Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

Aristoteles och Leukippos

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "Aristoteles och Leukippos"— Presentationens avskrift:

1 Aristoteles och Leukippos

2 Aristoteles Aristoteles var en känd grekisk naturforskare och filosof som föddes år 322 f.vt i Stageira på halvön Chalkidike. Han sökte in sig till Platons berömda akademi i Athen vid 17 års ålder och lämnade Athen vid 40 års ålder då hans lärare Platon dött. Han hade utvecklat lite utav en kritisk syn över världsbilden han lärt sig om i akademin. Aristoteles anses vara grundare för många vetenskaper som till exempel logiken och biologin. En känd sak Aristoteles gjorde var att han beskrev en konkret bild av kosmos där jorden är medelpunkten. Nära jorden kretsar månen och lite längre bort Venus, Merkurius, Solen, Mars, Jupiter och Saturnus. Aristoteles upptäckt har varit väldigt viktig för astronomins utveckling och har hjälpt oss upp dit där vi är idag inom kunskapen om astronomi.

3 Leukippos Leukippos var en grekisk filosof som levde i Miletos under 400 talet f.vt. Han var grundare av filosofiskolan i södra nuvarande Italien. Leukippos hade en teori om att det endast finns atomer och tomrum. Han tänkte att allt synligt består av atomer (små materiabitar som är oförstarbara och ser olika ut). Han ansåg också att atomer var i ständig rörelse. Medans det var Leukippos som upptäckte allt detta så var det hans elev Demokritos som utvecklade och spred atomteorin. Leukippos teori har gjort att människor har fått mer kunskap om delbarhet och helt enkelt vad allt är uppbyggt av. Leukippos upptäckt har hjälpt oss att förstå atomer, molekyler, partiklar och hur dom fungerar.

4 ….Aristoteles Jag tycker både Artistoteles och Leukippos upptäckter/teorier var väldigt viktiga men jag tycker Aristoteles teori var viktigast. Astronomi är något vi bör satsa på för att komma framåt i utvecklingen och för att förstå mer om universum. Aristoteles teori gav oss en bra start med astronomin. Leukippos upptäckt/teori var nog väldigt viktigt för fysiken men jag tycker Aristoteles teori betydde mer. Det där med atomer och det känns inte som om det har lika stor betydelse som Aristoteles teori om kartan över kosmos.

5 Slut Gjord av Ludvig


Ladda ner ppt "Aristoteles och Leukippos"

Liknande presentationer


Google-annonser