Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

HÖGMEDELTIDEN 1000 – 1300 Förändringar som gör att vi kan tala om en ny period: - Treskiftet - Hjulplogen Som i sin tur leder till…

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "HÖGMEDELTIDEN 1000 – 1300 Förändringar som gör att vi kan tala om en ny period: - Treskiftet - Hjulplogen Som i sin tur leder till…"— Presentationens avskrift:

1 HÖGMEDELTIDEN 1000 – Förändringar som gör att vi kan tala om en ny period: - Treskiftet - Hjulplogen Som i sin tur leder till…

2 …Befolkningsökning Under högmedeltiden ökar befolkningen markant.
Jfr år 600 (2o miljoner i Europa) år 1300 c.a 70 miljoner… Detta är också en stor förändring som gör att vi kan avgränsa högmedeltid från tidig medeltid. Även kyrkan hade en roll i detta…..

3 Kyrkans roll 1 Kyrkan utbildar inte bara i religiösa frågor. Munkarna fick till exempel också lära sig om uppfinningarna inom jordbruket. Såväl som att de lärde sig skrivkonst och om medicin. Munkarna spred dessa kunskaper. Kyrkan hade förgreningar över hela den europeiska kontinenten.

4 Kyrkans roll 2 Kyrkan var en stor organisation med mycket makt. Kungar var tvungna att lyda under kyrkan. Kyrkan hade makten att bestämma vem som hade rätt eller fel i konflikter mellan olika kungar. Kunde även utse kungar. Påven mäktigast i Europa.

5 Handeln tar fart 1 Effektiviseringen av jordbruket innebär att bönderna kan specialisera sig. Bönderna kan producera ett överskott, det blir mer mat än bara till familjen, detta kunde bytas mot andra saker som till skomakarkit. All kraft behöver inte läggas på jordbruket och odling av mat. Det blir tid över till att lära sig nya saker. Till ex. tillverka skor.

6 Handeln tar fart 2 Det sker en rad förändringar i och med att handeln blomstrar. Städer uppstår och växer, där handeln sker inom murarna. Adeln får konkurrens och i städerna har de ingen makt. Livegna bönder kunde fly till städerna för att börja ett nytt liv.


Ladda ner ppt "HÖGMEDELTIDEN 1000 – 1300 Förändringar som gör att vi kan tala om en ny period: - Treskiftet - Hjulplogen Som i sin tur leder till…"

Liknande presentationer


Google-annonser