Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Konflikten Israel-palestina

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Konflikten Israel-palestina"— Presentationens avskrift:

1 Konflikten Israel-palestina

2 Diasporan 70 e. v. t. fördrivs judarna från Palestina då de försökt göra uppror mot romarna. Det är början på diasporan (=förskingringen) som inte slutar förrän 1947.

3 Sionismen – 1:a världskriget
Under 1800-talet hade det tänts ett hopp bland det judiska folket i och med de nationalistiska strömningar som rådde – hoppet om att få återvända till Sion – Jerusalem. Efter 1:a VK tog britterna över Palestina. De var positiva till att låta judarna få ett ”nationellt hem” under förutsättning att palestinierna inte kränktes. Det dröjde dock inte länge förrän det var öppet krig i området. balfourdeklarationen

4 Sionismen - 2:a VÄrldskriget
Britterna samarbetar med araberna för att behålla sitt inflytande i arabvärlden – judarna får avslag på kravet att bilda egen stat, judar får dock flytta till Palestina, sedan får judar invandra per månad. De som överlevt koncentrationslägren insåg att de inte skulle få någon hjälp av segrarmakterna och vill skapa en egen judisk stat – Israel.

5 Staten israel bildas 1947 antar FN en resolution (rekommendation) om en delning av Palestina och den judiska delen ska vara något större 14 maj 1948 utropas den självständiga staten Israel. Usa, Sovjet, Frankrike och Storbritannien erkänner Israel. Egypten och omkringliggande arabländer förklara krig.

6 Vapenstillestånd… 1949 sluter Israel vapenstillestånd med sina grannländer. Närmare en miljon palestinier fördrevs och hamnade i FN:s flyktingläger. Judisk invandring till Israel blev fri.

7 Suezkrisen (1956) – intar nästan hela Sinaihalvön men backar efter påtryckningar från bl. a. USA.
Sexdagarskriget (1967) –Sinaihalvön, Syrien och Jordanien besegras. Hela ursprungliga Palestina samt Gazaremsan och Västbanken ockuperas. Leder till krig med Egypten och Syrien. Oktoberkriget (1973) – Egypten och Syrien slår till mot Israel. Usa och Sovjetunionen blir inblandade och bistår med vapen. Vapenstillestånd förhandlas dock fram.

8 PLO-Palestine Liberation Organization
Kampen mot staten Israel har utgjort grogrund för flera nationella terroristorganisationer. PLO bildades 1964 som uttalade sig att de skulle befria hela Palestina genom väpnad kamp. PLO är en samlingsorganisation för flera olika palestinska befrielseorganisationer. Med varierande åsikter och värderingar. 1969 tog organisationen al-Fatah kontrollen över PLO, deras ledare Yasir Arafat var ordförande fram till sin död 2004. Mellanöstern

9 PLO År 1988 utropade PLO staten Palestina och 1989 utsågs Arafat till dennas president. I september 1993 ingicks ett avtal mellan PLO och staten Israel, där parterna erkände varandra och självstyre. De olika organisationerna bakom PLO har inte sedan 94 kunna enats.

10 Hamas Kampen för ett självständigt Palestina ses som en islamisk angelägenhet, medan nationalism i snävare mening avvisas. Vilket gör att Hamas inspirerar religiös fanatism. Vid valen till det palestinska parlamentet 2006 vann Hamas en överraskande storseger (76 av parlamentets 132 platser. I juni 2007 övertog Hamas med våld makten i Gazaremsan, vilket fördömdes av Palestinas president Abbas och medförde att stora delar av världssamfundet inledde bojkott av Hamas regering i Gazaremsan. Hamas vägran att lägga ned den väpnade kampen har lett till indraget bistånd samt Israeliska militära och ekonomiska sanktioner.


Ladda ner ppt "Konflikten Israel-palestina"

Liknande presentationer


Google-annonser