Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Axzion – data i Klippan presenterar: IT-HISTORIA

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Axzion – data i Klippan presenterar: IT-HISTORIA"— Presentationens avskrift:

1 Axzion – data i Klippan presenterar: IT-HISTORIA
Använd PageDown – PageUp för att bläddra Escape för att avsluta

2 IT-histora Joseph Jacquard, son till en silkesvävare, föddes i Lyon, Han ärvde sin fars lilla verksamhet, men affärerna gick dåligt och han gick i konkurs. Jacquard fick i uppdrag att restaurera en 50 år gammalt exemplar av den första automatiska vävstolen som gjordes av Jacques de Vaucasan. Detta ledde till att han utvecklade starkt intresse för att mekanisera och automatisera silkeshantverket. 1801 lyckades han konstruera en vävstol som använde en serie hålkort för att styra mönstren under vävning. Jacquards uppfinning ledde till att man kunde tillverka tyg med mönster utan arbetarnas ingripande. Joseph Jacquard dog 1834.

3 IT-histora Tyg tillverkat I en av Jacquards vävstolar

4 IT-histora Charles Babbage föddes 1791, i England och dog 1871.
Han utbildades vid Trinity College, Cambridge och hans liv gick till att utveckla och konstruera en räknemaskin (kalkylator). De första skulle ta fram tabeller för logaritmer och liknande lösningar, där upprepade beräkningar förekom. Charles Babbage tillämpade senare Jacquards hållkortsystem till att konstruera en kalkylator som var föregångaren till dagens datamaskin.

5 IT-histora Bild på en liten prototyp Charles Babbage tog fram 1822.
Jaquards och Babbages idéer lagde grunden för tankarna till att göra den första elektroniska datorn.

6 IT-histora It's a man's world sjöng James Brown! Ska vi tro på det ??

7 IT-histora Augusta “Ada” King, grevinna av Lovelace, föddes 1815 i London, England. Adas far var den berömde poeten Lord George Gordon Byron och hennes mor var Anne Isabelle Milbanke. Hon dog 1852 Ada, år 1850

8 1833 då Ada presenterades vid det brittiska hovet, mötte hon Charles Babbage.
Två veckor senare besökte hon Babbage dennes ateljé i London där hans Räknande Maskin fick skådas.  Charles Babbage konstruerade sin Räknande Maskin, men det var grevinnan Lovelace som gjorde programmen till maskinen. Ada var historiens första programmerare.

9 IT-histora Den förste att använda hålkort till praktiska ändamål var den amerikanska uppfinnaren Herman Hollerith Han använde Jacquards hålkortsprincip för att presentera data för den amerikanska folkbokföringen för året 1890, och läsa och systematisera denna data i en automatisk maskin.

10 IT-histora IBM 80-kolumners hålkorts format (från ca ).

11 Den första datorn brukar man säga vara ENIAC, en amerikansk dator, som byggdes 1945 i Philadelphia, USA och som vägde 30 ton. Den hade tusentals elektronrör av liknande typ som användes i radiomottagare på den tiden.

12 utvecklades halvledartekniken.
På 1960-talet utvecklades halvledartekniken. 1971 lyckades man bygga integrerade kretsar (lntegrated Circuit, lC), som består av flera transistorer och andra komponenter på samma kiselskiva, s.k. chip som inte var större en drygt 6 kvadratcentemeter. Komponenten kallas mikroprocessor och var förutsättningen för utvecklingen av de bordsdatorer, som vi idag kallar persondatorer. Hedern av detta kan tilldelas amerikanen dr. Ted Hoff.(bild)

13 År 1955 föddes William Henry Gates III eller Bill Gates
År 1955 föddes William Henry Gates III eller Bill Gates. Han kommer från en framgångsrik och välbärgad familj. Redan i grundskola visade han sig vara en duktig och smart elev som överträffade sina kamrater med råge, i synnerhet i matte och naturvetenskap. Han föräldrar insåg hans begåvning och skrev in honom i Lakeside, en privatskola, som var känd för en stimulerande akademisk miljö. Det var på Lakeside som han först fick bekanta sig med datorer. En av hans klasskamrater var Paul Allen, som blev hans vän och affärspartner och tillsamman startade de Microsoft, redan 1975 när Bill var 19 år gammal.

14 Microsoft föds I December 1974, var Allen på väg till Bill när han stötte på en annons i en tidskrift. Det hans såg där ändrade deras liv för alltid. På framsidan av tidskriften, Popular Electronics, fanns en bild på Altair 8800 (bilden). Båda två förstod omedelbart vilka möjligheter denna amatörlåda innehöll.  Det var till Altair-datorn som Bill Gates gjorde sitt första operativsystem, MS-DOS.  1980 tog IBM kontakt med Bill Gates för att diskutera persondatorens framtida utveckling. Bill gav IBM råd och vädrade sina idéer om hur en bra persondator kunde tas fram. Det slutade med att Bill åtog sig att ta fram en version av DOS för IBM.

15 År 1977 konstruerade Jobs och Wozniak den första moderna mikrodatorn (som man då sade) Apple II i Jobs garage. Datorns omedelbara succé förklaras framför allt av kombinationen av ett överkomligt pris och användbar programvara. Kalkylprogrammet VisiCalc gav Apple II en plats på företagen. Apple II hade CP/M operativsystem.

16 ABC 80 persondatorn från Luxor
 Den första svenska persondatorn skapades 1978 och byggdes av det svenska företaget Data Industrier AB (DIAB) på uppdrag av Luxor och Scandia Metric. En dator som kallades ABC80. DIAB gjorde själva datorn, Luxor konstruerade lådan, bildskärmen och tangentbordet. ABC80 blev omedelbart en succé och såldes i mer än exemplar. En intressant historia var att "datakonsortiet" var över till Seattle i USA i början av 1980-talet och besökte ett garageföretag som i konkurrens med Apple, utvecklade ett eget operativsystem. Företaget hette Microsoft och leddes av en ung man vid namn Bill Gates. Man ratade detta operativsystem som hette MS-DOS, pga att det vid detta tillfälle endast ansågs vara en "upphottad" CP/M. Man ansåg då att Unix var det operativsystem som skulle slå igenom längre fram. Men man missbedömde tydligen detta. Eller hur ?

17 Efter att länge ha negligerat mikrodatorutvecklingen lanserade IBM 1981 den första ”PC:n” , en komplett revolution i en låda, en 16-bitars dator med ett operativsystem från Microsoft kallad MS-DOS 1.0. CP/M är förkortning för Control Program for Microcomputers. Det skapades av Gary Kildall som då jobbde på Intel och startade senare Digital Research Corporation och var ett av de första 8-bitars operativsystemen för PC. Det sägs att när IBM kontaktade concernchefen för Digital för att söka samarbete om detta operativsystem, satt denne på sitt flygplan. Digital avböjde IBM:s begäran och IBM vände CP/M och Digital ryggen för gott. Istället vände IBM sig till Bill Gates, som utvecklade MS-DOS baserad på CP/M version 2.2. I mitten av 80-talet hade MS-DOS blivit en standard för IBM-kompatibla datorer eller Pc:ar. CP/M är nu föråldrad och helt ur bilden.

18 SLUT – och TACK ! SLUT – och TACK ! Datateknik och -service i Klippan
Axzion - SLUT – och TACK ! SLUT – och TACK ! Karl Jóhannsson Microsoft systemingenjör hos Axzion data gjorde denna korta presentation. Hoppas du har haft lite kul att bläddra igenom den. Besök våra webbutiker: Econordica naturprodukter - Finasmycken bijoux för unga qvinnor -


Ladda ner ppt "Axzion – data i Klippan presenterar: IT-HISTORIA"

Liknande presentationer


Google-annonser