Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Flickors psykiska ohälsa

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Flickors psykiska ohälsa"— Presentationens avskrift:

1 Flickors psykiska ohälsa
Forskningscirkel med högstadieflickor

2 Michael Kimmel, professor i sociologi med inriktning mot maskulinitet:
Om vi verkligen vill rädda pojkarna, skydda dem och främja pojkåren, så måste vår uppgift vara att finna sätt för att avslöja och utmana denna manliga ideologi, slå sönder den enkla modellen att pojkar nu en gång alltid är pojkar och undanröja pojkars känsla av självberättigande. För i verkligheten är denna manliga ideologi ett problem för både flickor och pojkar.

3 Om killar gör något bra får de världens cred
Om killar gör något bra får de världens cred. Om en tjej gör något, så är det helt normalt: ”Bra jobbat!” En kille fick till exempel 70 procent rätt på sitt prov och alla jublade. Själv har man prestationsångest och får inte höra något speciellt fast man har 100 procent rätt på provet.

4 I femman en gång när vi hade hemkunskap skulle vi städa
I femman en gång när vi hade hemkunskap skulle vi städa. Jag tyckte vi gjorde fint även om det inte var skinande. Neej! sa fröken. Det här får ni göra om! Så visade killarna sin städning, som verkligen inte var så bra. Ja, det är jättebra, tyckte vår fröken.

5 Jag får göra allt när vi har grupparbete
Jag får göra allt när vi har grupparbete! Du är ju duktig så du kan ta för dig, säger läraren. Jätteirriterande! Ta för dig! Det betyder att man ska jobba aschlet av sig! Är det samarbete? Att sitta långa nätter och plugga? Jag kommer att få hjärtinfarkt! Det är för många glidare bland killarna. Sen blir killarna sura när de ser sina betyg! Lärarna tar det inte seriöst.

6 När man inte vill jobba med vissa lata killar, alltså glidare, säger lärarna bara: ”Ni ska kunna jobba med alla! Så är det i arbetslivet.” Vissa killar kan konsten att charma en lärare och det märks att det finns lärare som tycker att det är jobbigt att gå emot högstatuskillarna i klassrummet. Går de emot blir det dålig stämning och läraren blir inte omtyckt.

7 När man redovisar sitter killarna med sina datorer uppfällda
När man redovisar sitter killarna med sina datorer uppfällda. Om man ifrågasätter det skriker dom: ”Din jävla muff eller bitch!” När killarna ska redovisa får man tvinga sig att lyssna. En dag frågade vi läraren om det var OK om vi gjorde samma sak när killarna redovisar. Läraren tyckte det, så vi gjorde precis som dom. Vi satt med datorerna uppslagna, messade och ringde. Killarna var som fallna från skyarna!

8 Om sex: Tjejer oroar sig för sitt rykte medan killar har en press på sig att göra det. Det finns killar som säger att de ska göra slut om tjejen inte går med på att ha sex. Man vill kanske ha sex, men man får inte vilja för mycket. Man måste vara rädd om sitt rykte, Eller tvärtom, så vill man inte och då är man en tråkig typ och killen gör slut.

9 Om självskadebeteende:
Nu är folk smartare än så. Man skär sig på låren istället. Killar kan också göra det, men killar är mer påklädda, så det syns inte. Jag tror att det är väldigt många killar som skär sig, men det är mer OK för tjejer. Det är liksom mer normalt för tjejer att må dåligt.

10 Min mamma är undersköterska och har sagt till mig att jag absolut inte ska välja det yrket. Det är alldeles för slitigt och dåligt betalt. Plugga vidare? Finns det något efter studenten?

11 Ledsen eller arg – samma beteende
Jag brukar stänga in mig på rummet. Jag grinar när ingen ser det. Innan jag går och lägger mig kommer tårarna. Jag brukar rita och så tränar jag hårt! Jag äter, men gråter oftast. Ibland äter jag inte eller sover inte. Jag skriver, det blir en tröst. Jag sov hela sommarlovet och gick ner fyra kilo. Stänger in mig på rummet Skriker Ignorerar den jag är arg på Slår på kudden Är sällan arg Slår mig själv Spelar handboll och tar ut ilskan på det viset Skriver och gråter Går och trycker Självskadebeteende


Ladda ner ppt "Flickors psykiska ohälsa"

Liknande presentationer


Google-annonser