Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Konstgräsplanens framväxt Ett bildspel från tiden före saneringen fram till nyår 2014.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Konstgräsplanens framväxt Ett bildspel från tiden före saneringen fram till nyår 2014."— Presentationens avskrift:

1 Konstgräsplanens framväxt Ett bildspel från tiden före saneringen fram till nyår 2014

2 Området där Idrottsparken ska byggas rensades från sly och buskar. Sommaren 2013 påbörjades saneringsarbetet.

3 Samtidigt med saneringen började man anlägga infrastrukturen. Man förberedde för vägar, dränering, kablar vattenledningar, mm. Konstgräsplanen påbörjades. Att gräva ner kablar för belysning, rör för dränering och bevattning var det första som gjordes

4 Stura mängder fyllning av hög kvalitet bildar underlag för planen. Viktigt är att planen ska behålla sin jämna yta och att underlaget ska släppa igenom vatten Kraftiga fundament för belysningsstolparna sattes på plats

5 6 stycken 18 meter höga belysningsstolpar ska svara för belysningen. Stolparna monterades samman på marken

6 Specialmaskiner användes för att göra planen riktigt jämn. Toleransen ska vara 8 mm på 3 meter.

7 Planvärmen åstadkommes genom plaströr som lades på plats med en speciell maskin. Närmare 40 000 m plaströr plöjdes ner med 20 cm avstånd i planens längdriktning. I det slutna systemet fyllde man sedan på närmare 20 000 liter etanol (som är mindre giftigt än glykol)

8 Efter att plaströren grävts ner måste man jämna till planen igen med samma precision som tidigare

9 Plaströren bildar slingor som går från planens östra kortsida till motsatta sidan och tillbaka igen. Där svetsades rören samman med matar- och returledningarna.

10 En rejäl betongläktare monterades på den norra långsidan. Den ska ge plats för c:a 300 personer. Den är förberedd för att kunna värmas upp med samma värme som värmer planen

11 Staketet vid kortsidorna har en unik bågform som ger planen en vacker inramning

12 Nätet i staketet har svetsade rektangulära maskor som man inte kan klättra i. De rektangulära maskorna ger också staketet ett speciellt, gediget utseende. Denna typ av nät har mycket lång hållbarhet.

13 Under gräset lade man först en pad som liksom gräset levererades i 4 m breda rullar. Paden ger mattan en behaglig svikt som också minskar risken för skador. Även här användes specialmaskiner för utläggningen.

14 Först lägger man paden kant i kant direkt på stenmjölsunderlaget. Våderna rullades ut från långsida till långsida. Gräsvåderna läggs direkt ovanpå paden.

15 Att skarva våderna och limma dem på plats var ett tidskrävande handarbete. Gräsvåderna måste skäras raka och jämna med kniv.

16 I gräset lade man först c:a 15 mm sand för att hålla gräset på plats. Därefter fyllde man på med 15-17 mm gummigranulat som gör gräset mjukt att springa på och ger mattan de bästa spelegenskaperna. Grässtrået är 45 mm långt. Det betyder att grässtrået som reser sig ovanför fyllningen är bara 13-15 mm högt.

17 Den sista fasen i byggandet var monteringen av belysningsarmaturerna

18 I varje stolpe finns 10 LED-armaturer. I varje armatur finns 4 ljuskällor. Den totala effektförbrukningen är 24 kW vilket är ungefär hälften av behovet vid en traditionell metallhalogenbelysning. LED lampan har dessutom 3 gånger så lång livslängd.

19 Så var planen färdig och träningen kan börja!

20 Den uppvärmda planen ligger som en grön matta i vinterlandskapet. Bilden från webkameran.


Ladda ner ppt "Konstgräsplanens framväxt Ett bildspel från tiden före saneringen fram till nyår 2014."

Liknande presentationer


Google-annonser