Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring."— Presentationens avskrift:

1 Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring.

2 Elektrisk och magnetisk energi
Mellan partiklar med olika laddningar verkar det krafter som antingen drar dem närmare varandra eller puttar dem bort från varandra. Det gör att det finns något mellan dessa laddningar som kan utföra ett arbete.

3 Tänk dig att du lägger en boll längst upp i en backe.
Lägesenergi Tänk dig att du lägger en boll längst upp i en backe. Då har bollen lägesenergi. Den kommer att kunna flytta på sig. Det som driver lägesenergi är GRAVITATION.

4 Tänk dig en fjäder som man har tryckt ihop.
Elastisk energi Tänk dig en fjäder som man har tryckt ihop. Om vi släpper loss den kommer den snabbt att ”rulla ut” sig. I den finns det förmåga att förändra sin form.

5 Rörelseenergi Rörelseenergi får ni när ett objekt har förmågan att utföra ett arbete eller genom en förändring i position och hastighet.

6 I kemiska föreningar hålls atomerna ihop av kemiska bindningar.
Kemisk energi I kemiska föreningar hålls atomerna ihop av kemiska bindningar. Om dessa föreningar bryts upp frigörs energin i bindningarna och har då förmåga att utföra ett arbete eller göra en förändring.

7 Strålningsenergi är i form av vågor.
Dessa elektromagnetiska vågor kan båda utföra arbete och åstadkomma förändringar. De värmer exempelvis upp luft.

8 Om de rör sig mycket har de högre temperatur och då högre värmeenergi.
Värmeenergi handlar egentligen om att alla de partiklar som materian består av rör på sig. Om de rör sig mycket har de högre temperatur och då högre värmeenergi.

9 Inuti atomens kärna finns partiklar med olika laddning.
Kärnenergi Inuti atomens kärna finns partiklar med olika laddning. Mellan dem verkar elektromagnetiska krafter. Detta gör att det i atomens kärna finns något som kan utföra ett arbete.

10 Som vi ser är det många av dessa energiformer som hör ihop.
Energi som handlar om partiklars rörelse: Kärnenergi, elektrisk energi, värmeenergi. Lägesenergi omvandlas till rörelseenergi.

11 Ett energisystem är en energicykel
Ett energisystem är en energicykel. Man går från en energiform till en annan. Alla system förlorat effekt eftersom det alltid läcker en del energi ur systemet i form av värme.


Ladda ner ppt "Vad är energi? Energi är något som har förmågan att utföra ett arbete eller göra att det sker en förändring."

Liknande presentationer


Google-annonser