Presentation laddar. Vänta.

Presentation laddar. Vänta.

NK-villan och dess historia En historisk resa om NK-epoken från 1843 till och med idag. Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen.

Liknande presentationer


En presentation över ämnet: "NK-villan och dess historia En historisk resa om NK-epoken från 1843 till och med idag. Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen."— Presentationens avskrift:

1 NK-villan och dess historia En historisk resa om NK-epoken från 1843 till och med idag. Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen

2 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen Det var en gång… •1843 startade Karl Magnus Lundberg Hargs Garnbod. •På 1850-talet öppnades en filial i Stockholm som utvidgades. •Sonen Karl Ludvig övertog rörelsen 1873. •1886 startades Karl M Lundbergs Bosättningsmagasin. •1898 öppnades Karl Ludvig Stockholms första varuhus vid Stureplan.

3 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen …som ledde till att •Nästa steg var 1902 att bilda Nordiska Kompaniet. •Hösten 1903 behandlas frågan att låta NK bygga egen möbelfabrik rekordsnabbt i Nyköpings stadsfullmäktige. •Hösten 1904 är första fabriksbyggnaden uppförd i Nyköping.

4 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen …fabriker byggdes…

5 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen …och vidare till att… •18 november 1904 var driften igång i fabriken. •20 november 1904 har de anställdas gemensamma förening, Klubben Concordia, sitt första möte. •Kvalitetsmöbler med exotiska träslag och påkostad utsmyckning gav efterfrågan och full sysselsättning.

6 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen Möjligheter och förmåner för de anställda •De anställdas gemensamma förening, Concordia •NK-villan •Lärlingsverkstad för utbildning av ungdom •Sommarsemester infördes 1920 •Fri läkarvård •Rabatt på inköp och fri hemkörning av varor från varuhuset •Egnahemsföreningen Nyköpings Villastad •Personaltidningen ”Kompanirullan”

7 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen Husbygge och lärlingsverkstad

8 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen Hinder på vägen skapar andra förutsättningar •Sjunkande konjunktur 1908-1910 gjorde att företaget vände sig mot Ryssland. •Omtyckta möbler i tsarsamhället gav ökad export som ledde till att 1913 startades en filial i Moskva. •Efter krisen ökade efterfrågan hemma i Sverige och 1917 var NK största arbetsgivaren i Nyköping med 515 anställda.

9 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen NK-epoken i Nyköping Första tiden och fram till 1912 utrustade NK 71 st. sjukhus med järnsängar. Under 1920-talet får NK i uppdrag att producera möbler till flera offentliga lokaler som Konserthuset i Stockholm.

10 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen NK-inredningar

11 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen Världsutställningarna Världsutställningarna var den tidens sätt med att marknadsföra sitt företag. NK blev ofta mycket uppmärksammade och fick mycket höga betyg. 1930 gör NK en stor satsning där man inreder 12 rum i samband med Stockholmsutställningen. NK kritiseras för att det är en alltför lyxig utformning av möblerna.

12 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen

13 Världsutställningarna •I samband med världsutställningen 1937 i Paris väckte Elias Svedberg och Astrid Sampe stor uppmärksamhet av möbleringen av den svenska paviljongen. Då var de båda nyanställda på NK och detta blev bara början på ett givande och idérikt samarbete dem mellan. •1939 uppmärksammades deras gemensamma arbete även i New York och succé utropades.

14 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen

15 Nytänkande av NK 1943 utlystes en tävling i syfte att få fram möbler till ”den modernas familjens behov och som lämpar sig för serietillverkning” Elias Svedberg tillsammans med Lena Larsson och Eric Wörtz skapade och vann med möbelserien ”Triva” som var de första monteringsbara möblerna och som levererades i platta paket. NK blev föregångare till det som sedan blev IKEA:s affärsidé!

16 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen Elias Svedberg och de platta paketen

17 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen NK-epoken i Nyköping •1925 inrättade man en särskild avdelning i koncernen för inredning. Denna avdelning utförde en mängd uppdrag för hotell, museer, bibliotek, festvåningar och mycket mer både i Sverige och utomlands. •Byggnadsstyrelsen gjorde på 1940-talet en upphandling från NK av kontorsmöbler till statliga myndigheter och förvaltningar.

18 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen Kända möbler från NK-epoken

19 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen Exklusiva fartygsinredningar De mest exklusiva möbler och inredningar som framställts i Nyköping var till Svenska Amerikalinjens ”Kungsholm” som skulle gå i linjetrafik till New York. Personal från Nyköping arbetade med att utrusta fartyget på varvet i Hamburg. 1928 var Kungsholm klar och sjösattes.

20 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen MS Kungsholm

21 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen MS Kungsholm

22 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen MS Kungsholm

23 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen Exklusiva och betydelsefulla inredningar och händelser för NK 1934 fick NK verkstäder en order från shahen av Persien på en salongsjärnvägsvagn. Det 21 meter långa skrovet ställdes upp på centralen i Nyköping där NK-anställda fick utföra sitt arbete. Även kung Gustav VI Adolf fick en specialbyggd tågvagn med NK-interiörer. Bland de mest ärofyllda uppdragen var att inreda Nationernas Förbunds högsäte i Genevé och i FN- byggnaden i New York.

24 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen

25 NK och kriget •Konjunkturerna och världskrigen påverkade produktionen för NK och 1939-1945 hade bolaget uppehåll i möbeltillverkningen. •Man tillverkade istället gengasaggregat och ångpannor. •1937 startades AB Nyköpings Automobilfabrik (ANA) med NK som huvudägare. •Mellan 1943-1946 levererade NK verkstäder bland annat 198 flygplanskroppar till den svenska försvarsmakten.

26 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen ANA-bilar och J 22

27 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen De sista ljuva åren… •Första steget för avvecklingen av företaget började redan 18 januari 1951 då tillverkningen av specialinredningar skulle läggas ner. •Därefter fortsatte orderingången vara dålig. •1972 beslutades att all tillverkning i Nyköping skulle upphöra och flyttas till Tranås. •Den 15 maj 1973 stämplade de anställda ut för sista gången vid NK-verkstäderna.

28 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen NK-villans första syfte NK-villan byggdes som utställningspaviljong till Nordiska Kompaniet vid Konst- och industriutställ- ningen i Norrköping 1906. Villan är ritad av Ferdinand Boberg som också är känd för bland annat ritat Rosenbad och Valdemarsudde.

29 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen NK-villans första syfte Efter utställningen flyttades villan till Nyköping och skänktes till de anställda vid möbelföretaget NK:s verkstäder. …”för att bereda sina arbetare trefnad och nöje samt tillfälle för intellektuell förkovran”…

30 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen NK-villan som centrum för de anställda NK-villan skulle bli en stor tillgång till de anställda. I lokalerna anordnades fester, möten och föreningsträffar. Man hade bland annat en egen musikkår som anlitades både vid privata uppvaktningar och NK- fester samt vid demonstrationen 1 maj.

31 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen Musikkår och bröllopsfest

32 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen Personalfest och julfest

33 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen NK-villan som centrum för de anställda 1946 byggde man om det dåvarande biblioteket till en Kindergarten. Lekskolan var den första av detta slag i Nyköping och främst för NK- anställda. 1949 var tillströmningen så stor så man upprättade en väntelista.

34 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen …spåren efter NK-epoken NK-villan har efter 1973 använts av SAAB-ANA, Nyköpings Kristna Samarbetsråd och Stiftelsen Fountain House. I dag finner man spåren efter NK-verkstäderna i byggnader som NK-villan, Hotell Kompaniet och den tidigare kontorsbyggnaden.

35 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen NK-villan idag 2006 öppnades villan för allmänheten och utställningar och andra aktiviteter genomfördes i kommunens regi. Sedan 2009 drivs verksamheten av föreningen NK-villans Vänner. Föreningen har idag över 600 medlemmar och anordnar författarkvällar, föreläsningar, musikcaféer samt många andra kulturella händelser. I huset finns även Textilhistoriska gruppen som arbetar för att bevara Nyköpings textilhistoria med Fors och Periodens textilfabriker som utgångsläge.

36 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen NK-villan idag

37 Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen NK-villans vänner Behmbrogatan 3 611 34 Nyköping 0155-12 07 28 www.nkvillan.se info@nkvillan.se Tack för visat intresse!


Ladda ner ppt "NK-villan och dess historia En historisk resa om NK-epoken från 1843 till och med idag. Bildspelet är en samproduktion tillsammans med NBV Mälardalen."

Liknande presentationer


Google-annonser