Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vilken ska bort. Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vilken ska bort. Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken"— Presentationens avskrift:

1 Vilken ska bort. Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken
Vilken ska bort? Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken. När jag säger till läser ni upp.

2 Hur hänger allt ihop? När folket har röstat ( var 4:e år) bildas riksdag och regering. Riksdagen blir alla partier som fått över 4% i valet. Det finns 349 platser i riksdagen. Om ett parti får 10% av rösterna så får de 10% av platserna i riksdagen. Hur många blir det? Regeringen blir det eller de partier som får flest röster av folket. Chefen för regeringen kallas statsminister. Regeringen kommer med förslag om vad Sverige ska använda skatten till och vilka lagar som behövs och har myndigheter som ser till att folk följer lagen. Ingen lag får bryta mot de mänskliga rättigheterna eller mot grundlagarna. Riksdagen röstar om förslagen med skatten och lagarna och bestämmer hur det blir. Om man inte följer lagarna så finns polis och domstolar.

3 Frågor Varför behöver Sverige skatt? Vilka bestämmer över skatten? Varför behöver Sverige lagar? Vilka bestämmer över lagarna i Sverige? Kan man hitta på en lag som säger att alla som har blont hår inte får gå i skolan? Vilka är det som ser till att lagarna följs? Varför är det mer demokratiskt att riksdagen och inte regeringen bestämmer lagar och budget?

4 Det finns tre grundläggande idéer (ideologier) om hur samhället ska styras
Konservatism Liberalism Socialism Alla partier har sin grund i någon av dessa. Dessa ideologier kommer näst vecka handla om. Läxa till nästa vecka.

5 Läxa till onsdag: Gå in på bloggen: och gå på fliken ämnen och årskurser och sedan samhällskunskap åk 8 och klicka på länken som heter: På bloggen finns också allt vi gjort och tips.


Ladda ner ppt "Vilken ska bort. Fundera TYST och skriv ert svar i skrivboken"

Liknande presentationer


Google-annonser