Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Varför flyger fåglar?.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Varför flyger fåglar?."— Presentationens avskrift:

1 Varför flyger fåglar?

2 … och hur flyger flygplan?

3 Tema: Varför flyger fåglar? …Och hur flyger flygplan?
Ni ska under terminens sista veckor arbeta med detta tema i fysik- och biologiundervisningen. Temat är indelat i två delar: Fåglars evolution och flygteori. Migrering och navigering. Vi kommer arbeta med varje del i ca. två veckor. Undervisningen kommer ske i form av föreläsningar, informationssökning, gruppdiskussioner och filmvisning. Frågorna till varje del ska besvaras individuellt och lämnas in efter hand. Vi kommer även arbeta med experiment och problemlösning i grupp.

4 Lockheed SR-71 "Blackbird”
Rekordflygare! Snabbast! Pilgrimsfalk 320 km/h Lockheed SR-71 "Blackbird” 3 660 km/h

5 Rekordflygare! Högst! Rüppelgam m Canberra B.2 (WK163) m

6 Fåglars evolution & flygteori
Coelurosaurier (ihåligsvansade ödlor). Den ena av två stora undergrupper köttätande Dinosaurier… …Archaeopteryx. Den närmaste mellanform mellan dinosaurier och fåglar som man hittills funnit fossil av.

7 Virgin Atlantic GlobalFlyer
Rekordflygare! Längst! Sottärna 10 år Virgin Atlantic GlobalFlyer (Steve Fossett) 76 h

8 Fåglars evolution & flygteori
Introduktion

9 Fåglars evolution & flygteori
Hur började fåglar flyga? Teori 1: Uppifrån ner. Föregångarna till fåglarna var trädklättrare som hoppade från gren till gren. Glidning mellan träden övergick till småflaxande som övergick till flygning. Teori 2: Nerifrån upp. Föregångarna till fåglarna var marklevande tvåbenta rovdjur. Flaxade för att fly rovdjur när de sprang (hönor), eller använda vingarna att fånga insekter med (slå ner från luften, trycka mot marken), eller underlätta klättrandet i branta backar. Archaeopteryx. Första fågeln med fjädrade framben ( vingar) stora nog för flygning.

10 Fåglars evolution & flygteori - frågor.
Fåglar är inte de enda flygande djuren, men de enda med fjädrar. Vad tror du fåglarna kan ha använt fjädrarna till innan de kunde flyga? Redogör för två olika teorier. Fåglarnas fysiologi och anatomi är anpassad för flygning. Flygning är mycket energikrävande och fåglars muskler är mycket effektivare (omvandlar mer energi/ tidsenhet) än däggdjurs muskler. Vilken konsekvens har detta på hjärtat och blodomloppet? Hitta 3 andra skillnader mellan fåglars och däggdjurs uppbyggnad, som beror på fåglars anpassning till flygning. Fåglar med olika typ av flygning har olika sorters vingar och kroppsform. Jämför vingarna och kroppen hos rovfåglar/ jaktflygplan och stora långsamma flygare/ passagerarplan.


Ladda ner ppt "Varför flyger fåglar?."

Liknande presentationer


Google-annonser