Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Mitt arbete om förändringar Av Frida E och Isabella.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Mitt arbete om förändringar Av Frida E och Isabella."— Presentationens avskrift:

1 Mitt arbete om förändringar Av Frida E och Isabella

2 Uppdrag 1 Vi undersökte en tablett och ett glas med vatten. Tabletten var vit, len, platt, hård och rund. Den luktade ingenting. Vattnet var genomskinligt, blött och rinnigt. Det var luktlöst. När vi la tabletten i vatten började det bubbla i vattnet. Tabletten löstes upp.

3

4 Uppdrag 2 Vi skulle smälta en isbit på kortast tid. Det tog ungefär 4 minuter. Vi la isbiten under armhålan, vi satt på den och vi la den på elementet.

5 Uppdrag 3 Vatten har tre tillstånd: fast – flytande – gas Fast: molekylerna vibrerar lite och håller ihop. Flytande: molekylerna rör sig snabbt och hoppar runt. Gas: molekylerna rör sig så snabbt att de hoppar iväg(som när du poppar popcorn i kastrull utan lock ).

6 Vattnets kretslopp

7 Uppdrag 4 Vi undersökte hur grus ser ut. Vi studerade några gruskorn på ett svart papper och tittade med förstoringsglas. Kornen hade olika färger, var hårda och hade olika former. De var luktfria Sedan undersökte vi saltkorn på samma sätt. De var fyrkantiga, vita och lite genomskinliga. Det luktade ingentign. Kornen hade olika storlek.

8 Vi hällde saltet i bägaren med gruskorn och rörde om. Då sjönk saltet ned mot botten. Gruskornen hamnade överst. Går det att separera saltet från gruset igen? Vi satte ett nät över bägaren. När vi höll bägaren upp och ned rann saltkornen ut och gruskornen var kvar i bägaren. Vi har separerat vår blandning!

9 Uppdrag 5 Försvinner något? Vi undersökte tre fasta ämnen. Grus: det har olika färg(vitt, orange, grått och brun). Det är hårt. Några korn är sträva och några är lena. De är i olika storlek. Några är kantiga och några är runda. Gruset är luktfritt. Papper: Det är gråvitt. Det är mjukt och lite strävt. Alla bitar är platta. Pappret är luktfritt. Salt: Det är vitt. Kornen är hårda och sträva. Det är kantiga. Saltet är luktfritt.

10 Grus och vatten Före omrörning Gruset är på botten. Efter omrörning Gruset ligger fortfarande på botten och vattnet har blivit smutsigare.

11 Papper och vatten Före omrörning Först flöt pappret sedan sjönk det sakta. Det har lagt sig överallt i bägaren. Efter omrörning Pappret löstes upp sig lite och är överallt i bägaren.

12 Salt och vatten Förre omrörning Saltet lägger sig på botten. Efter omrörning Saltet har lösts upp i vattnet

13

14 Uppdrag 6 Vi tog blandningarna från förra uppdraget och hällde dem i ett filter. Vi kunde separera gruset och pappret men inte saltet. Blandning: de ämnen som blandades går att se och de förändrades inte. Lösning: ämnen blandas, de enskilda delarna går inte att se och ämnena förändras inte.

15 Uppdrag 7 vilken sockerform viner? Vi studerade sockerbiten. den är hård och fyrkantig. Den känns skrovlig. Den är vit. Vi studerade strösockret. Det är små korn. Kornen är fyrkantiga och vita. Förutsägelse: Om vi blandar båda sockerformerna i vatten tror vi att strösockret löser sig snabbast.

16 Sammanfattning: när vi bladade båda sockerformerna med vatten upptäckte vi att strösockset löste sig snabbast. Det beror på att de kornen var isär från början. I sockerbiten satt de ihop.

17 Uppdrag 8 kromatografi Vi använde en svart och en grön tuschpenna och målande en prick på ett kaffefilter. Sedan droppade vi vatten, en droppe i taget, på pricken. Drog med sig den olika färgerna utåt och vi fick ett fint mönster.

18 Uppdrag 9 det bubblar och fräser Vi hade två bägare, en med vatten och en med med ättika. Vi hällde bikarbonat (bakpulver) i båda bägarna. I bägare med ättika blev det en reaktion, det började att bubbla och fräsa. När man blandar vissa ämnen inträffar en kemisk reaktion och det bildas ett nytt ämne, en gas. Gasen ser man som bubblor.

19

20 Vi tog en tom plastpåse och fyllde den med lite vatten. När vi stoppade i en brustablett blev det en reaktion och en gas bildades. Vi kunde se gasen genom att påsen utvidgades och blev större.

21 Vad har vi lärt oss? Vi har lärt oss att blanda och att separera. Det finns olika färger i en svart tuschpenna. Man kan separera ämnen genom silning, filtrera och avdunstning. Ämnen som är lösa från början (t.ex. strösocker) löste sig snabbare i vatten än fasta ämnen (t.ex. bitsocker). Blandar man bikarbonat och ättika blir det en reaktion och det bildas en gas.

22 Det roligaste var… Vi tycker att när vi droppade en vattendroppe på en svart prick, då blev det olika färger t.ex. blå, orange och lila!


Ladda ner ppt "Mitt arbete om förändringar Av Frida E och Isabella."

Liknande presentationer


Google-annonser