Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

En utbildningssatsning i samproduktion mellan

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "En utbildningssatsning i samproduktion mellan"— Presentationens avskrift:

1 En utbildningssatsning i samproduktion mellan
1 En utbildningssatsning i samproduktion mellan Region Skåne och Amphi Produktion AB Illustration och animation: Fabian Göransson och Leo Hallin

2 Tänk tvärtom – för en jämställd sjukskrivningsprocess
2 Tänk tvärtom – för en jämställd sjukskrivningsprocess D3l 1. Genushanden En rätt, lagom, säker och jämställd sjukskrivning Del 2. De viktiga frågorna Del 3. Sjukliga liv eller sjukliga kroppar?

3 Riskbruket av alkohol och droger är ett dolt hälsoproblem
3 Riskbruket av alkohol och droger är ett dolt hälsoproblem

4 Vi ser olika på mäns och kvinnors liv och vanor
4 Vi ser olika på mäns och kvinnors liv och vanor

5 Utsatthet för våld är ett dolt hälsoproblem
5 Utsatthet för våld är ett dolt hälsoproblem

6 Våld i nära relationer innebär en särskild utsatthet
6 Våld i nära relationer innebär en särskild utsatthet

7 Konsekvenser av våldsutsatthet
7 Konsekvenser av våldsutsatthet Frakturer, hjärnskakning, skärsår, blåmärken, svullnader med mera Ångest, smärttillstånd, PTSO med mera Ökad risk för riskabel alkohol- och drogkonsumtion

8 8 Fokus Våga fråga Formulera frågor för dig själv och träna på att fråga - det blir lättare ju oftare du ställer frågan. Det är ovanligt att patienter blir kränkta av att få frågor om våld eller riskbruk, vill de inte berätta så gör de inte det. Genom att fråga om våld, mobbing och hot hjälper du patienten att förstå och ta sin utsatthet på allvar.

9 9 Genushanden Frågar du patienten om riskbruk och våldsutsatthet?
Vad skulle kunna göra det lättare att fråga?

10 Erfarenheter av våld ur ett hälsoperspektiv
10 Erfarenheter av våld ur ett hälsoperspektiv Vad kan utsatthet för våld innebära ur ett hälso- och sjukskrivningsperspektiv? Vad kan erfarenheter av att utöva våld innebära ur ett hälso- och sjukskrivningsperspektiv?

11 11 Filmen om Linnea

12 12 Fallet Linnea Analysera fallet Laura utifrån fingrarna på Genushanden. Vad hade man kunnat göra annorlunda i ett fall som Linneas?

13 Patientfall: Ställ rätt fråga
13 Patientfall: Ställ rätt fråga Linnea har erfarenheter av våld från sitt hem. Hon har tidigare utsatts för våld av sin pappa men sedan hon flyttat hemifrån oroar hon sig mer för sin mamma och sina småbröder som bor kvar tillsammans med hennes våldsamma pappa. Linnea arbetar på restaurang och använder alkohol för att slappna av, hon dricker vin cirka fem kvällar i veckan. Linnea söker vård för huvudvärk, yrsel, trötthet och magsmärtor. Uppgiften är att ta reda på de delar i hennes historia som hon tvekar inför att berätta. Vilka frågor kan du ställa och på vilket sätt?

14 Gör till rutin att fråga om våld och riskbruk. Tänk tvärtom!
14 Gör till rutin att fråga om våld och riskbruk. Tänk tvärtom! Exempel på frågor: Har du känt dig utsatt på något sätt hemma eller på jobbet? Jag tycker inte skadorna stämmer riktigt med din beskrivning. För att jag ska kunna hjälpa dig skulle jag behöva veta vad det är om har hänt. Vill du berätta så lyssnar jag gärna. Har du upplevt att ditt drickande ibland orsakar problem för dig i ditt liv? Jag bokar in en tid för återbesök. Fundera tills dess på vad du skulle vilja ha hjälp med för att kunna förändra din situation. Jag ska undersöka hur jag skulle kunna hjälpa till.

15 Uppgift till nästa tillfälle
15 Uppgift till nästa tillfälle Bestäm er gemensamt i gruppen för att fråga alla patienter om våldserfarenheter och riskbruk till nästa utbildningstillfälle. Testa att göra det som en rutin och se vad som händer. Skriv ner reflektioner och frågor till nästa utbildningstillfälle. Ta med dig Genushanden till alla patientmöten – Tänk tvärtom!

16 16 Processdokument Formulera gemensamt de tre viktigaste slutsatserna som ni tar med er från dagens utbildning. Formulera tre handlingar som följer som konsekvens av era slutsatser. Skriv in slutsatser och handlingar i ert processdokument.


Ladda ner ppt "En utbildningssatsning i samproduktion mellan"

Liknande presentationer


Google-annonser