Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

- Hur påverkas mitt samliv av sjukdomen och behandlingarna?

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "- Hur påverkas mitt samliv av sjukdomen och behandlingarna?"— Presentationens avskrift:

1 - Hur påverkas mitt samliv av sjukdomen och behandlingarna?
Sex och cancer - Hur påverkas mitt samliv av sjukdomen och behandlingarna? 1

2 SEXUALITET Sexualiteten innehåller många aspekter. Dels den fysiska tillfredsställelsen och den sexuella driften, men även om så mycket mer –närhet, ömhet, och bekräftelse viktiga delar av en relation och för självkänslan.

3 SEXUALITET FORTS. Det handlar också om njutning, sensualism och sinnlighet, kanske ”skinnhunger” –känslan av att någon tar på ens hud, att någon är attraherad av en. Sexualiteten står för något livsbejakande kontra en motbild till en hotande cancersjukdom

4 BEHANDLINGARS PÅVERKAN
KIRURGI Radikal hysterektomi kan leda till förkortning av vagina, med minskad töjbarhet, vilket kan leda till samlagssmärtor. All kirurgi i bäckenet påverkar nerver/kärl såväl prostatacanceroperationer, gyncanceroperationer, urinblåsecancer, tjocktarms- och ändtarmsoperationer.

5 BEHANDLINGARS PÅVERKAN forts
KIRURGI - Vid bröstcancer rör det sig ofta om en förändrad självuppfattning. Men även fysiskt av smärtor p.g.a. lymödem. Risken för obehaglig känsel efter kirurgi i väl nervförsörjd vävnad anses ökad (t.ex. bröstvårta)

6 BEHANDLING FORTS. STRÅLBEHANDLING
Strålbehandling ger lokala effekter och följderna är beroende på vilken region som bestrålats. Lokal irritation, rodnad och vävnadssvullnad. Slemhinnor i munhåla kan bli torra, irriterade med följder för kyssar.

7 BEHANDLING FORTS. STRÅLBEHANDLING forts.
- Bäckenbestrålning kan leda till ärrbildningar och förkortning av vagina. Äggstocksbestrålning slår ut östrogenproduktionen som kan leda till slemhinnan i vagina blir tunn och skör. Bäckenbestrålning kan också påverka urinblåse- och tarmfunktionen med risk för täta trängningar och inkontinens.

8 BEHANDLING FORTS. CYTOSTATIKABEHANDLING
Osäkert kring de sexuella följderna av cytostatikabehandling. Slemhinnorna blir mer mottagliga för t.ex. svampinfektioner. Rimligt att misstänka att de även påverkar nerverna till och från underlivet. Cytostatika behandling medför i många fall håravfall (alopeci). Det gäller inte bara huvudhåret utan även könsbehåringen. Förändrad kroppsbild pga. sjukdom och behandling. Trötthet, anemi, viktförändring är andra följder vid cytostatikabehandling, med påverkan på orken, lusten och självbilden.

9 BEHANDLING FORTS. HORMONELL BEHANDLING
- Behandling med ”antiöstrogener” ex. vid bröstcancer kan leda till vallningar/svettningar, slemhinnebesvär (torrhet, skörhet), viktuppgång, minskad lust och påverkan på humöret.

10 Vanliga problem och förslag till lösningar
Samlagssmärtor – torra slemhinnor eller sprickor Glidmedel (Klick som finns på apoteket. Ge info om glidmedel med silikon om det är sprickor som är vattenkänsliga) Xylocain (salva eller gel) Samlagssmärtor – förkortad vagina Dilatator (ta reda på rutinen på för just din avdelning)

11 Vanliga problem och förslag till lösningar
Erektionsproblematik - Be om remiss alt hänvisningen till urologen för utprovning av hjälpmedel ex. Viagra, Caverject eller liknande.

12 PSYKOLOGISKA FÖLJDER Ändrad kroppsuppfattning Självkänsla
Rädsla (avvisning, smärta m.m.) Partnerns reaktioner kring sjukdom och sex Tidigare erfarenheter

13 LÖSNINGAR Det finns lösningar på många av dessa problem. Genom att prata om dem, först och främst med din partner men även med sjukvården kan man hitta lösningar till just ditt problem. Oavsett om det är form av samtal, enskilda eller tillsammans med din partner, hjälpmedel eller en kombination av båda. Tveka inte att ta kontakt med mig, Barbara. Jag svarar gärna på de frågor du har och kan även ta emot dig/er för samtal.


Ladda ner ppt "- Hur påverkas mitt samliv av sjukdomen och behandlingarna?"

Liknande presentationer


Google-annonser