Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Whiskyns Historia Vem eller var whisky tillverkades först har man idag inget exakt svar på. Konsten att destillera var ursprungligen en del av den Egyptiska.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Whiskyns Historia Vem eller var whisky tillverkades först har man idag inget exakt svar på. Konsten att destillera var ursprungligen en del av den Egyptiska."— Presentationens avskrift:

1 Whiskyns Historia Vem eller var whisky tillverkades först har man idag inget exakt svar på. Konsten att destillera var ursprungligen en del av den Egyptiska alkemin. Destillerikonsten spreds österut. Det är känt att det i Indien destillerandes arrak omkring 800 år före Kristus. 800 år senare när tryckta handlingar blev allt vanligare spreds konsten om alkemi genom det romerska riket vidare till grekerna som förbättrade metoden. Araberna i sin tur förbättrade metoden ytterligare och spred den till Europa genom sina korståg. Uisge beatha [ishke ba´ha], gaeliska för livets vatten, har druckits i Skottland sedan minst 500 år tillbaka. Den äldsta bevarade officiella dokumentationen om att whisky har tillverkats i Skottland är en uppgift ur en skotsk skattelängd från den 1 juni 1494 där det talas om ”åtta boll” (ca 1200kg) malt som såldes från det kungliga förrådet till tiggarmunken John Cor. Uisge beatha förvanskas under dom närmaste 200 åren till bara ”usky” eller ”wusky”.

2 Whiskyns Historia 1700-talet
Fram till 1700-talets början skedde all tillverkning av whisky i liten skala, i stort sett endast som en bisyssla på bondgårdar och i stugorna på landsbygden. Den 16 januari 1707 slås det skotska och brittiska parlamenten samman och bildar Storbritannien. En paragraf i unionsakten innebar att engelsk alkohol skatt även skulle tas ut i skottland. Skatten skulle betalas på färdig malt och färdig whisky. Den nya lagen innebar att ölbryggningen och tillgången på öl minskade. Öl som var allmänhetens viktigaste dryck gjorde att stora upplopp bröt ut i både Edinburgh och Glasgow. Destillatörerna gjorde allt för att undgå beskattning, man hittade sin tillflykts ort på ön Isle of Islay. På grund av ett administrativt misstag hade Islay och ön Jura inte innefattats av dom nya skattereglerna. På islay anställdes därför inga tulltjänstemän och bryggare från fastlandet invaderade ön steg den första skattetjänstemannen i land på ön.

3 Whiskyns Historia 1700-talet
År 1757 och tre år framåt förbjöds all destillering, förutom för husbehov, i Storbritannien på grund av missväxt. Dom stora destillerierna i lågländerna tvingades stänga och snart uppstod whiskybrist. Under tre år fram till 1760 exploderade smugglingen av whisky från högländerna. När man sedan fick börja destillera igen var smuggelkanalerna så väletablerade ock kvalitén på whiskyn så bra att många låglands destillerierna fick stänga. Man försökte få dom olagliga destillerierna i högländerna att betala skatt med hjälp av ”The wash act” år Syftet var att med hjälp av skattelättnader uppmuntra laglig tillverkning av whisky. Högländerna fick i samband med the wash act export förbud till lågländerna. På grund av den dåliga kvalitén på låglandswhisky så ökade smuggelwhiskyn från högländerna lavinartat.

4 Whiskyns Historia 1800-talet
Vid sekelskiftet år 1800 upptäcktes illegala destillerier i de skotska högländerna. Engelsmännen införde två nya lagar under 1800-talet för att sätta dit skotarna. Illicit destillation act och the excise act. Det blev hårda straff för olaglig destillering och parlamentet hade lyckats. Fler och fler sökte tillstånd för whisky tillverkning. Det första destilleri som fick tillståndet var Smith´s Glenlivet. Under 1800-talet förbättras destilleringen och Aeneas Coffey uppfinner Coffeypannan eller patentpannan. Den nya pannan ökar hastigheten och volymen för varje destillering. Blended whiskyn ser dagens ljus. År 1860 tillåter The Spirit Act blandning av olika tillverkares whisky sorter. Blended whiskyn blir mer och mer populär och blandningsfirmorna söker sig till området kring floden Spey där många nya destillerier uppförs. En ny typ av kölna presenteras, detta leder till en mindre rökig whisky.

5 Whiskyns Historia 1900-talet
År 1910 höjdes skatten på whisky vilket gjorde att destillericheferna inriktade sig på exportmarknaden. Immature Spirit Act kom 1915 och innebar att spriten skulle lagras minst två år på ekfat för att få kallas whisky. Lagen hade inget att göra med att man ville få ut en bättre whisky på marknaden utan det var ett sätt att begränsa whisky konsumtionen som på vissa ställen var väldigt hög. Året efter ändras lagringstiden till 3 år, en lagringstid som gäller än idag. Efter första världskriget laddade whiskyindustrin om, man hade haft produktions stopp i 3 år men nu var man taggad att möta efterfrågan på whisky igen. Nykterhetsrörelsen, generalstrejken 1926 och börskraschen på Wall street satte käppar i hjulet. Många destillerier tvingades stänga och under 1930-talet fanns bara 8 verksamma destillerier i hela skottland. När konjunkturen började vända igen och Franklin D Roosevelt rev upp alkohol förbudet i USA började produktionen av whisky sakta ta fart igen. Allt upprepades under andra världskriget. När man 1944 började se ett slut på kriget beordrande premiärministern och whisky älskaren Winston Churchill att 30 nya destillerier skulle startas. Han menade att den skotska whiskyn var en av landets förnämsta och viktigaste exportprodukter.

6 Whiskyns Historia 1900-talet
Whisky industrin har under dom senaste 50 åren ökat enormt. Den enorma genomslags kraft singelmalt whiskyn har haft kan vi tacka familjen Grant´s för. Det var deras två destillerier Glenfiddich och Glen Grant som började skeppa ut sin singelmalt och skapa en efterfrågan. Mellan ökade produktionen av singelmalt från 72 till 230 miljoner liter. Whiskyn gick in i en liten svacka i mitten på 70-talet och fram till slutet på 80-talet då drinkar och cocktails med ofärgad sprit blev enormt populärt. Det tvingade faktiskt 11 destillerier att stänga. När 1990-talet började blev singelmalt whisky lite av en innedryck och blev allt mer populär runt om i världen. Både mängden av whisky på export och antalet whisky turister ökade, många destillerier byggde eller utvecklade sina besökscentra. 1998 skapade whiskyindustrin cirka arbetstillfällen i Storbritannien. Tack till


Ladda ner ppt "Whiskyns Historia Vem eller var whisky tillverkades först har man idag inget exakt svar på. Konsten att destillera var ursprungligen en del av den Egyptiska."

Liknande presentationer


Google-annonser