Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

10 onödigt vanliga fel som placerare gör.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "10 onödigt vanliga fel som placerare gör."— Presentationens avskrift:

1 10 onödigt vanliga fel som placerare gör.
Sven-Eric Holmström Suppleant i styrelsen för Aktiespararnas centralförbund Sekreterare i Västra Nylands Aktiesparare Placeringschef i Aktia Bank, Karis-Pojo

2 Dagens agenda Notera vanliga misstag som de flesta placerarna gör
Onödiga misstag Onödigt vanliga misstag Praktiska tips hur man undviker dem Målet är att ständigt utvecklas som placerare Listan baserar sig på personliga erfarenheter från placeringsrådgivning de senaste 8 åren, samt egna erfarenheter från placeringsverksamhet

3 10. Överskattande av framtida inkomster 1
Det är osannolikt att man blir miljonär men det finns risk för att man blir förmögen 5% eller 10% räcker dock inte för många Kaikki heti mulle! = bästa strategin att bli av med sina pengar snabbt! Ha inte så bråttom. Som svenska Latin Kings rappar ”Jobba hårt min vän, cashen kommer sen!” Satsa istället på att identifiera konjunkturcykeln. Nöj dig med medelmåttlig inkomst i uppgången (= som index), men sträva efter att tömma aktieportföljen när konjunkturen nått sin topp. 15%-regel bra här! Dvs sälj när kursen faller 15% från senaste högsta noteringen. Att en kurs faller så pass mycket beror oftast inte på vanlig fluktuation. Då händer oftast något mer allvarligt. =Bästa sättet att spöa alla index på lång sikt.

4 Överskattande av framtida inkomster 2
En vanlig missuppfattning är att man genom att höja riskerna alltid höjer avkastningsförvätningen. Man kan höja avkastningsförväntningen till en viss grad, genom att höja risken. Men höjer man risken för mycket, SJUNKER avkastningsförväntingen. Många småsparare använder sig aktivt av centaktier, lotto, warranter, wincapita, sertifikat med x2 och x3 mm mm i hopp om att få snabba och stora vinster. Inget kommer gratis, men finländarna är ett Lotto-folk. ”Min son, om du vill ha någonting i livet måste du arbeta för det. Men håll tyst nu. De ska strax läsa upp den rätta lottoraden.” Homer Simpson Lösning: Bygg upp en vettig strategi, och följ den. Glöm bort de stora vinsterna. Man kan ha tur också, men det är inget man bör räkna med. I det långa loppet avgör strategivalet slutresultatet.

5 9. Glömma att analysera sitt eget görande
Ofta gör man bara och tror att man lär sig. Placerare glömmer ofta bort sina misstag och lyfter fram framgångarna. Speciellt när de pratar med andra placerare. Tröskeln att erkänna sina misstag är hög. Speciellt de stora misstagen är svåra att acceptera. Det är möjligt att man gör en vinst, men tänker inte på om resultatet är det bästa som kunde göras i rådande situation. Lösning: För dagbok, printa ut informationen i handelssituationen, dagens stora nyheter osv beslutsunderlag man använt och se på den senare. Analysera t.ex. en månad och/eller tre månader senare. Har de argument du använt fungerat? Gick det som du tänkte dig? Hur gick det med de andra bolagen /alternativen du funderade på då? Försök hitta orsakerna till resultatet (plus/minus). Fundera vad man kan lära sig ur varje sådan situation och utvecklas som placerare!

6 8. Skatteplanering Undvikande av skatter
Risk för att sälja fel bolag bara för att undvika betala skatt. Fokusera på portföljen, och om skatteplanering behövs, och du är annars nöjd med portföljen, köp då tillbaka de bolag du skatteplanerar med. Håll fokusen på att hålla portföljen stark hela tiden! I princip är det bra att få betala skatter, då har man gjort positivt resultat också...

7 7. Market timing Många placerare är så rädda för att göra förluster att de drar sig för att gå med i marknaden för länge. När alla andra redan fått vinster är det rätt tid att sälja, inte att köpa. Speciellt 1999 och 2000 utmärkte sig Finländarna på detta, men 2006 och var det ännu onödigt många som ville inleda sin placeringskarriär med engångssummor. Omvänt får många panik när börsen dykt tillräckligt länge och säljer då. Jämför t.ex. februari 2009 då OMXH var 5000p. Då kom sista ”utförsäljningen” till 4000p. ”Bäst att jag säljer medan man ännu får något för dem”. Då var slutet nära, efter dykning på -60%. Så skedde även denna gång. Lösning: Gå ALDRIG in på marknaden med stora engångssummor. Fundera först ut HUR MYCKET du vill placera i ett visst bolag. Sprid sedan ut inköpen över tid med beaktande av den summa du valt, så undviker du de flesta misstagen. Du kan bra sprida ut inköpen över en 3-5 årig period eller ännu längre. Idén bakom fondsparandet är här bra och kan mycket väl utnyttjas på aktiemarknaden Seppo Saario säger: När blodet flyter på gatan är det rätt tid att köpa aktier. Då kan du möjligen göra en aning större inköp än vanligt. Observera konjunkturen!

8 6. Brådska att hela tiden göra något
Varför måste man hela tiden göra något? Speciellt män har det här bekymret, medan kvinnorna kan hantera detta bättre. Kan man lämna portföljen i fred ett par år? Inom Private Banking är det inte helt ovanligt att kunden och banken träffas till och med flera gånger i veckan! Varför? Känslorna styr beteendet. Placeraren borde sträva till att styra känslorna och ta avstånd från marknaden med jämna mellanrum. Lösning: Gör upp en bra och långsiktig strategi. Det borde mer än väl räcka med att gå igenom sin portfölj ett par tre gånger i året. Då får man perspektiv på händelser också.

9 Mina favoriter! 5 i topp!

10 5. Val av placeringsobjekt på basen av kurshistoria!
”Indien har gått bra, borde vi köpa Indien?” Otroligt många fattar köp- och säljbeslut på basen av hur olika objekt har gått. OBS! Detta gäller fingertoppskänsla, inte teknisk analys som är ett kapitel för sig. Om ett bolag har stigit mycket, kan det hända att slutet är nära Obs! Vi kan lära oss något av historien, men som fondbolagen också säger ”historisk avkastning är ingen garanti för framtida avkastningar”. Ändå stöter man varje vecka på dessa tankegångar hos placerare.

11 4. Snålhet vid ordergivning
Snålt tänkande vid ordergivning är en av de vanligaste dumheterna vi gör. (gäller ej daytradare) Varför vara så noga med centerna när vi i slutändan väntar oss vinster på flera euro? Om vi väntar oss att Nokia ska stiga till 10e inom ett år, så varför inte slå till direkt vid 7,50e? Många börjar här ”pilka” efter ännu billigare nivåer i hopp om att göra ännu mera vinster. Tänk om du inte får dem och bolaget mitt i allt kostar 8e! Då tycker man att man inte kan köpa den igen för den blivit för dyr, även om man dagarna innan ansett att den kan stiga till 10e! OBS! Potentiell vinst kvar minst 2e om analysen håller! För snåla bud går inte nödvändigtvis igenom. Lösning: Man borde inte snåla med buden när man sysslar med långsiktigt sparande. Har du gjort en bra analys och anser att bolaget är köpvärt, köp då till ”dagens pris”.

12 3. Ta hem vinster Många får för sig att sälja när ens innehav är t.ex. 20% på plus. Man ”tar hem vinsten”. Det att du har ett bolag är på plus betyder inte att det är säljdags. Säljdags är det då när bolaget börjar gå dåligt, eller då branschen/ marknaden vänder nedåt som helhet. Också säljdags på kort sikt om bolaget på riktigt stigit för mycket och gått de verkliga händelserna i förväg. Undvik att ”ta hem vinster” i onödan Vinsthemtagning leder oftast bara till skatter, kostnader och dålig timing. Vad köper man istället?

13 Ta hem vinster?

14 2. Att vägra sälja på förlust
Vad spelar det för roll om DU är på förlust eller vinst? Gjort är redan gjort... Fråga dig istället: Skulle du placera den summa du nu har i bolaget om du nu fick bestämma? Är detta ett bolag med god framtid? Är detta det bästa bolaget på börsen? Måste man få tillbaka sina förluster från bolag A, genom att ”sänka medelpriset” och köpa mera A? Om bolag B mera sannolikt stiger, så varför inte byta ut bolag A till B? Här gör speciellt erfarna placerare grova fel. Att sänka medelpriset med nya inköp är det populäraste sättet att dölja sina förluster. Förluster kommer med tiden, och som Seppo Saario säger: ”oppirahat on maksettava”. Risk för att man bara sitter med dåliga bolag i sin portfölj, eller att man håller envist fast i förlustbolag, istället för att identifiera de goda bolagen.

15 1. Procenträkning De flesta placerarna har problem med procenträkning.
De matematiklärarna i grundskolan jag pratat med bekräftar detta, barnen kan inte heller procenträkning. Lösning: satsning mera på %-räkning i skolan. Detta är grundläggande livskunskaper som alla borde kunna bra! Om ett bolag är 30% på minus i portföljen krävs det +43% för att komma tillbaka till +-0. ”Fond xx har stigit 28% på ett år, men min fond xx är bara 12% på plus, varför Jämförelse av rätt tid? Sgs alla placerare gör detta fel. Min aktie har stigit 240% sedan jag köpte den Inte illa! Tyvärr motsvarar detta bara årlig avkastning på 5,5%! 600e/mån med 10% p.a. växer till 1 miljon euro på 29 år! Ränta-på-ränta är världens åttonde underverk! Om du betalar 1% förvaltningsprovision och får således 9% p.a. tar det 31år och förvaltaren får totalt e! Skulle du nu köpa? Du får ju ändå själv ca e vinst... Skulle du betala 2% för att få e? Då handlar det om e...


Ladda ner ppt "10 onödigt vanliga fel som placerare gör."

Liknande presentationer


Google-annonser