en 3D-bild av ämnenas halt på olika ställen i kroppen. 3D-bilden hjälper läkarna att förstå problemet.

12 Solenergi Mängden solenergi som når jorden är enorm.
Solenergin kan värma vatten i solfångare. Solenergin kan göras om till el i solceller. Dagens solceller är dyra vilket håller tillbaka användandet. Med nanoteknik får man tunnare, lika effektiva och mycket billigare solceller. Med den nya tekniken tror man att solenergi kan bidra till stor del av jordens energiförsörjning.


Ladda ner ppt "Kemi för hållbar utveckling och ökad livskvalitet"

Liknande presentationer


Google-annonser