Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Under 1700-talet skulle människan i Europa använda sitt förnuft Människorna skulle använda vetenskapliga metoder istället för t ex Bibeln och bli mer upplysta.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Under 1700-talet skulle människan i Europa använda sitt förnuft Människorna skulle använda vetenskapliga metoder istället för t ex Bibeln och bli mer upplysta."— Presentationens avskrift:

1 Under 1700-talet skulle människan i Europa använda sitt förnuft Människorna skulle använda vetenskapliga metoder istället för t ex Bibeln och bli mer upplysta (=upplysningstiden) Många uppfinningar, t ex teleskopet och mikroskopet, började användas Vetenskapsmän (t ex Isaac Newton, Carl von Linné) studerade omvärlden Författare granskade samhället och debatterade Upplysningens idéer uppstod i England

2 Jonathan Swift Jonathan Swift levde på Irland år 1667- 1745 Han var en bitter man som bl a ironiskt skrev att hungersnöden på Irland kunde avhjälpas med att man åt de minsta barnen Kända böcker: Gullivers resor(1726) Boken var egentligen en vuxenbok som bl a drev med vetenskapsmännen på den här tiden. Den första halvan gjordes om till barnbok.

3 Gullivers resor Boken beskrev fyra resor skeppsläkaren Lemuel Gulliver gjorde till underliga länder. Den första och mest kända resan gick till Lilleputtarnas land. Människorna var 15 cm långa och deras problem liknade de som fanns i England under den här tiden. Swift ville förlöjliga dessa problem. Därefter åkte Gulliver till Brobdingnag – jättarnas land. Jättarna tyckte problemen i England var löjliga när Gulliver berättade om dem. De två sista resorna gick till Laputa, vetenskapsmännens ö och Huyhnhnmerna, hästarnas land.

4 Jonathan Swift Många människor trodde att Gulliver fanns i verkligheten och att en del av det som skrevs var sant. Swift hade med kartor över de olika länderna, beskrev länderna detaljrikt och angav vilka år de upptäckts. Boken får fram det förakt mot människor Swift kände. Under sitt unga liv hade han nämligen fått leva av välgörenhet då hans far dog som ung. Så småningom blev han dock både domprost och författare och skrev bl a politiska artiklar. I sina artiklar ville han främst visa hur illa det irländska folket blev behandlade av engelsmännen.

5 En robinsonad är en äventyrsberättelse liknande Robinson Crusoe där huvudpersonen hamnar på en öde ö. En robinsonad handlar alltså om någon eller några personer som av någon anledning blir helt ensamma och måste lita på sin egen förmåga att klara upp situationen. I vissa kan man se att en eller flera herrar behandlar andra som slavar. Robinson Crusoe var en typisk upplysningsman som använde förnuftet och mer eller mindre vetenskapliga metoder för att överleva. Den klassiska boken, Robinson Crusoe, utspelar sig på en ö men robinsonader också utspela i andra miljöer: på fjället, i vildmarken mm.

6 Daniel Defoe Daniel Defoe levde i England år 1660-1731 Defoe skrev realistiskt med exakta detaljer och noggranna redogörelser Kända böcker: Robinson Crusoe(1719) och två fortsättningar Robinson Crusoe

7 Daniel Defoe började som affärsman och gjorde många resor utomlands. Därefter blev han journalist och skriv mycket om politiska frågor. Han blev till och med satt i fängelse för en artikel om ökad religiös tolerans. När han var närmare 60 år kom genombrottet med romanen om Robinson. Det var svårt att få den utgiven men den blev sedan en stor succé. Troligtvis fick Defoe idén till romanen från en artikel om en skotsk sjöman, Alexander Selkirk, som under fyra år levde ensam på en ö utanför Chile. Daniel Defoe

8 Robinson Crusoe Robinson Crusoe handlar om en man som överlever ett skeppsbrott och vistas på en nästintill öde ö i 28 år. En av Crusoes följeslagare på ön är infödingen Fredag, så kallad på grund av att Crusoe upptäcker honom på den veckodagen. Relationen mellan Robinson och Fredag blir som en herre-slav relation där Robinson ”uppfostrar” honom. Boken visar 1700-talets upplysningsmänniska och visar upplysningstidens tro på människans förnuft och kunnande. Robinson lär sig ju genom att försöka, misslyckas, försöka igen och till slut klara det mesta!

9 Bok som varit omtyckt under mycket lång tid Har givits ut i nya upplagor och översättningar Har ofta huvudpersoner som känns levande och som utsätts för många problem Är oftast spännande eller gripande böcker Har filmats gång på gång

10 William Golding William Golding levde i England år 1911-1993 Han tilldelades 1983 nobelpriset i litteratur även om flera kritiska röster hördes. Han skrev endast ett 10-tal böcker under sitt liv. Kända böcker: Flugornas herre (1954) Flugornas herre

11 Boken handlar om en grupp engelska skolpojkar som störtar och hamnar på en öde ö på en flygresa under andra världskriget. De vuxna avlider och pojkarna i åldern 6-12 år får klara sig själva på ön. Ralph, bokens huvudkaraktär och berättare, håller från början ihop gruppen. Han utses till hövding, och han försöker styra med demokratiska principer. När någon blåser i snäckan blir det möte, och en eld ska hela tiden hållas vid liv så att fartyg kan upptäcka dem och bli räddade. Tillsammans med sin kompis, kallad "Nasse", en intellektuell, något överviktig och närsynt pojke, har de till en början övertaget vid gruppens möten. Sakta men säkert börjar två grupper bildas… De engelska skolpojkarna förvandlas till vildar.


Ladda ner ppt "Under 1700-talet skulle människan i Europa använda sitt förnuft Människorna skulle använda vetenskapliga metoder istället för t ex Bibeln och bli mer upplysta."

Liknande presentationer


Google-annonser