Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Konstfibrer och miljön

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Konstfibrer och miljön"— Presentationens avskrift:

1 Konstfibrer och miljön

2 Syntetfibrer /Syntettyger
Skapas på rent kemisk väg. Tillverkas framförallt av olja och jordgas. Tillsatser: kol, kalk, glukos, vatten och luft.

3 Positiva med syntetfibrer
Är starka och relativt elastiska, alltså skrynklas de inte så lätt Tvätten torkar snabbt; lättvättat! Visa kläder får bättre funktion med syntetmaterial ex elastan som används i badkläder är töjbar och suger inte till sig så mycket vatten. Gör att det är smidigt att simma klädd i det materialet.

4 Negativa Bildar statisk elektricitet lätt Suger åt sig fukt dåligt
Tyget drar till sig smuts, men antistatmedel kan tillsättas. Tvättemperaturen får inte vara för hög, då förlorar tyget sin spänst. Syntetfibrer kan också smälta vid strykning med hög temperatur. Kan vara svårt att sy i. Svettlukt kan vara svårt att få bort

5 Varför använder vi syntetfibrer i tyg?
För att mer och mer kläder säljs och efter frågan av mer tyg ökar. Syntetmaterial tar inte upp stora odlingsområde som bomullen och går snabbt att framställa.

6 Miljöpåverkan Tillverkningen släpper ut växthusgaser och tungmetaller när oljan utvinns och lösningsmedel framför allt vid tillverkningen av akryl. Textilfabriken påverkar också miljön. Textilfibrerna går igenom många steg i fabriken; kardning, spinning, klistring, vävning, avklistring, blekning, tvätt, mercerisering och färgning. Många miljö- och hälsofarliga kemikalier används i textilfabrikerna.

7 kemikalierna påverkar arbetarnas hälsa och miljön eftersom de är giftiga och bryts ner långsamt.
Enligt kemikalieinspektionen använder textilindustrin stora mängder vatten i sin produktion av textilier. När textilerna tvättas kan det förorsaka att vattendrag blir förorenade. Efter som en stor del av de länder som framställer textilier inte har så bra vattenrening av avloppsvatten kan det förorsaka att gifter kommer ut direkt i grundvattnet och kan orsaka syrebrist som

8 Lagar och regler Enligt kemikalieinspektionen så måste ”Den som bedriver en verksamhet till exempel importerar och säljer textilier är skyldig att vidta den försiktighet som krävs för att skydda människors hälsa och miljö”

9 Syntetfibrernas huvudgrupper
Polyamid Polyester Akryl Modakryl Klorfiber Polypropen Elastan Grupperna består av fibertyper som har likartad kemisk uppbyggnad och i viss mån likartade egenskaper, Det kan ändå finnas stora variationer inom gruppen!

10 Polyamid/ nylon Starkaste syntetfibern, både slitstarkt och elastiskt.
Uppfanns under 2:a Världskriget. Nomex och kevlar har bra värmetålighet. Används till kläder, t ex nylonstrumpbyxor.

11 Polyester Bäst syntetfiber för kläder, bra elasticitet och formbarhet. Tål värme bäst. Stapelfibrer av polyester går bra att blanda med andra fibrer.

12 Akryl Hög motståndskraft mot ljus, bra till gardiner och utomhustextilier. Känslig för värme vid tvätt och strykning. Mjuk; används i stickade plagg och i blandningar med andra fibrer.

13 Elastan Mycket bra töjbarhet och elasticitet, mycket lätta fibrer.
Elastan används inte ensamt utan som stretchtråd tillsammans med andra fibrer. Varumärket Lycra har fått symbolisera hela gruppen men nu finns fler fabrikat.

14 Polypropen Lätt! Flyter på vatten. Stark!
Ingen fuktupptagning; används i sportunderkläder som ska transportera fukten vidare.

15 Filmfibrer Starka och lätta, står bra emot kemikalier och mögel.
Exempel: snören, rep och tågvirke. Plastfilm av olika sorter som skärs i remsor används till enkel väv för säckar eller emballage.

16 Miljömärkning Bra Miljöval Naturskyddsföreningens egen märkning.
Eko Sustainable Textile  Det holländska miljömärket för textil. Global Organic Textile Standard (GOTS)  Flera av de största internationella miljömärkena på textil samarbetar om ett gemensamt miljömärke. Svanen Det nordiska miljömärket. EU-blomman Det europeiska miljömärket.

17 Vad betyder märkningen?
Kläderna tillverkas med snällare kemikalier. Ingen klorblekning, tungmetall eller formaldehyd får förekomma. I vissa fall är det ekologiskt odlade råvaror, det vill säga utan kemikaliska bekämpningsmedel. En oberoende part måste kontrollera att kraven uppnåtts

18


Ladda ner ppt "Konstfibrer och miljön"

Liknande presentationer


Google-annonser