Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)"— Presentationens avskrift:

1 Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)
En händelse, en iakttagelse, ett minne, en nyhet eller något helt annat. Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)

2 Skribenten utgår från sina personliga upplevelser och kopplat ihop dem med något ”större”.
Personlig upplevelse: Du börjar med att berätta om helgens fantastiska konsert med den amerikanska artisten Usher. Du beskriver hur lycklig du var när du stod längst framme vid scenen och sjöng med i alla hans låtar. Nu har du tapetserat hela ditt rum med Usher-planscher och kan inte sluta tänka på honom. Du är kär! Nästa konsert är förstås redan bokad. Koppling till något större som många känner till: Därefter funderar du på idolkärlek i allmänhet. Hur kommer det sig att tonåringar så ofta förälskar sig i idoler? Är idolkärlek omöjlig kärlek? Du konstaterar att det både är härligt och förfärligt att vara kär i en kändis.

3 Många krönikörer tycker om att ifrågasätta tidstypiska fenomen eller fundera över hur folk beter sig. Personlig upplevelse: Du berättar om en helt vanlig grå måndag då du står och väntar på bussen till skolan. När du tittar på tjejen bredvid dig ger hon dig ett stort, varmt leende. Plötsligt känns inte måndagen så grå längre. Flickans leende har lyst upp din dag. Koppling till något större som många känner till: Du funderar på hur stor betydelse små handlingar kan ha. Du slår fast att vi borde bjuda mer på oss själva och att det inte är särskilt ansträngande att göra någon annan glad. Att vara snäll mot andra gör dessutom underverk för det egna humöret.

4 En krönika ska underhålla läsaren, vilket inte alltid behöver betyda att den måste vara humoristisk.
Personlig upplevelse: Du berättar om helgens misslyckade raggningsförsök. Du försökte få en klasskompis att bli intresserad av dig, men dina dåliga raggningsrepliker gick inte hem. Koppling till något större som många känner till: Därefter drar du paralleller till flirtandets konst. Du funderar på hur det kommer sig att vissa är så duktiga på att flirta medan andra inte alls vet hur man gör. Du undrar vad man ska göra för att bli en riktig Casanova.

5 Typiskt för genren Rubrik: sammanfattar innehållet och/eller lockar till läsning. Inledning/Ämne och bakgrund: Ge läsaren en bakgrund till ämnet. Utgå gärna från en personlig upplevelse, händelse eller tanke. Brödtext: Gå från det lilla till det stora. Anv. liknelser. Låt detaljerna mynna ut i allmänna resonemang och dra gärna en slutsats. Avslutning: avsluta med något som inte lämnar läsaren oberörd.

6 Din krönika. Gå in i Unikum: läs kunskapskraven för skriva i matrisen.
Läs: Tänka först eller skriva direkt Spåna fram ett ämne du vill skriva om.(anv. tankekartorna på tavlan, inspiration från andras krönikor, eller ditt tal. Planera på ditt sätt/börja skriva. Läs utveckla ditt skrivande(när du har en grundtanke om vad din text kommer att innehålla) Börja skriva.

7 Förutsättningar ord 5 lektioner( 2 lektioner med genomgång: Fre v.43 och Mån v.45.)


Ladda ner ppt "Krönika av latinets Chronika= tid (årskrönika)"

Liknande presentationer


Google-annonser