Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion."— Presentationens avskrift:

1 Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion.
Muhammed grundade islam och den kom att växa mycket fort. Redan under Muhammeds livstid hade hela den arabiska halvön gått över till islam. Den spreds snabbt till gamla kristna områden som Palestina, Egypten, Nordafrika och Spanien. Islam spreds främst genom erövringar

2 Korstågen De kristna i Europa blev mycket oroliga över att människorna övergav kristendomen i land efter land. År 1095 kallade påven Urban II till ett möte tals människor kom dit och de fick höra ett flammande tal. Urban II berättade at kejsaren i Konstantinopel bad om hjälp för muslimerna erövrade område efter område.

3 Korstågen Påven berättade att muslimerna hade förstört kyrkan i Jerusalem. Det var inte vilken kyrka som helst utan kyrkan sades vara byggd på Jesus grav. Tidigare har många kristna gjort pilgrimsfärder till Jerusalem – nu fick de inte komma in i staden längre. Urban II sa att islam hotade hela den kristna världen.

4 Korstågen – Deus vult! Påven Urban II sa att det nu var dags för alla att bege sig ut på ett heligt korståg. Befria det heliga landet från de otrogna! Det var Guds vilja – Deus vult! Tusentals ville genast ge sig iväg och det spred sig från land till land i Europa. Tillslut var det massor av människor som gav sig iväg – alla hade ett rött kors fastsytt på kläderna.

5 Korstågen – Deus vult! Korset bar de för att visa att de var beredda att dö för sin tro precis som Jesus. Det här var ett heligt krig som Gud som bakom. Påven hade lovat avlat till de som deltog. Det betyder att den som dör blir martyr och kommer direkt till himlen och paradiset. Det första korståget som bestod av en massa ”vanliga” människor slutade i katastrof.

6 Korstågen – Deus vult Korståget hade för lite mat – så de plundrade massor av byar och städer på vägen, även kristna städer. Korsfararna hatade även judarna, som de beskyllde för att ha dödat Jesus. Därför dödade de massor av judar i Sydtyskland och Österrike. Innan de ens kom fram till Jerusalem angreps de av starka muslimska arméer som krossade detta dåligt förberedda ”folkkorståg”.

7 Korstågen – Deus vult De kristna lärde sig av sina misstag och skickade iväg ett nytt korståg. Nu var det inte vem som helst som åkte utan välbeväpnade krigare. 1099 kom de fram till Jerusalem resan hade tagit fyra år och det hade varit många blodiga strider på vägen. De lyckades ta sig in i staden och döda alla de kom åt därinne. En som var med skriver att de dödade så många att hästarna vadade i blod.

8 Korstågen – Deus vult Nyheten om de kristnas slakt i Jerusalem spred sig snabbt i de muslimska länderna. Muslimerna kunde inte fatta att de kristna kunde vara så grymma. När muslimerna tog över staden 638 hade inte en enda människa dödats. De kristna bildade ett rike i Jerusalem med en egen kung från Europa.

9 Muslimerna tar över I nästan 100 år var Jerusalem en kristen stad. Tidigare hade muslimerna kontrollerat handeln runt Medelhavet – nu tog de kristna över. Muslimerna samlade tillslut en stor armé och tog med hjälp av den över Jerusalem. Nya korståg kom från Europa men de lyckades aldrig ta över helt – muslimerna behöll makten. Muslimerna lät de kristna fritt besöka Jerusalem och det gjorde att många européer lugnade ner sig.

10 Resultat av korstågen Korstågen ökade handeln mellan olika länder.
De italienska handelsstäderna som fick makten över sjöfarten blev oerhört rika. Allt detta gjorde att utvecklingen i Europa tog fart. Européerna fick kunskaper om islam och började intressera sig för andra kulturer i öster. Muslimerna och judarna har aldrig glömt den skräck som de kristna spred i den heliga staden.

11 Resultat av korstågen Än idag berättas de historier i Mellanöstern om vilka grymheter korsfararna gjorde. Särskilt bland muslimer skapade korstågen en stor misstänksamhet mot de kristna väst. De kristna ser idag korstågen som en sorglig och skamlig period i historien. Korstågen ökade påvens popularitet – särskilt i början när det gick bra.

12 Påven Påven i Rom blev allt mäktigare – kyrkan spelade en oerhört stor roll för människorna i medeltiden Europa. Det byggdes 1000-tals kyrkor och kloster i alla europeiska länder – påven bestämde över alla! Påvens ord var lag. Kyrkans språk var latin – alla gudstjänster var på latin, alla texter var på latin. Begåvade unga män reste till Italien, Frankrike och Tyskland för att plugga på de nya universiteten.

13 Påven Kyrkan bestämde över universiteten och all undervisning var på latin. Katolska kyrkan hade förenat alla människor i Europa till en enda stor, kristen gemenskap. För att få bra jobb eller utbildning var du tvungen att kunna latin. Över denna stora kristna gemenskap bestämde påven. Påvens ord var lag!


Ladda ner ppt "Korstågen På 600-talet hade profeten Muhammed skapat en ny religion."

Liknande presentationer


Google-annonser