Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Henrik Sjöfararen (1384-1460) Den portugisiska prinsen Henrik Sjöfararen stöttade den första expeditionen i Atlanten för att så småningom hitta en sjöväg.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Henrik Sjöfararen (1384-1460) Den portugisiska prinsen Henrik Sjöfararen stöttade den första expeditionen i Atlanten för att så småningom hitta en sjöväg."— Presentationens avskrift:

1 Henrik Sjöfararen ( ) Den portugisiska prinsen Henrik Sjöfararen stöttade den första expeditionen i Atlanten för att så småningom hitta en sjöväg till Afrikas västkust, men han deltog aldrig själv i resan. Han samlade vetenskapsmän, sjöfolk och skeppsbyggare för att de skulle hjälpas åt med förberedelserna inför resan. De skulle förbättra de kartor som fanns och skaffa guld som de sedan kunde byta mot salt, kryddor, elfenben och slavar.

2 Henrik Sjöfararen erövrade den nordafrikanska staden Ceuta år 1415
Henrik Sjöfararen erövrade den nordafrikanska staden Ceuta år Det var den första erövringen européerna gjorde i Nordafrika sedan muslimerna erövrat samma område på 700-talet. När de i Ceuta fann rikedomar insåg de att det fanns guld längre söderut i Afrika, men de kunde inte komma dit. Muslimerna släppte inte in någon kristen i de inre delarna av Nordafrika, och Saharaöknen var i vägen. Han insåg att de skulle behöva resa till sjöss.

3 Portugal Afrika Efter erövringen av Ceuta tvingade Henrik sina sjökaptener att resa längre och längre ner längs den Afrikanska kusten. De hade en ny fartygstyp som kallades karavellen. Den klarade långa resor och kunde segla på grunt vatten vilket gjorde den perfekt för upptäcktsresor. Dessa expeditioner ledde till att Portugal fick guld, elfenben och att slaveriet påbörjades. Henrik gjorde ett avtal med påven, så att alla resor dit räknades som korståg. Slavhandlarnas synder skulle bli förlåtna.

4 När portugisiska skepp återvände fullastade med värdesaker förstod även andra europeiska länder att Atlanten inte var så farligt som de trott år tidigare hade nämligen Fenicierna som då kontrollerade handeln spritt ut hemska historier om Atlantens fasor för att skydda sina handelsvägar. Framförallt Spanien började tävla mot Portugal

5 Själva resorna kan liknas med att vi skickar ut astronauter i rymden
Själva resorna kan liknas med att vi skickar ut astronauter i rymden. Det är som en upptäcktsresa, och man kan inte veta säkert att man kommer tillbaka. En skillnad är dock att de reste för att skapa handel och hitta guld och andra dyrbara varor medan vi reser ut i rymden för att upptäcka och lära, och kanske hitta nytt liv. Konkurrensen om handeln kan liknas med stora multinationella företag som konkurrerar om marknaden. Marika, Elin, Emma, Samuel, Johan & Johanna


Ladda ner ppt "Henrik Sjöfararen (1384-1460) Den portugisiska prinsen Henrik Sjöfararen stöttade den första expeditionen i Atlanten för att så småningom hitta en sjöväg."

Liknande presentationer


Google-annonser