Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Romantiken ca 1800–1830 Realismen ca Naturalismen ca

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Romantiken ca 1800–1830 Realismen ca Naturalismen ca"— Presentationens avskrift:

1 Romantiken ca 1800–1830 Realismen ca 1830-1900 Naturalismen ca 1870-1900

2 Varför ”romantiken” just i början av 1800-talet?
- många hade efter den franska revolutionen förlorat tron på ett förnuftigt samhälle - fanns redan romantisk litteratur under 1700-talet t.ex. Goethes ”Den usnge Werthers lidande”

3 Jämförelse mellan upplysningen och romantiken
*Det som skrevs skulle vara baserat på empiriska studier. * Det som skrevs hade som syfte att undervisa läsaren jfr Rousseaus ”Émile”. * Kritik mot samhälle och kyrka. * ”Förnuft” var ett annat ledord. * Ut i skogen för att hugga ved eller plocka svamp, typiskt nyttotänkande *Diktaren var ett ensamt geni en särling utanför samhället. *Skrev för att en inre röst tvingade honom. *Läsarna ville få sina känslor omskakade av sorg, glädje, ilska. De ville ”rysa”. * Ut i skogen för att njuta av solnedgång, doft, vattenfall.

4 Typiska drag för romantiken
Nationalism -> intresse för folkets historia, folksagor (Bröderna Grimm) och konstsagor (HC Andersen). Brukar kallas historicism. Längtade ut i naturen bort från de växande städerna – till en sannare verklighet. Trodde inte på förnuft och vetenskap. Sanningen nås endast med hjälp av fantasi, känsla och dröm. Många diktare använde droger för att nå dit.

5 Känsla Den typiske romantiske diktaren var känslig, gärna fattig och geniet som väntade på den stora inspirationen. Känslorna syns i texten med hjälp av: -Ack! Ve! Typiskt verk är ”Den unge Werthers lidande” som slutar med…… Mode i Europa att klä sig som Werther

6 Skräckromantik Mary Shelly Frankensteins monster
En kritik av upplysningens idéer; allt som har med kunskap och experiment att göra leder inte fram till något gott. Edgar Allan Poe

7 Jämförelse romantiken och realismen
*Ofta tunna böcker, gärna dikter. *Dyrkade naturen. *Intresserade sig mest för det subjektiva dvs känslan och skrev om ensamhet och längtan. *Tjocka romaner med utförliga personbeskrivningar och släktkrönikor. *Använde gärna de växande storstäderna som miljö.

8 Realismen *Städernas baksidor skildras ofta; fattigdom och tristess. *Samhällskritik *Många författare arbetade som journalister, t.ex. Charles Dickens och Alexandre Dumas. *Tidningsrevolution – lösnummer -> följetongsromanen

9 Naturalismen ”Mina studier är helt enkelt en analys av världen som den är .[---] Min roman ska säga sanningen om människans villkor, demonstrera maskineriet, visa på ärftlighetens hemliga drivfjäder, miljöernas inflytande.” Émile Zola Zola menade att en författare skulle arbeta objektivt och metodiskt som en vetenskapsman.

10 Naturalismen Stor påverkan från Charles Darwins bok ”Om arternas uppkomst” och teorin om kampen för tillvaron. Kärnfråga: Styrs vi människor av det genetiska arvet eller av den sociala miljön som vi växer upp i?

11 Skillnad mellan realismen och naturalismen
Realisterna skildrade verkligheten som den var i detaljerade beskrivningar, men undvek det mest motbjudande. Naturalisterna ville inte bespara sina läsare några otäckheter.

12 Citat ur ”Thérèse Raquin” av Émile Zola
”På det grönaktiga bröstet bildade revbenen svarta ränder. Vänstra sidan hade brustit, den öppnade sig som ett hål bland mörkröda slamsor. Hela bålen var stadd i förruttnelse. Benen, som var fastare, sträckte sig neråt, fulla av vidriga fläckar. Fötterna höll på att ramla av.”


Ladda ner ppt "Romantiken ca 1800–1830 Realismen ca Naturalismen ca"

Liknande presentationer


Google-annonser