Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Problemsnack eller bygga lösningar. En introduktion till det lösningsinriktade synsättet. Solution Center.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Problemsnack eller bygga lösningar. En introduktion till det lösningsinriktade synsättet. Solution Center."— Presentationens avskrift:

1 Problemsnack eller bygga lösningar. En introduktion till det lösningsinriktade synsättet. Solution Center

2 Arbetet med förändring och utveckling blir mer framgångsrikt och positivt genom att vi fokuserar på: Vad är lösningsinriktat arbetssätt? –Lösningar (inte problem), –Framtid (inte dåtid), –Vad som fungerar (inte vad som går fel)

3 –Synsätt – Människosyn –Metodik - Vad gör man? –Färdigheter - Hur gör man i praktiken? Vad är lösningsinriktat arbetssätt?

4 Lösningsinriktat arbetssätt handlar om att utveckla/bygga/konstruera lösningar (vad vi vill ha istället). Vi försöker inte att lösa problem.

5

6 Problem är cirka 4 ggr vanligare

7 Små steg i rätt riktning •Skriv ner 2 positiva saker (det ska i någon mån röra arbetsmiljön) som hänt sedan vi träffades senast. •Det kan exempelvis vara tankar, konkreta händelser, upptäckter du gjort, beröm du fått. •Skriv på ett löst papper. Bli framgångsletare

8 När kan vi använda lösningsinriktat arbetssätt? När vi har en önskan om att något ska vara annorlunda och då det finns en vilja att bidra till lösningar och framgångshistorier.

9 Mirakelfrågan Eller Hur ska det vara när det är som bäst?

10

11 Plattform •Ramen, förutsättningar och roller •Är det ett ”problem” som vi kan göra något åt? •Finns det några ”kunder” för förändring? Tre roller •Kund •Besökare •Klagare

12 ”Önskat tillstånd” eller Hur vill ni/du ha det när det är som bäst? Genom att parterna beskriver det önskade tillståndet så detaljerat som möjligt så bidrar det till att nå detta tillstånd oftare och mer varaktigt.

13 Att utforska lösningsmönster Att bli framgångsletare Genom att lyfta fram det som människor redan gör som fungerar (”guldkorn”) tydliggör man att människor har kompetens, resurser och kan påverka sin situation.

14 Det finns alltid något att uppskatta, det handlar bara om att se det. Byggstenar

15 Bekräfta framgång

16 Syftet med att bekräfta Att ge bekräftelser är ett av de mer underskattade verktygen. Genom att bekräfta så inges hopp. Förmågan att se och uppskatta förhållanden som han/hon kanske inte hade sett i annat fall utvecklas.

17 Språk skapar verklighet Det vi uppmärksammar och väljer att prata om skapar ”spår” i vårt medvetande. I den lösningsinriktade organisationen är vi medvetna om språkets betydelse i arbetet med att utveckla organisationen.

18 Små ändringar kan fungera som hävstång och ge större ändringar

19 Den saken berör, vet bäst

20 Fördelar Skapar ansvarstagande Utnyttjar ”lokal kompetens” Positivt Kul Framtidsorienterat Förstärker det som redan funkar Enkelt – du kan börja nu! Minimalistiskt – inte mer än nödvändigt! Små steg – kan mäta framgång snabbt

21 “Den viktiga upptäcktsresan handlar inte om att söka nya landskap, utan att se det nuvarande med nya ögon.” Marcel Proust


Ladda ner ppt "Problemsnack eller bygga lösningar. En introduktion till det lösningsinriktade synsättet. Solution Center."

Liknande presentationer


Google-annonser